I love Galya

I love Galya

Kakuk András
Kakuk András
2015/10/28
Világszínvonal és kilátás Galyatetőn. Az egyik kellemes meglepetés.
Hirdetés

Sokszor láttunk/hallottunk már felújított középületkeről, melyek projekteibe dőlt az állami pénz a végeredmény mégsem aratott osztatlan sikert. 

 

Média Építészdíjas-kilátó

Először éreztem azt, hogy a tervezők és kivetelezők értik miről van szó, és nem csak üres marketing duma az egész. Sőt, tovább is gondolják a koncepciót. A Turista Centrum nem önkényes magamutogatás, hanem funkciókkal megtöltött komplexum. 

 

Galya-kilátó Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Galya-kilátó
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

Milyen a csigalépcső? És a kilátás? Klikk a képre!

 

A kilátó eredeti kő épülete beton toldást kapott. A lépcsők belülről kívülre kerültek, melyet kézi csomózású hálóval borítottak. Mivel az épület belseje felszabadult, lehetőség adódott egy bivak kialakítására. A bivak lényéből adódóan egyszerű, puritán. (Mi az a bivak?) A kialakításnál azonban kísértett a kor szelleme, hiszen a szállás konnektorokat, wifit és díszkivilágítást is kapott.

Legalább könnyebb a családot kibillenteni a megszokott, mindannapi komfortzónájukból! 

A szálláslehetőségek a túrázók teljes skáláját ki tudják elégíteni. A bivakon kívül, a menedékház épületében és a környékén elérhető sátrázási lehetőség, matraclágerszerű bakancsos-, és fürdővel felszerelt különálló szoba is. Mind elérhető áron. 

Az épületkomplexum világszínvonaló túrabolttal egészül ki. Bár ez még nem nyitott meg, de Molnár Tamás, a centrum üzemeltetéséért megbízott ügyvezető szerint folyik az üzlet készlettel való feltöltése, és tavaszra tervezik a nyitást. 

Addigra a bolthoz teszt-, illetve bérlési szolgáltatásokat is kapcsolnak. Sí-, túra- és kerékpár felszereléseket lehet majd tesztelni. Ami a kerékpárokat illeti, mountainbike-ok lesznek a kínálatban. Szükség is van rájuk, hiszen Galyatető kerékpáros szempontból az egyik legtöbb kihívást tartogatja.

Bár erről nincs közelebbi információm, jelzés értékűnek veszem egy Mountainbike tesztcenter létrehozását a helyszínen. Remélem, hamarosan kerékpárutak garmadája kerül kijelölésre. Ezek hiányában a kerékpáros forgalom a nem túl jó állapotú, forgalmas főútra terelődik kizárólagosan. 

Komolyam veszik az biztos. Az udvarban zárható kerékpártároló és -mosó is kiépítésre került. Ráaádásul az utóbbbi sem amolyan "itt egy slag, mosd le"-stílusban. 

 

Mosó Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Mosó
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

 

Az étterem/kávézó rész kiszolgálja a betévedő, kifáradt vándort, és az ott éjszakázó vendéget is. Az épületet a nyers beton uralja, de ez egyáltalán nem nyomasztó, sőt, modern hangulatot áraszt. A különböző elemekhez (konyha-sarok, wc stb...) egyedi, vicces feliratokat készítettek, melyek angolul is - ráadásul helyesen - kihelyezésre kerültek.

 

Egy capuccinot kérek Forrás: Kakuk András- Mozgásvilág
Egy capuccinot kérek
Kép forrása: Kakuk András- Mozgásvilág

Mutasd a házirendet! Klikk a képre!

 

Apróságnak tűnhet, de a Mátra környékén még előforduló instant kávéporos, tejszínhabos csodák világában a menedékházban kínált kiváló kávé és a sütik említésre méltóak. 

Az átgondolt tervezés mintapéldája, hogy a nyersbeton mintázat a weboldalon, háttérként is visszaköszön! Óriási!

Apropó weboldal. Átlátható, információdús, trendi. A foglalásnál pl. helyből látom az aktuális foglaltságot is, szobatípusokra lebontva.

Sajnos a szabad szállások egyre csak fogynak. Elkezdtük ugyanis tervezni az év végi csapatépítésünket! :)

 

Hirdetés