aki keres, talál
Hirdetés

Magyarországi túrák

Nyáry Tamás

Likas-kő, Pápalátó-kő, Iszonyatosan nagy fa! Nem én találtam ki, így van rajta a térképen mind. Éppen ezért érdemes körbejárni Fenyőfő környékét, ahol mindezt sorra vehetjük. A Dörgő-hegy szikla formációinak bejárása után a Fenyőfői ősfenyvest is körbejárjuk fa matuzsálemek után kutatva.

#túrázás
Nyáry Tamás
Egyenes körtúra a Cuha-völgyben
14Km Könnyű (Családi) Túra

Úgy van! Nagyon népszerű hely, és rend szerint fürtökben járnak és lógnak itt az emberek. Különösen, amióta megnyitották a vasalt utakat. Nagyon könnyű terep, mégis vadregényes a sok kis gázló miatt, és minő szerencse, még a Veszprém-Győri vasútvonal is itt vezet keresztül, éppen ezért ez a túra vonalvezetésileg egyenes, mégis körtúra. Hogyan? Lássuk csak!

#túrázás
Nyáry Tamás

A Hódos-ér nem véletlenül kapta a nevét, mivel a patak medre folyamatosan változik az itt élő hódok torlaszai által, nyomaikat sok helyen felfedezhetjük, különösen száraz időszakokban. Ha pedig július – augusztus környékén túrázunk erre, felfedezhetünk még egy csodát, ciklámenek ezrei borítják a lejtőket. Keressük hát fel ezt a Cuha völgyével párhuzamos árkot, amely ráadásul sokkal kevésbé ismert, így a tömeget is kikerülhetjük.

#túrázás
Nyáry Tamás
Fehérvárcsurgói Gaja-szurdok túra
11.5Km Könnyű (Családi) Túra

Ahogy azt már a Római-fürdő túraleírásban említettem, a Gaja-patak 2 helyen törte át a sziklákat és alakított ki szurdokvölgyet. Következzen most a második rész Fehérvárcsurgó és Bodajk között. A szurdokot kétféleképpen is végigjárhatjuk, indulhatunk a Fehérvárcsurgó felőli parkolóból vagy a Bodajki Ifjúsági tábortól, sőt tehetünk egy nagyon könnyű sétát a patakparton, vagy bejárhatjuk a szurdok peremeit is. Ebben a leírásban a perem látványosságait is felfedezzük. Ha busszal szeretnéd megközelíteni, akkor azt Bodajk felől teheted meg.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Magas-Bakony kevésbé látogatott, viszont „pofán csapósan” szép Hajagok régiója (Alsó-, Közép- és Felső-hajag) egy olyan ritka – egyértelműen az Alföldre jellemző – tanyavilágot rejt magában, amivel hegyvidéki környezetben nem találkozunk máshol Magyarországon. Ráadásul bejárhatjuk közben a hazai szurdokok egyik kisebb körben ismert szurdok völgyét, a Kerteskői-szurdokot is. Itt is lesz mit felfedezni.

#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás
Ugodi-kilátó túra
10.2Km Könnyű Túra

Ugorj el Ugodra! Egy kilátó, egy dimbes-dombos tanösvény, remek kilátás a Magas-Bakonyra és a Somlóra, Árpád-kori vármaradvány és egy erdei piknikező hely is utadba akad majd. Minden együtt van egy fullos családi kirándulásra! A végén pedig még strandolhatsz is a közeli Teveli-tónál. Összeállt a kép?

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Túránkon egy őskori vár sáncainak maradványait fedezhetjük fel egy hosszú, de nem túl nehéz túrán és közben élvezhetjük az erdő nyugodt csendjét, mert ez a környék igazán ritkán járt terület. Közben lesz kilátó pont, barlang és felhagyott vöröslő bauxit bánya is, sőt egy régen megszűnt kisvasút nyomvonalát és állomását is megkereshetjük.

#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán a Bakony központjából, Bakonybélből megmásszuk a Bakony legmagasabb hegyét, a 708 méter magas Kőrishegyet, és letekintünk a kilátóból a hegység panorámájára. Mindezt úgy tesszük, hogy közben felkeressük a legérdekesebb, leglátványosabb helyeket út közben.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás
Túra a Bakonyi Gyilkos-tóhoz
10.2Km Könnyű Túra

Aki járt már Székelyföldön, valószínűleg járt a Gyilkos-tónál is. Hogy emlékszik-e rá? Minden bizonnyal, hiszen a tóból magasan kiálló fatörzsek egyedi látványa felejthetetlen élményt nyújt. Hasonló hangulat tárulhat elénk a Bakonyban is, valamivel kisebb méretben. Ez a Hubertlaki-tó, amely szintén a völgy elárasztásával keletkezett, emiatt itt is kilátszanak a fatörzsek a vízből. Nem is kell hozzá sokat gyalogolni, egy könnyű túrán fedezhetjük fel az erdő mélyén fekvő tavat egy másik ritka látnivalóval, a Forrasztókői Egzótakerttel együtt. Mindkettő kihagyhatatlan élmény.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Tési-fennsík számos látványosságot rejteget a híres tési szélmalmokon kívül is, tegyünk hát egy kicsit hosszabb, ám nem túl nehéz körtúrát Tés környékén és fedezzük fel őket. Szurdok, zarándokhely és kilátó, ezeket mind felkereshetjük, sőt beleköthetünk a bakonyi szél keletkezésének teóriáiba is…. „laposföldhívők” és „balatontagadók” figyeljenek!

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

A Gaja-patak útja során két helyen is áttörte a Bakony szikla formációit nagyon látványos szurdokokat létrehozva. Ezen a túrán az elsőt látogatjuk meg, amely a Római-fürdő nevet kapta.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán a Csikling-vár titokzatos romjait látogatjuk meg, és a lezárt rácsokon át bekukkantunk hazánk negyedik legmélyebb barlangjának száján, amely a 3600 m hosszú és 200 m mély Alba Régia-barlang. A visszaúton pedig ammonitesz fosszíliákat is keresünk.

#túrázás
Nyáry Tamás

Ha kompromisszum képes vagy elhagyni a giga távot, akkor 28 km helyett csak 22 km-es körtúrával is felfedezheted a Burok-völgyet. Igaz, így nem fogod bejárni teljes hosszában, de az esszenciális részeit nem hagyod ki. A Bakony legvadregényesebb szurdokvölgyének középső része szinte mindent megmutat, amit látni érdemes.

#túrázás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés