aki keres, talál
Hirdetés

Magyarországi túrák

Nyáry Tamás

Idén hetedik alkalommal került megrendezésre a Fjällräven Vándortúra az Equinox Trekking Club Egyesület szervezésében a svéd Fjällräven támogatásával. Az 5 napos Balaton-felvidéki vándorláson összesen 143 túrázó vett részt, akik teljes túra felszerelésükkel a hátizsákjukban teljesítették a rövidebb 80, vagy a hosszabb 110 km-es távot. A mezőnyben idén már számos külföldi résztvevő is rajtolt, összesen 11 országból érkeztek túrázók.

#túrázás
Nyáry Tamás

Rendetlenségről szó sincs, sőt a terület meglepően rendezett és szemet gyönyörködtető, a magyarázat, hogy ez a csodás erdőfolt Pápasalamon és Kup község között helyezkedik el a Bakonyalja és a Kisalföld határán, és ha erre járunk feltétlenül járjuk végig az itt található Tallós Pál tanösvényt, ahol a Körös-patak mentén kalandozhatunk erdőkön, mezőkön, mocsaras területeken át, közben megismerkedhetünk az élővilággal, és több fajta igen érdekes és védett virággal. A rendezettség pedig tényleg nem vicc, a tanösvény nyomvonala 1 méter szélesen le van kaszálva, eltéveszthetetlen útvonal és megkapóan hangulatos.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Sok forrásból olvasható, hogy a Somló egy elvándorolt tanúhegy. Mások szerint amikor egy óriás erre járt és elbotlott a Bakonyban, akkor a kalapja lerepült a fejéről. Jogos a sok találgatás, hiszen meglepően messze esik a hozzá nagyon hasonló Balaton-felvidéki tanúhegyektől, pedig formára pontosan ugyanolyan mint a Badacsony, a Szent-György-hegy, vagy a Csobánc. Kialakulását tekintve is pont ugyanúgy jött létre. Bazalt sapkájának, valamint sajátos mikroklímájának köszönhetően a borairól vált igazán híressé a hegy, de vajon hányan tudják, hogy egy nem elhanyagolható méretű vár is van rajta? Szerintem több napra érdemes ide eljönni, mert több káprázatos természeti csodát is felfedezhetünk a hegyen, ha körbe túrázzuk, és így akkor a kulináris élvezetek sem maradnak el.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Ezen a túrán egy igazán szép barlangbejáratot keresünk fel, közben felfedezzük a hasonlóságot a Hawaii szigeteken található Mauna Kea és a Kab-hegy között, ugyanis mindkettő pajzs vulkán, a felszíni formák és kőzetek pedig ugyanúgy alakultak ki mindkét helyen. Könnyű körséta számos látványossággal.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Az ajkai tanösvények hálózata igen nagy kiterjedésű labirintus, mert olyan sokfelé tekereg, és olyan sokféle nyomvonala van, hogy a variációktól a bőség zavara lép fel. Megpróbáltam hát egy olyan útvonalat bejárni, amely optimálisan a legtöbb látnivalót fűzi fel, de ettől bármikor el lehet térni, ha rövidebb, vagy akár hosszabb útvonalon szeretnénk bejárni. A lényeg mindenképpen az, hogy érdemes megnézni, mert érdekességekben nincs hiány. Mitől olyan különleges? A kulcsszó a bazaltkarszt!

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

A Kab-hegy vulkáni tömbjének keleti oldalán Padragkút közelében óriási sziklatömbök tornyosulnak a völgy fölé egyfajta kaput alkotva az erdő felé, ahol nagyon kellemes, kevés szinttel bíró könnyű családi túrát tehetünk felfedezve egy eldugott forrást, és egy igen érdekes függőleges aknában kezdődő barlangot is. Kalandra fel!

#túrázás
Nyáry Tamás

Pontosabban a Veszprémi állatkert az elsődleges cél, de ha mellé egy egész napos programot szeretnél, akkor felkeresheted a Tekeres-völgyet is, amely tartogat néhány meglepetést. Odafelé útba esik a Jezsuita templom épülete a Séd-parkban, visszafelé a Gizella királyné kilátó a Gulya-dombon, a Tekeres völgyben pedig óriási sziklatömbök és ősöreg faóriások mellett vezet az út.

#túrázás
Nyáry Tamás

Az Úrkút mellett található Csárda-hegyi őskarszt káprázatos szépségű sziklaaknája a kocsiból kilépve néhány lépéssel megközelíthető.

#tanösvény
#túrázás
Hirdetés
Nyáry Tamás

Iszkaszentgyörgyre muszáj ellátogatni! Egyrészt a gyönyörű Amádé-Bajzáth-Pappenheim kastély és egyedülálló parkja miatt, másrészt a Piramita hegyen épült emlék piramis miatt is, közben pedig bejárhatjuk az arborétum szerű erdőket a hegyoldalban, ahol tanösvény vezet végig az érdekességeken és látnivalókon.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Horgolódjunk, akarom mondani, hangolódjunk rá egy kis horgolásra, amely ez esetben nem kézimunka lesz, hanem a Kelet-Bakony néhány horgának, vagyis szurdokvölgyének bejárása. Ha bírod az óriási virágos mezőkkel tarkított karsztbokorerdők ligetes világát, akkor még a Baglyas csúcsát is beleteheted a körbe, olyan élményed lesz, mintha erdélyi havasi legelőkön sétálnál. Még birkanyáj is van hozzá!

#túrázás
Nyáry Tamás

Tegyünk egy laza kirándulást a Várpalotán található Thury vártól a Fajdas-hegy lábánál található Bátorkőhöz, amely Mátyás király vadászlaka volt, közben végigjárunk egy izgalmas szurdokot, visszafelé pedig a pereméről tekinthetünk meg számos kilátó pontot, sőt a Fajdas-hegy csúcsára is kilátogathatunk. Ha március, április környékén tesszük, akkor medvehagymában sem fogunk szűkölködni. Könnyű, gyerekekkel is jól járható családi kirándulás.

#tanösvény
#túrázás
Nyáry Tamás

Kalandos ösvényre invitállak a Visegrád környéki erdőkbe! Egész pontosan az Apátkúti-völgyben található Bertényi Miklós füvészkertbe, és a kerthez szorosan kapcsolódó, de azon kívül található Erőanyai-tanösvényre, ahol igazi muflon csapásokon bóklászhatsz, bebarangolva az Urak asztalának északi oldalát, és közben megismerkedhetsz egy olyan erdővel, amely az egész Pilis-Visegrádi hegység örökerdő gazdálkodásának alapjait jelentette. Innen ered a neve is: erdőanya. A tanösvény ennek az erdőrésznek a történetét és állatvilágát mutatja be.

#tanösvény
#túrázás
Benecz Ferenc
Tihany kincsei
15.5Km Könnyű Túra

Fedezd fel Tihany kincseit, távol az unalomig látogatott népszerű helyektől.

#túrázás
Hirdetés
Hirdetés