A Kóbor-sziklák szűk labirintusa Túra

Az A Kóbor-sziklák szűk labirintusa Túra hossza 1 Km. Az útvonal szintemelkedése 50 m, szintideje 1 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Lengyelország területén található.
Hirdetés

Lengyelország egyetlen táblás (lemezes felépítésű) hegysége a Tábla-hegyek Nemzeti Park (Góry Stołowe), amely az ország déli részén található. Az Alsó-Sziléziában fekvő természetvédelmi területet homokkőből felépülő mesebeli sziklatömbök, szűk labirintusok, mély szakadékok jellemeznek. A Tábla-hegyek számos ritka, védett növényfaj élőhelye, a hegységet kb. 100 km hosszú jelzett, gyalog- és nagyrészt kerékpáros túrákra alkalmas turistaútvonalon járhatjuk be, a hegyvidék peremén pedig több híres üdülőhely várja a turistákat, ahol kitűnő minőségű ásványvíz-források fakadnak.

A Tábla-hegyek egyik legismertebb része a hegyvidék északnyugati szélén, közvetlenül a cseh-lengyel határ mentén, 852 m tengerszint feletti magasságban található Kóbor-sziklák (Błędne Skały) nevű sziklalabirintus, amely nem más, mint hatalmas homokkő sziklablokkok festői csoportja. A jellegzetes homokkő sziklák a területet egykor borító tenger fenekén alakultak ki, ebben később, a felszínre kerülve az időjárási tényezőknek köszönhetően keskeny repedések keletkeztek, melyek a korábban egységes sziklatömböt 4-5 m magas tömbökre bontották.

A Kóbor-sziklák a nemzeti park középső részén fekvő Karłówtól nyugatra található 21 hektáros, szinte szabályos hálót alkotó sziklacsoport, melyet jól jelzett turistaúton járhatunk végig. A hasadékok és sikátorok labirintusában a jelzéseket követve különleges kőzetformák követik egymást, a legérdekesebb sziklatömbök nevét négynyelvű táblákon olvashatjuk, ezeket legtöbb helyen kényelmes ösvények, több helyen viszont szűk, boltozatos átjárók kötik össze. A folyosók magassága 6-8 méter, szélességük viszont erősen eltérő, helyenként csak néhány tíz cm, a szűk sikátorokon sokszor csak hátizsákunkat a kezünkbe fogva tudjuk magunkat átpréselni.
 

Itiner

1. A Kóbor-sziklákat a Karłówot Kudowa-Zdrój üdülőhellyel összekötő 387-es út kb. felénél, a Kóbor-sziklák alatti parkolóból (Parking przy Błędnych Skałach, 50.461193, 16.309512) letérve egy időszakosan járható magánúton érhetjük el, a sziklalabirintus bejárata mellett található felső (fizetős) parkolóba vezető 3,5 km hosszú út használatáért úthasználati díjat kell fizetni.

2. A parkolóból pár perc séta a sziklalabirintus bejárata, ahol a belépőjegyeket megváltva a piros jelzésen kezdhetjük meg a terület bejárását. A kapun belépve azonnal egy útelágazáshoz érkezünk, innen jobbra a sziklalabirintusba, balra pedig egy kilátóponthoz vezet a jelzés. A Skalne Czasze nevű kilátóról szép kilátás nyílik a három oldalról Lengyelországba ékelődő Broumov-hegységre (Broumovská vrchovina), jó látási viszonyok esetén pedig a távoli Óriás-hegység (Karkonosze) is látható.

Kóbor-sziklák Forrás: Nagy Árpád
Kóbor-sziklák
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

3. A labirintusban elsőként a nevéből adódóan egy ló nyergéhez hasonlító Sziklanyereg (Skalne Siodło) nevű szikla mellett haladunk el, majd a Sziklaasztal (Stołowy Głaz) állja utunkat. Rögtön ezután megérkezünk az első szűkebb részhez, amely amellett, hogy szűk, kellően alacsony is, így ezen félig guggolva tudunk áthaladni.

4. A többnyire széles tereken vezető út során következik a hatalmas Hajó (Okręt), majd a Gomba (Dwunożny Grzyb) nevű szikla, miközben apró kis kerítések gátolnak meg abban, hogy a turisták előtt lezárt területekre tévedjünk. Egy hosszú, keskeny folyosó végén a Pénztár (Kassa) nevű sziklához érkezünk, majd az útvonal legszebb sziklaformációját, a Tyúklábat (Kurza Stopka) járjuk körül. Ezután ide-oda kanyargó, egy rövid szakaszon kényelmesen, aztán csak lehajolva, oldalazva járható repedéseken megyünk tovább, majd megérkezünk a Hosszú-folyosóhoz (Długi pasaz), amely nem csak hosszú, de hozzá meglehetősen szűk is.

Kóbor-sziklák Forrás: Nagy Árpád
Kóbor-sziklák
Kép forrása: Nagy Árpád

Galériáért katt a képre!

5. Az ide-oda kanyargó járat végén az Óriás nyakához (Przesmyk Liczyrzepy) érkezünk, majd újabb guggolós járatokat követően a Kapu (Furtka) nevű szűkület következik. Ezt követően elérjük a labirintus végét, ennek közelében is találunk egy kilátót, amelyről az innen keletre fekvő Nagy- és Kis-hasadékra nyílik szép kilátás. A labirintus végét jelentő kis térről a sziklaplató szélén vezető, pihenő- és kilátóhelyekkel ellátott, fenyődeszkákból megépített kényelmes sétaúton juthatunk vissza a bejárathoz.

Távolság: Karłów – Budapest 550 km


Belépő:
- Felnőtt 10 PLN
- gyerek, diák, nyugdíjas 5 PLN (7 éves korig ingyenes)

Nyitva tartás a hét minden napján:
Május: 9:00 – 19:00
Június: 8:00 – 21:00
Július – Augusztus: 8:00 – 19:00
Szeptember: 9:00 – 19:00
Október: 9:00 – 16:00 

Úthasználati díj:
- motorkerékpár és személygépkocsi 20 PLN
- autóbusz 50 PLN

A naponta 8:00-19:00 óra között járható keskeny úton felfelé minden egész órától óra 15 percig, lefelé pedig minden fél órától óra 45 percig lehet elindulni.

Utolsó lehetséges indulás az alsó parkolóból felfelé az aktuális nyitvatartási idő vége előtt 2 órával, lefelé zárás előtt fél órával lehetséges.

 

A nemzeti park területén található turisztikai létesítmények a nyári időszakban (május 1-től október 31-ig) állnak rendelkezésre!

November elejétől április végéig a Nagy-hasadékon és a Kóbor-sziklákon át vezető turistautak általában zárva tartanak!

Hirdetés