E-bike túra a Valcsai-völgyben (Valčianská dolina)

Nagy Árpád
Nagy Árpád
Az E-bike túra a Valcsai-völgyben (Valčianská dolina) hossza 27 Km. Az útvonal szintemelkedése 280 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű.
Hirdetés

A Valcsai-völgy

Valcsai-völgy A Kis-Fátrában (Malá Fatra), azon belül a Lucsányi-Fátrában (Lúčanská Fatra) található Valcsa (Valča) település, a hegység egyik ismert turistaközpontja. A falu nyugati részén fekvő Valcsai-völgyet (Valčanská dolina) a nyári időszakban a gyalogtúrázók mellett a kerékpározás és a hegyi kerékpározás kedvelői veszik birtokukba. Ha nem viszünk magunkkal kerékpárt, a sport- és szabadidőközpontban hagyományos és e-bike kerékpárokat bérelhetünk, melyekkel több, különböző nehézségű túraútvonal közül válogatva járhatjuk be a környéket. A kerékpártúrák önállóan vagy helyi túravezetőkkel is megtehetők, akik készségesen segítenek a saját edzettségünknek és kerékpárjaink technikai adottságainak megfelelő túraútvonal kiválasztásában.

Kerékpárutak a Turóci-régióban

A környéket felfedező, néhány km-es útvonalaktól kezdve az akár 80 km-t is elérő, a Kis- és a Nagy-Fátra közötti Turóci-medencében (Turčianska kotlina) vezető kerékpártúrák fő vonzerejét a medencét határoló hegyekre, a csúcsokra és gerincekre nyíló páratlan kilátás jelenti. A Turóci-régióban összesen kb. 415 km jelzett és karbantartott kerékpárút hálózat várja a kerékpározás kedvelőit. A régió északi, középső és déli részén 40-től 80 km-ig több különböző hosszúságú túra közül választhatjuk ki a nekünk leginkább megfelelő útvonalat.

E-bike túra a Valcsai-völgyben (Valčianská dolina)-1
Indulás
E-bike túra a Valcsai-völgyben (Valčianská dolina)-1
Forrás: Nagy Árpád

E-bike túra Valcsa környékén.

A Valcsai-völgyben lévő kölcsönzőből Znióváralján (Kláštor pod Znievom), Szocócon (Socovce) és Nagyrákón (Rakovo) át egy vezetett e-bike túra során ismerkedtünk meg a környékkel. A síközpontból a szántóföldön keresztül Valcsára vezetett az út, ahol pár száz méter aszfaltot követően érkeztünk meg az erdőbe vezető emelkedő kezdetéhez. A széles erdei úton rövid hegyi terep és egy kis emelkedő következett, melyet kerékpárjaink gond nélkül abszolváltak. Az erdőt magunk mögött hagyva Znióváralja felé vettük az irányt, a falu feletti dombról szép panoráma nyílik a lábunk alatt elterülő településre csakúgy, mint a várhegyre, melyen egykor Znió várának falai magasodtak. A dombról begurultunk Znióváraljára, ezt követően egy rövid szakasztól eltekintve már aszfalton vezetett a túra útvonala. A Szocóc feletti kis dombon álló templom melletti rövid pihenőt követően Nagyrákón és Valcsán át jutottunk vissza túránk kiindulópontjára. 

Hirdetés