A Kishartyáni Kőlyuk-oldal

A Kishartyáni Kőlyuk-oldal

Nyáry Tamás
Nyáry Tamás
Az A Kishartyáni Kőlyuk-oldal hossza 3.8 Km. Az útvonal szintemelkedése 46 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Kishartyán határában is felfedezhetünk egy homokkő monstrumot a Kővölgyben. A 300 méter hosszú és 40 méter magas Kőlyuk-oldal szikla egy 30 millió évvel ezelőtti tenger partvidékén jött létre. Érdekessége, hogy a felső részén keletkezett természetes kimosódást tovább vájták, és az így kialakított barlang a tatárjárás és a török megszállás alatt menedékhelyként szolgált a helyieknek, később pedig remete lakként funkcionált egészen a 19. század végéig. 

Újabb kőmonstrum a geoparkban

Cseppet sem tájidegen "mini Alpes"

Kishartyánban a buszmegállótól a Sóshartyán felé vezető útra kanyarodunk, majd a temető mellett nyíló Kővölgyben folytatjuk a sétát. Itt véget is ér a túraleírás, ugyanis 1 km-re már meg is látjuk a Kőlyuk-oldalt és a magasban a barlangot. Na és hogy miért lett ez az útvonal ilyen rövid? Eredetileg hosszabbat terveztem, de a zöld kereszt jelzés, amely itt halad el a barlang előtt, sajnos a folytatásban megszűnt létezni. Bejáráskor villanypásztorokba és legelésző tehén csordákba ütköztem. De azért érdemes a barlang meglátogatása után egy darabig besétálni a völgy további szakaszára is, mert nagyon szép, nyugis környék. A turista jelzésen viszont nem lehet végigmenni, egy ponton vissza kell fordulni.

Lássuk a Kő-lyukat

A barlanghoz a sziklába vájt meredek, ősi lépcsősoron lehet feljutni, amely az erózió során eléggé lekopott, és nem igazán a normál emberi kényelmes lépésmagassághoz lett kifaragva. Jó nagyokat kell rugaszkodni minden egyes fokára. Szerencsére végig korlátok segítik a feljutást, így nem nevezhető veszélyesnek, de óvatosságra szükség van már amiatt is, mert a hely igen kedvelt látogatási célpont, és gyakran fordul elő, hogy kerülgetik egymást a felfele és lefele igyekvők. 

A Kishartyáni Kőlyuk-oldal-5
A felvezető lépcsősor
A Kishartyáni Kőlyuk-oldal-5
Forrás: Nyáry Tamás

A sziklafal tövében és az egyik lépcsőfordulóban álló információs táblákról megismerhetjük a barlang keletkezésének történetét. Odafent egy nyitott teraszszerű terembe érkezünk, amelyből mindkét irányba újabb termek nyílnak. Balra egy nagyobb, ami az emlékek szerint a lakó helység volt, és jobbra egy kisebb, amely raktárként funkcionálhatott. Mindkét teremnek van ablak nyílása is, és több helyen oszlopok támasztják alá a boltozatot, így bőven találunk fotózkodásra alkalmas helyszíneket.

A Kishartyáni Kőlyuk-oldal-2
A bejárati fülke
A Kishartyáni Kőlyuk-oldal-2
Forrás: Nyáry Tamás

Sétánk során elég hamar feltűnik, hogy a környék mindenfelé tele van tehenekkel, amik viszonylag szabadon legelésznek nagy kiterjedésű villanypásztorral elkerített területeken. Egészen közel az úthoz is lejönnek. Ottjártamkor a völgy bejáratánál a temetővel szembeni oldalon egy igen meredek domboldalon a fenyves alatt láttam néhányat legelészni, a látvány rögtön az alpesi legelők érzését idézte fel bennem, annyira valószerűtlen volt, mintha csak egy makett lenne.

Amit mindenképpen érdemes még megnézni, ha itt járunk

Ha felfedeztük a barlangot, érdemes egy kitérőt tenni Sóshartyán felé is, a dombtetőn már messziről látszik a Jézus Szíve templom, ahová felsétálhatunk.

A Kishartyáni Kőlyuk-oldal-3
A Sóshartyáni templom
A Kishartyáni Kőlyuk-oldal-3
Forrás: Nyáry Tamás

Az 1906-ben épített neogótikus templom feltűnően szép látvány. Ha autóval jöttünk, akkor még az aszfalton gyaloglást is megspórolhatjuk.

Hirdetés
Hirdetés