Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél

Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
A Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél hossza 10 Km. Az útvonal szintemelkedése 493 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Románia területén található.
Hirdetés

A Nagykőhavas hegyeiben található természeti látványosság izgalmas programot kínál, igaz Románia egyik leglátogatottabb kiránduló helye: nyaranta akár 800-1000 ember is megfordul itt – ezért érdemes hétköznap és a reggeli órákban idelátogatni. 

Az 58 méter szintkülönbségű és 160 méter hosszú szurdokot egy közel 4 kilométeres dózerúton lehet megközelíteni, gyalogszerrel, az út elején kialakított ingyenes parkolótól. Sétánk során a szurdokot is kialakító Csűrkőárka patakot követjük, néhányször átkelve rajta, egészen a látványos rész kezdetéig, ahol kicsi faházban tudjuk megvásárolni a belépőinket - persze csak akkor, ha a kiépített szurdok-részt is beszeretnénk járni.

A Hétlétra szurdok név eredete

A szurdokot 1929-ben járták be először teljes hosszában, majd a következő évben a Brassói Turista Egyesület tagjai utat vágtak és fából létrákat készítettek bele, hogy a kalandor természetjárók számára is járható legyen. Ekkor kapta a nevét is, hiszen akkor 7 darab létra lett kiépítve. Ám ezen tereptárgyakat a nedvesség és lehulló sziklák hamar megrongálták, így 1960-ban vasból készültekre kellett cserélni azokat. Sajnos az ezredfordulóig eltelt évtizedek során egyre elhanyagoltabb állapotban levő létrák veszélyesekké váltak, de végül 2013-ban elkezdődött a felújítása, mely során összesen 9 létra és 10 gyaloghíd készült el horganyzott acélból, biztonságossá téve a vízesések megközelítését - s bár a létrák száma meggyarapodott, a név maradt. 

Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél-3
A szurdok bejárata
Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél-3
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A faháztól 100 méterre találjuk az első, kisebb létrát, melynek megmászásával máris bejutunk az alig másfél méter széles sziklaszurdokba. Lábunk alatt rácsos fémtálca, melyen keresztül látunk, a pár méterre lentebb zubogó patakra. 

A szűk útvonal nem probléma, mert a szurdok egyirányú, így szemből nem érkezhet elméletben senki (persze ott jártunkkor is volt aki megpróbálta). 

Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél-6
A legmagasabb létra 15 méteres
Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél-6
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Létrákon át vezet utunk

A 9 létra közül a legmagasabb 15 méteres, ami közvetlen a vízesés mellett lett felállítva, így nagyobb vízhozam esetén kalandos percekben lesz részünk a megmászása során. A többi létra már kisebb, pár méteresek, de a tériszonnyal rendelkezők számára akár ezek is izgalmasak lesznek. Több létrának van korlátja is, ám ezek nem mindig nyújtanak kényelmes fogást, érdemes inkább a fokokat markolni.

A létrák és tálcák után a szurdok kiszélesedik, a patak elcsendesedve folyik a lábunk mellett. Innen még egy fárasztó, de nem túl hosszú kaptatóval jutunk fel a legmagasabb pontra, ahonnan a szurdokfal túl oldalán ereszkedhetünk le egy gyalogösvényen a kiindulási pontunkhoz, a jegyárusító faházhoz. 

Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél-8
Ahogy közeledünk a szurdok végéhez, a falak eltávolodnak
Látványos túra a Hétlétra-vízesésnél-8
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Ha innen a már felfele bejárt dózerúton nem szeretnénk lefele gyalogolni, lehetőség van az út felett, keresztbe és mellette kiépített drótkötélpályákon lecsúszni. Erre a szurdok-belépőt is árusító faházban lehet jegyet vásárolni.

A szurdok bejárásához nincs szükség különleges sziklamászó felszerelésre. Télen nem járható!

Hirdetés
Hirdetés