Gólyás kör (UFO SE Instant kör)

Gólyás kör (UFO SE Instant kör)

A Gólyás kör (UFO SE Instant kör) hossza 21.6 Km. Az útvonal szintemelkedése 103 m, szintideje 6 Óra, nehézsége Közepes.
Hirdetés

UFÓ SE Instant útvonala

Ez a túrakör az elnevezését a táv utolsó ellenőrző pontjánál található gólyafészekről kapta. Jelenleg Ócsán ez az egyedüli fészek, amelyben gólyák élnek, éppen ezért kitüntető figyelem övezi Őket. A környező lápos területek vonzzák ide a madarakat, mert itt egész évben bőséges táplálékot találnak.

Ismét a Gólyafészek cukrászdától indul a GeoGo-s kör. A rajt után a Református műemléktemplom mellett elhaladva balra kanyarodunk és kiérve a Hősök terére jobbra a piros/zöld turistajelzést követve juthatunk el az Öreghegyi pincesorra(3km), ahol az első ellenőrző pont található.

Innen a túristajelzésen dél felé haladva a homokos, agyagos úton érjük el a bodzást, melyet a jelzésen megkerülve érünk ki az inárcsi aszfalt útra. Figyeljünk, mert a sorompó nélküli vasútvonalat is keresztezzük, illetve itt található a 2. ellenőrző pont is / 6. km/. Ezen a csomóponton csatlakozunk le az eddig követett piros/zöld jelzésről, mert innen jobbra kanyarodva az út szélén másfél km-t kell gyalogolnunk, hogy elérjünk egy másik, jelzőberendezéssel biztosított vasúti átjárót. Ezen figyelmesen átkelve egy elég rosszminőségű, viszont forgalommentes aszfaltozott útra érünk. Szerencsére ez már árnyékosabb fák alatt vezet.

Ennek végén balra letérünk a földútra, ahol elérjük a sárga turistajelzést. Itt csatlakozik be nagyobbik túránk az Aranysakál-kör. Ezen kell majdnem végighaladnunk a célig. A fákon jól láthatóak a jelzések és az út is száraz időben kellemesen sétálható. Az alkalmazást követve kb. 9.8 km-nél található a 3. ellenőrző pont is, egy csatorna áteresznél.

Tovább túrázva 13 és fél km-nél érjük el a Selyem-rétet. A gyermek hintákat megpillantva balra kanyarodunk egy sóderos útra, ahol 50 méter múlva már a 4. ellenőrző pont is meg lesz, pontosan egy kidőlt fák miatt kialakult kis tó partján. Innen visszasétálunk a hintákig majd folytatjuk utunkat a sárgán, ami a Selyem-réti tanösvény útvonala.

A parkolókat elérve már a Babádi útra jobbra kanyarodunk ki. /15. km/ Itt figyelve a forgalomra, haladunk és kb a 16. km-nél a jelzésünknél /5. ellenőrző pont/ balra letérünk az aszfaltról a partoldalon át egy kis füves rétre. Ezen folyamatosan jobbra tartva tudjuk megkerülni a bozótost, ahol tábla is jelzi már az útirányt. Itt csatlakozik be a kistestvér Kosbor kör útvonala is.

Haladva a füves alig kitaposott részen, az út nekivezet egy patakmedernek, amely mellett párhuzamosan kijutunk ismét a főútra. Ott rögtön egy balos kanyarral indulunk be a város felé, immár ismét a sárga turista jelzésen. De nem kell itt sokat menni közúton, mert kb. 50 méter múlva egy bal fordulóval visszatérünk a földes útra, amelynek vonalát követve már bejutunk a városba. Ez a futóversenyünkön indulóknak ismerős szakasz lehet. A 6. ellenőrző pont a város utolsó háza előtti póznán levő gólyafészeknél van. Innen kapta a kör az elnevezését is. /18. km/ Haladunk tovább az első útkereszteződésig, ahol nem a templom felé fordulunk, hanem balra tartunk a Felsőkert utcán. Annak végén elérjük a turjános gyepes területét. Itt is található egy kijárt gazdálkodási út, ennek nyomvonalát követjük, egészen a város utolsó házának végéig.

Fontos, hogy erről az útról ne térjetek le, mert ez egy fokozottan védett terület, ahova csak engedélyes túravezetővel lehet bemenni. Amint végig mentünk ezen a részen, jobbra kanyarodunk a Némedi közben, ahol új építésű házak között sétálhatunk ki a Némedi útra. Itt ismét egy jobb fordulóval haladunk a közút szélén figyelve az élénk gépkocsi forgalomra. Kb. 500 méter túra után, az első lehetőségnél jobbra kanyarodunk ismét egy gazdasági útra. Ezen követve a nyomvonalat jutunk be ismét a városba, majd érjük el a célt, a Gólyafészek cukrászdát. 

Szintidők

Futó szintidő: 3 óra 30 perc

Túra szintidő: 6 óra

Hivatkozás a nevezéshez

Hirdetés