Therm-a-Rest LuxuryLite Ultralite II tábori ágy

2016/11/13
Hirdetés

Több napos nomád túráink egyik alappillére a nyugodt, pihentető alvás. Hiába a kényelmes túrafelszerelés, a megfelelő étkezés, a fantasztikus környezet, ha reggelente úgy kelünk fel, mintha egész éjjel az ördög táncolt volna a hátunkon, szemhéjainkat pedig kilós nehezékek húznák lefele.

Ahhoz, hogy ezeket ne érezzük, egy nagyon kényelmes fekhelyre van szükségünk (no meg egy megfelelően meleg hálózsákra, de ez egy másik történet). Napjainkban számos megoldás kínálkozik erre: vannak a hagyományos, köznyelven „polifómnak” nevezett zárt cellás matracok, aztán a felfújható, nyílt cellás derékaljak, és végül a tábori ágyak.

Előbbiek előnye, hogy áruk nagyon pénztárca barát tud lenni, viszont amit megnyerünk az egyik oldalt, azt hatványozottan elveszítjük a másikon: nagy hátrányuk a minimális komfort és hőszigetelő tulajdonság. A felfújós verziók utóbbi években robbanásszerűen terjedtek. A technológia kiforrottságának köszönhetően könnyűek, jól hőszigetelnek és ezek sem feltétlen kerülnek az arany árába. A vastagabb verziók (3+ cm) nagyon jó kényelmet tudnak biztosítani éjszakára. Ám a most tesztelt ágy ezek egyikéhez sem tartozik, mert a Therm-a-Rest Luxurylite Ultralite II egy tábori ágy, abból is egy „fullos” verzió.

 
A logó mögött – Therm-a-Rest história
A 70-es években használt vékony, zárt-cellás matracok kínálta kényelem messze nem közelítette meg a „kényelem” alatt értett fogalmat. Ezzel John Burroughs hegymászó és egyben mérnök is szembesült, így 1972-ben, harmad maga megalapított a cégét, „mert jobb matracra vágyott”. 

A Therm-a-Restnek köszönhetjük, a lehető legjobb kényelem elérése érdekében végzett folyamatos innovációknak és fejlesztéseknek, a világ első önfelfújós matracát is. Ezen előre mutató törekvéseknek hála a cég napjaink outdoor gyártóinak egyik vezető és meghatározó cége, ha a komfortról van szó. Termékeik mai napig amerikai gyártásúak.

 

Therm-a-Rest lego Kép forrása: Paraferee

 
Építs magadnak ágyat
Kíváncsian és izgatottan vettem át tesztre a 37×13,5×11 centiméteres hengerszerű zsákba csomagolt ágyat, hisz a Therm-a-Rest terméke az eddig általam használt derékaljakhoz képest teljesen más alvásélményt ígér.  

A Luxurylite Ultralite II összeállításához nem árt, ha kicsit szeretünk legózni. A leendő fekhelyünk ugyanis 12 darab talpból, 16 darab merevítőpálcából (8 apa – 8 anya), 2 darab rúdból és 1 vászonból áll össze. Elsőre soknak és ezáltal bonyolultnak tűnhet, de csak a kompakt méretre csomagolhatóság miatt ennyi darab, ráadásul kialakítása bolondbiztos…

Kezdésnek kiterítjük a vásznat, melynek két hosszanti oldalán egy-egy bújtató van. Az összeszerelt rudak ide kerülnek be, keretet biztosítva ágyunknak. Ezekbe kapaszkodnak majd a lábak, melyekből két verziót kell építenünk. 

A szimpla talphoz két lábra, és egy apa- valamint egy anya merevítőpálcára van szükségünk. Minden lábban két furat található, melyek mérete különbözik, akárcsak a merevítőpálcáknak, így csak egy féleképpen tudjuk azokat beletolni – egyik lábba az anyát, másikba az apát. Ha ezzel megvagyunk, akkor a pálcáknál összetoljuk őket, amivel kész is a szimpla talp. A dupla talp annyiba különbözik ettől, hogy mindkét oldali lábba egy anyát és egy apát is belerakunk, majd összetoljuk őket. 

De miért van szükségünk szimplára és duplára is? A fekhelyünk azon pontjait, ahova nagyobb testsúly fog kerülni, a teherbírás növelése érdekében a dupla lábat kell rakni – ez az ágy közepe és attól kicsit felfele eső szakasza lesz. Ennek megfelelően a vászon két végére szimpla, felső egy harmadába és közepére két dupla, majd még a fent maradt egy alsó helyre még egy szimpla láb kerül. Ezek mindegyike a vászonba tolt rúdba kapaszkodnak, a vászonból kivágott ablakokon keresztül. Beillesztésükhöz, miután az egyik oldalt már beakasztottuk a talpat, egy határozott mozdulattal meg kell hajlítanunk a pálcákat, hogy a másik oldalt is be tudjuk akasztani. A dupla verziónál előbb 180 fokkal meg kell csavarni a talpakat egymáshoz képest, majd ugyanazon mozdulatsorral beakasztjuk mindkét oldalt. 

Mivel a talpak közti pálcák enyhén ívbe hajlítva kerülnek a helyükre, ez kellő tartást és feszítést ad a vászonnak ahhoz, hogy ráfeküdjünk...

 

Kényelem az erdő közepén, 10 centivel a föld felett Kép forrása: Paraferee  

 
Szép álmokat
A feszített vásznon aludni teljesen más, mint egy derékaljon. Már rögtön a ráfekvés mozdulatsora is több figyelmet igényel, hisz egy felfújt derékaljon akár két lábbal is ugrálhatok, nem nagyon lesz sérülés rajta (hacsak nem egy sziklás terepen teszem ezt, és az ugrálásról kiszakad az anyag). A Luxurylite Ultralite II-re viszont óvatosabban fekszem fel, figyelve a pálcák elhelyezkedését. Csak jeti testem 100 kg+ és az ágyat 6mm átmérőjű alupálcák tartják. 

A másik különbség, hogy a derékalj használata során, hacsak épp nem egy extrém vastag (5-7cm) verzió van alattam, mindig előfordul, hogy nyom valahol, mert épp az oldalamon fekszem, és teljes mértékben összenyomom a derékaljat. A tábori ágynál 4-10 centiméterre „lebegünk” a föld felett, így nincs mi nyomjon. Számomra csak a két szélét jelző rúd okozott néha fura érzést, mert jeti testem túl széles a normál méretű Luxurylite Ultralite II-höz. Bár ezen rudak jól be is határolták a „mozgásterem” éjszaka, ezáltal nem fordult elő olyan, mint sima derékalj esetében sokszor, hogy a hideg sátoraljon ébredtem, mert álmomban lemásztam az „ágyamról”…

Mivel a vászon alja hővisszaverős ezüst bevonatos, és a földdel nem érintkezünk, nagyon jó a hőszigetelése hidegebb időszakokban való használat során is. Ráadásul a föld feletti fekvésből eredően erősen sziklás (például egyik kedvenc helyemen, a Retyezátban), esetleg tüskés terepen (egy akácos közepén) való táborozás során extra kényelmet biztosít, amit egy derékalj nem tud.

A legózás miatt nem annyira rapid megoldás, mint egy normál- vagy felfújható derékalj, de kényelemben felül tudja múlni azokat, plusz csillagtúrázás során, illetve az előbb leírt területeken tökéletes választás a nyugodt, pihentető éjszakákhoz.

 
Nem a hiba számít, hanem a support
Akármennyire törekszik egy cég a magas minőségre, hibák olykor előfordulhatnak - kvalitási szintenként felfele haladva kevesebb és kevesebb. De ezzel nincs nagy baj, míg a termék mögötti support megfelelő. 

A LuxuryLite tesztje során úgy hozta a sors, hogy nem csak a terméket, hanem a cég ügyfélszolgálatát is kipróbálhattam, mivel az egyik teszt során az egyik talp sarka letört. Jól láthatóan egy zárvány maradt a műanyagban. Azonnal írtam a cégnek, mely sűrű elnézéskérés közepette biztosított róla, hogy küldenek egy csere darabot. Persze, ilyenkor jönnek a " naná, hogy az újságírónak kiny××ják a s×××ét... ". De a tapasztaltak (hangnem, felfogás) nem ezt mutatják, hogy erről lenne szó. Úgy tűnik a Therm-a-Restnél igen is sokat adnak arra, hogy a termékeik felhasználói - legyen az akár egy újságíró, vagy egy vásárló - elégedetten használják azokat. Ez pedig nálam a bizalom első lépcsője...

 

Ebben egy luxus ágy lapul Kép forrása: Paraferee

 
Összefoglaló
tömeg: 1305 gramm (tároló zsákkal együtt)

anyag: poliészter Ripstop

csomag méret: 370×135×110 mm

összeállított méret:  610×1830×120 mm

ár: 220 USD
Hirdetés