Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában

Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2022/08/01
Szlovákia középső részén, a zsolnai régióban a számtalan kulturális látnivaló, a várak, kastélyok mellett egyre több outdoor program várja a turistákat,
Hirdetés

Aktív programok a Zsolnai-régióban

Szlovákia középső részén, a zsolnai régióban a számtalan kulturális látnivaló, a várak, kastélyok mellett egyre több outdoor program várja a turistákat, akik az aktív és a passzív pihenésre alkalmas helyszíneket kombinálva élményekkel teli napokat tölthetnek el ezen a Magyarországhoz közeli vidéken.

Zipline Alsókubin (Dolný Kubín)

Az Alsókubin (Dolný Kubín) közelében található Kubini-tető (Ski park Kubínska hoľa) az egyik legnépszerűbb síközpont Szlovákiában. A nyáron is egyre népszerűbb turistaközpontban található Közép- és Kelet-Európa leghosszabb és legmodernebb Zipline (magyarul átcsúszó) pályája. A sípálya felett felépített drótkötélpálya 1234 méter hosszú, csúszás közben akár a 105 km/óra sebességet is elérhetjük, miközben helyenként 29 méterrel a talaj felett a repüléshez hasonló élményt élünk át. A Zipline kezdetéhez gyalog vagy a kényelmes ülőszékes felvonóval is eljuthatunk, a pályát minimum 30, maximum 130 kg. súlyú személyek használhatják. 30 kg-nál kisebb súlyú gyerekek saját hevederben, de egy másik felnőttel közös tárcsán, tandemben csúszva lehetnek részesei ennek a nem mindennapi élménynek, miközben gyönyörködhetnek a lábuk alatt elterülő vidékre nyíló páratlan panorámában. A hatalmas adrenalin löketet adó siklás teljesen biztonságos, a zipline az egyik legmodernebb és legbiztonságosabb átcsúszó rendszer a világon, amely elektronikus ütközésgátló rendszerrel van felszerelve.

Túra a Rohácsi-völgyben

Ugyancsak a zsolnai régióban, a Liptói-Tátra (Západné Tatry) északi részén található a Rohácsi-völgy (Roháčska dolina), amely a Tátra nyugati részének egyik legszebb völgye. Ezt a népszerű völgyet legkönnyebben a Zverovka menedékháztól (Chata Zverovka, 1020 m) délkelet felé induló piros, majd a felső részén kék és zöld jelzésű turistaúton érhetjük el. A völ¬gynek több mellékvölgye van, melyek közül a legismertebb a síelők körében nagyon népszerű Szalatin-völgy (Salatínska dolina), valamint a gyalogtúrázók által jobban kedvelt Zsarátnok-völgy (Spálená dolina) és Szomorú-völgy (Smutná dolina). A Rohácsi-völgy alsó részén található a kicsiny Fekete-pocsolya (Ťatliakovo jazero, 1370 m), egészen idáig aszfaltozott út vezet. A kis tavacska mellett, népszerű turistautak kereszteződésében található a hegyikerékpárosok körében nagyon népszerű, a nyári szezonban nyitva tartó, 25 férőhelyes Ťatliak menedékház (Ťatliaková chata, 1374 m). Itt kezdődik a Szomorú-völgy középső részén, egy késő jégkorszaki gleccserkatlanban fekvő, szép fekvésű Rohácsi-tavakhoz (Roháčske plesá) vezető zöld színnel jelzett tanösvény. A Rohácsi-tavak négy tóból álló tócsoport, elsőként a Liptói-Tátra legnagyobb tavához, az Alsó-Rohácsi-tóhoz (Dolné Roháčske pleso, 1563 m, 2,22 ha) érkezünk. Ezt magunk mögött hagyva két kisebb tavacska, a Második- (Druhé Roháčske pleso, 1650 m) és Harmadik-Rohácsi-tó (Tretie Roháčske pleso, 1652 m) következik, ezt követően érjük el a legma-gasabban fekvő Felső-Rohácsi-tavat (Horné Roháčske pleso, 1718 m, 8,1 m mély), amely a tócsoport legmélyebb tava. A körtúra befejező szakaszán rövid kitérőt tehetünk a Liptói-Tátra legjelentősebb vízeséséhez, a 18 m magas Rohácsi-vízeséshez (Roháčsky vodopád). A síelők körében népszerű Szalatin-völgy északkeleti lejtőjén, a Zsarátnok-vályú (Spálený žľab) sípályája mellett közlekedik a Liptói-Tátra északi részének egyik legismertebb felvonója, a CD6C típusú hatszemélyes, buborékos székes felvonó. A felvonó alsó állomása 1037 m, a felső állomás 1498 m tengerszint feletti magasságban található, az 1960 m hosszú pályán 461 m szintkülönbséget küzdünk le. A felvonó üzembe helyezését követően az Elülső-Szalatin (Predný Salatín) lejtőin új turistautat nyitottak. A felvonó felső állomástól a zöld jelzésen érhetjük el az Elülső-Szalatin gerincén vezető kék jelzést, amely a Tátra főgerincén található Szilfásra (Brestová) vezet. A zöld jelzésű turistaút 1,4 km hosszú, a 340 méter szintkülönbség leküzdése kb. 1 óra 15 percet vesz igénybe. Az Elülső-Szalatin gerincén vezető kék jelzésen tovább 30 percre van szükség ahhoz, hogy a csaknem 1 km-es távon ránk váró 125 méter szintkülönbséget leküzdve megérkezzünk a Tátra főgerincére.

Könnyű túra a Szilfásra

Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában-1
Zsarátnok-vályú felvonó
Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában-1
Forrás: Nagy Árpád

E-bike a Valcsai-völgyben

A Rohácsi-völgy környezetében több jelzett kerékpárút várja a hegyi kerékpározás szerelmeseit. A Bölényfaluból (Zuberec) a Ťatliak menedékház (1374 m) vezető, közepesen nehéz, végig aszfaltozott kerékpárút 12,5 km hosszú, szintkülönbsége 60 m.A hegyekhez közelebb, a Zverovka menedékháztól (1020 m) a Foltos-völgyig (Látaná dolina) vezető, 2,7 km hosszú, 180 m szintkülönbségű, szilárd burkolatú úton az aszfaltút végéig, kb. 1200 m magasságig tekerhetünk. Ezen kívül Bölényfaluból a közforgalmú úton vezető, közepesen nehéz kerékpárúton juthatunk el Oravicapusztára (Oravice), a Liptói-Tátra északi részének másik turistaközpontjába. A Kis-Fátrában (Malá Fatra), azon belül a Lucsányi-Fátrában (Lúčanská Fatra) található Valcsa (Valča) település, amely a hegység egyik ismert turistaközpontja. A falu nyugati részén található Valcsai-völgyben (Valčianská dolina) található Snowland síközpontban decembertől márciusig több felvonó és jól karbantartott sípályák várják a síelni vágyókat, de a tavasztól őszig tartó időszak sem telik tétlenül. A Valcsai-völgy és környezete ekkor a kerékpározás és a hegyi kerékpározás szerelmeseinek nyújt ideális feltételeket kedvenc sportjuk gyakorlásához. A sport- és szabadidőközpontban hagyományos és e-bike kerékpárokat bérelhetünk, melyekkel több, különböző nehézségű túraútvonal közül válogatva járhatjuk be a környéket. A kerékpártúrák önállóan vagy helyi túravezetőkkel is megtehetők, akik készségesen segítenek a saját edzettségünknek és kerékpárjaink technikai adottságainak megfelelő túraútvonal kiválasztásában. A közeli, néhány km-es útvonalaktól kezdve az akár 80 km-t is elérő, a Kis- és a Nagy-Fátra közötti Turóci-medencében (Turčianska kotlina) vezető kerékpártúrák fő vonzerejét a medencét határoló hegyekre, a csúcsokra és gerincekre nyíló páratlan kilátás jelenti. A Valcsai-völgyben lévő kölcsönzőből Znióváralján (Kláštor pod Znievom), Szocócon (Socovce) és Nagyrákón (Rakovo) át a kiindulási pontra visszatérő, részben hegyi terepen, részben réteken és közúton vezető körtúra 27 km, szintkülönbsége 280m, ezt a közelmúltban vezetett e-bike túra keretében kényelmes pihenőkkel együtt 2,5 óra alatt teljesítettük.

E-bike túra letölthető gps trackkel

Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában-4
Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában-4
Forrás: Nagy Árpád

Via ferrata Turócszentmárton (Martin) közelében

Turócszentmárton (Martin) közelében, a Szentmártoni-tető (Martinské hole) síközpont közelében található Szlovákia első via ferratája, a HZS ferrata, melyet 2013/2014-ben a Kriváň Síalpinista Klub és a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) tagjai hoztak létre önkéntesek közreműködésével. A ferratához vezető piros jelzésű turistaút Turócszentmárton Stráne városrészében kezdődik és a kék színnel jelölt turistaúton, a Szentmártoni-tető közvetlen közelében ér véget. A tanösvényen öt tájékoztató tábla van elhelyezve, a negyedik tábláig normál, egyenletesen emelkedő turistaúton haladunk, itt azonban előkerül a via ferrata-szett és a védősisak, hiszen hamarosan megérkezünk a vasalt út kezdetéhez. A jól kiépített via ferratán kb. 90 db sziklahágcsó, csaknem 190 rögzítő ponttal ellátott kb. 428 m drótkötél és több létra segíti a haladást. Az ötödik tájékoztató táblánál az útvonal egy könnyebb és egy nehezebb folytatásra ágazik szét. Az útvonal teljes szintkülönbsége 780 m, hossza 4,8 km. A teljes via ferrata megtétele kb. 3 órát vesz igénybe. Természetvédelmi és karbantartási okokból az útvonal június 1. – szeptember 14, illetve november 1. és április 14. között vehető igénybe. Az útvonal építői és karbantartói saját weboldalukon kívül tájékoztató táblákon hívják fel a turisták figyelmét az időszakos lezárások tiszteletben tartására, valamint a megfelelő felszerelés használatának szükségességére. A Pivovarský-patak (magyarul Sörfőzde-patak) medrében vezető ferrata útvonalán, kb. a ferrata felénél két kötélhídon oda-vissza átkelhetünk a szurdok felett, amely a vállalkozó kedvűek számára páratlan adrenalin élményt biztosít, miközben a kevésbé bátrak a kötélhidak alatti sziklafalban elhelyezett drótkötél mentén különösebb izgalmak nélkül küzdhetik le ezt a szakaszt. A via ferrata természetesen egyirányú, a negyedik tájékoztató táblától a patak folyásával szemközt halad a hegy felé, biztonságos használatához via ferrata szett (sisak, beülő, ferrata kantár) szükséges. Az útvonal nagy része a sziklahágcsókkal ellátott rögzített kötél mentén vezet nehéz, esetenként vizes terepen. A szurdok legszebb részén láthatjuk az egykori fahidak, alagutak maradványait, és több kisebb csobogó mellett elmegyünk a Kis- és a Nagy-vízesés (Malý a Veľký vodopád) mellett. A ferrata a felső részén két ágra nyílik szét. A bal oldali, kevésbé igényes útvonal „B”, a szakadékon át jobbra induló, a Nagy-vízesésen (Veľký vodopád) át vezető útvonal pedig „C” nehézségű. A via ferrata ingyenesen használható, a ferratához vezető turistaút közelében található Penzión Ferrata panzióban igény esetén komplett felszerelés bérelhető. Az építők a biztonsági eszközök mérete miatt 10 évesnél kisebb gyermekek számára nem javasolják a ferrata használatát.

A Szentmártoni-tetőről a sárga jelzést követve térhetünk vissza a túra kiindulópontjára. A tetőn található vendéglátóhelyek és hétvégi házak közelében a nyári szezonban hegyi rollerek bérelhetők, melyekkel néhány perc alatt visszajuthatunk Turócszentmártonba. A rollerekkel eleinte szilárd burkolatú úton, majd jól jelzett, széles erdei úton ereszkedünk egyre lejjebb, mígnem elérjük a város határát jelző aszfaltozott utat. A tényleges via ferrata kezdetéig vezető út 3 km hosszú, 400 m szintkülönbségű, ez kb. 1,5 óra alatt teljesíthető. Maga a ferrata kb. 1 km, a 300 méter szintkülönbséget átlagosan 1 óra alatt tudhatjuk magunk mögött. Innen további 1 km vár ránk a Szentmártoni-tetőig, ahonnan az ott bérelhető hegyi robogókkal kb. fél óra alatt gurulhatunk vissza a túra kiindulópontjára, miközben a 6,7 km-es távon kb. 660 métert ereszkedünk lefelé. A teljes körtúra távja csaknem 12 km, szintkülönbsége kb. 780 méter, a menetidő 5-6 óra.

HZS ferrata topo és pontos leírás

Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában-3
Vízesések mellett
Zipline, gyalogtúra, e-bike, via ferrata, hegyi roller  mindez Szlovákiában-3
Forrás: Nagy Árpád
Hirdetés