Morakniv Eldris outdoor kés

Morakniv Eldris outdoor kés

2016/11/05
Hirdetés
Hogy mire elég majd’ hatvanmilliméternyi késpenge?
Meglepő, de majd nem minden olyanra, amire a nagy testvérek...

 

Vadászni nem ezzel fogok Kép forrása: Paraferee  

 

Amikor első alkalommal kezembe vettem az Eldrist, széles mosolyba húzódott a szám. A Monty Python egyik klasszikusa, a Gyalog-galopp, abból is a „Hol? A nyúlon túl?” jelenet jutott eszembe… Hogy mi ez? Egy kés? De hisz nincs 6 centi a penge hossza. Nehezen tudom elképzelni, hogy akár egy rövid túra során fellépő helyzetekben is elégséges legyen… nem hogy többnapos esetében. Na de egy olyan nagy múltú késgyártó cég, mint a Mora, csak tudja, mit csinál. Szóval zsebre vágtam az Eldrist, és neki vágtam vele a hegyeknek.

 
Késsel a zsebben menetelve
Méretéből eredően – a kés teljes hossza 142 mm, de tokkal együtt is csak 150 mm – nagyon kompakt a cucc. Könnyedén hordtam zsebben úgy, hogy egyáltalán nem volt zavaró. Mindazonáltal ha repülővel utaznánk, a poggyászban is bátran magunkkal vihetjük. De a táskám kisebb zsebeiben is lazán meglapult várva a kellő pillanatot, hogy bizonyíthasson. 

 

A markolattal megegyező színű műanyag tok, a markolat közepében kialakított mélyedésbe beakadva stabilan a helyén marad, így biztosítva, hogy semmilyen véletlen baleset ne forduljon elő sem a zsebünkben, sem a táskánkban. Ehhez külön lehet kapni egy bőr fület is, ami a tokra szájára húzva lehetőséget ad a kést 100% biztonsággal a tokban tartani, például akkor, ha a tok végében levő bújtató nyílások segítségével nyakba akasztva, fejjel lefele hordanánk. 

 

Nyársfaragás sem akadály Kép forrása: Paraferee

 
Na most mutasd meg
Persze nem a penge minősége és vastagsága miatt aggódtam a gyakorlati részénél, hisz a 2 mm vastag, rozsdamentes svédacélból készült, köszörült élű penge nagyon meggyőző. A 12C27 jelzésű anyag nem csak kitűnő éltartással, de még jobb korrózióellenálló képességgel is rendelkezik, mint egyéb szénacél társai – biztosra vehetjük, hogy hosszú ideig nem lesz vele gond. Na persze csak akkor, ha tényleg ekkora méretben használható is valamire…

 

Első körben egy egyszerű, a természet lágy ölén elfogyasztott étkezés során felmerülő feladatokat kapott az Eldris. Egy alma, kevés zsemle, pár karika kolbász… Picit hozzá kellett szokni a penge hosszához, de nem maradtam éhen, sem nem kellett foggal tépnem, szaggatnom valamit.

 

Aztán az esti tábortűznél jött a picit nagyobb falat: egy kis bozótmíveskedés. Mivel nyársra volt szükségem, hát szokás szerint egy arra alkalmas gallyat kerestem, amit megfelelő méretre szabva, picit kihegyezve szerettem volna használni. És láss csodát: az Eldris pengéje nyeste, vágta a fadarabot. Egy pillanatra sem okozott gondot a cél elérése.

 

Még szót kell ejtenem a markolatról: kétkomponensű műanyagból (TPE azaz termoplasztikus elasztomer vagy másnéven hőre lágyuló kaucsuk) készült, szimmetrikus kialakítású, a svédországi Dalarna régió tradícionális, a többi Mora késekre is jellemző rombusz mintás. Vaskos, ívelt kialakítása jó fogást biztosít, az én jeti mancsaimmal is stabilan tartható. Végében bújtató lyuk van kialakítva.

 

A vastag kolbászt sem kellett törni Kép forrása: Paraferee

 
Hát ez tényleg jó
Meglepő volt tapasztalni, hogy a bennem élő szükséges kés mérettel kapcsolatos előítélet mennyire megdől a valóságban. Mivel nem vadászni indultam vele, igazából nem volt olyan helyzet a túráim során, ahol ne tudtam volna megoldani vele az adott feladatot. Ha szereted a minimál megoldásokat, és nem szeretnél vagánykodni a haverok előtt a Rambo-tőröddel, csak a feladatra koncentrálsz, akkor a Morakniv Eldris tökéletes választás lehet számodra is.

 
Mora Eldris - tények a penge 
- mérete: 59 hosszú és 23 mm magas

- vastagsága: 2 mm 

- anyaga: 12C27 svéd rozsdamentes acél 

 
a markolat 
- mérete: 88mm hosszú, 34mm magas és 22mm vastag

- anyaga: TPE

 
a kés
- teljes hossz: 142 mm

- tömege: 80 gramm

- szín opciói: fekete, piros, zöld, kék, okkersárga

- ára: kb 40 euro
Hirdetés