Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra

Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra

Kakuk András
Kakuk András
A Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra hossza 8.3 Km. Az útvonal szintemelkedése 750 m, szintideje 3 Óra 30 Perc, nehézsége Közepes. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

A Gáspár-csúcs (Kasprowy)

Aż 1987 m magas Kasprowy-csúcs, Zakopane egyik legkedveltebb turista célpontja. Nemcsak a síelők használják a lejtőit, hanem a túrázók és "sima" turisták is. Ennek megfelelően a hegyre vezető gondola első állomásán, Kuznicén óriási sorok alakulhatnak ki. Sőt, nem is ajánlott előre lefoglalt jegy nélkül megpróbálni feljutni. 

Sítúra útvonalak

Szerencsénkre nagyon sok kijelölt túra-, és sítúra útvonal található a hegyen, melyeken télen is feljuthatunk a sípályákhoz, a gerincre és a csúcsra is. Mi az egyik legkevésbé megterhelő utat választottuk, egészen a a csúcs keleti felén található Gasienicowa-völgyi felvonó alsó állomásához. Onnan a lifteket használva síeltük be a pályákat, de akár folytathattuk is volna a fókázást a nyeregbe.

Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-3
Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-3

Túra start

A túrát a Kuznice állomás mellett található Nemzeti-Park bódénál kezdjük, miután befizettük a belépőt. (azaz már 1 km-el lejjebb és fel tudtunk csatolni, az út mellett) A útvonal keletre kerüli a Gáspár-csúcs tömbjét, több helyen közösködik a gyalogtúra útvonallal. Az útvonal végig jól ki van táblázva, nehéz eltévedni. A szintet egy emelkedő kivételével végig egyenletesen kapjuk meg.

Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-7
A távolban a Babia Góra
Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-7
Forrás: Kakuk András - Mozgásvilág

A kilátás végig csodálatos. Az főút első felében a Babia Gorá-ig is ellátni, majd feljebb a figyelmünket a Tátra csúcsai kötik le.

Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-4
Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-4

6,5 km-nél lesz egy rövidebb 400 méteres ereszkedésünk, amit mi fókával abszolváltunk. Itt figyelni kell a túrázókra is, mert ezen a szakaszon a keskeny ösvényt közösen használjuk. 

Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-5
Sítúra a Gáspár (Kasprowy)-csúcsra-5
Hirdetés