Ne most kiránduljunk a szurdokvölgyekbe! Hír

Ne most kiránduljunk a szurdokvölgyekbe! Hír

Pilisi Parkerdő
2020/06/19
A Rám-szakadék, a Dera-szurdok és a Spartacus-ösvény is járhatatlanná, balesetveszélyessé vált.
Hirdetés

Szerdán - hasonlóan az ország más területeihez - nagy mennyiségű csapadék zúdult le a Visegrádi-hegységben

A Pilisi Parkerdő azt tanácsolja a túrázóknak, lehetőség szerint most ne keressék fel a hegység területén található szurdokvölgyeket a megáradt vízfolyások okozta balesetveszély miatt.

Ne most kiránduljunk a szurdokvölgyekbe!-3

Rám-szakadék
Ne most kiránduljunk a szurdokvölgyekbe!-3
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A klímaváltozás az erdők vízháztartása is hatással van: a csapadékeloszlás szélsőségessé vált, rövid idő alatt olyan nagy mennyiségű csapadék hullik, amit a talaj nem képes azonnal befogadni, így a lezúduló víz amellett, hogy eróziót okoz, kárt tesz az ilyen extrém időjárási körülményeknek ellenállni képtelen erdei infrastruktúrában. A tavaszi, márciusi és áprilisi száraz, aszályos időszak után június első két hete csapadékban igen gazdag időszakot hozott. A Medárd napja óta tartó esőzések következtében jelentősen megemelkedett a szurdokvölgyekben folyó víz mennyisége.

A Visegrádi-hegység és a Pilis területén szerdán átvonuló vihar azonban szabályos özönvizet okozott a szurdokvölgyekben, ahol a sziklafalak között futó túraösvényekre a nagy mennyiségű hordalék mellett kidőlt fák, nagyobb kövek zuhantak. 

A Pilisi Parkerdő területén több páratlan szépségű, a kirándulók által kedvelt, gyakran látogatott szurdokvölgy található. A Rám-szakadék lenyűgöző természeti szépségének köszönhetően méltán tartozik a térség legismertebb kirándulóhelyei közé, amit nem csak a környékről, hanem az egész országból sokan felkeresnek: a látogatók éves száma meghaladja a 60.000 főt. Ugyancsak népszerű a pilisszentkereszti, festői Dera-szurdok. Ám az utóbbi napok esőzései miatt e szurdokvölgyekben megáradtak a patakok, vízfolyások, a túraösvények csúszóssá, nehezen járhatóvá váltak. Az ilyen extrém körülmények miatt a szurdokvölgyekben kifejezetten veszélyes, nehéz, körülményes a túrázás.

Ne most kiránduljunk a szurdokvölgyekbe!-2
Rám-szakadék
Ne most kiránduljunk a szurdokvölgyekbe!-2
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Bár az erdőben mindenki saját felelőségre tartózkodhat, a Parkerdő területén található szurdokvölgyekben, így a Rám-szakadékban és a Dera-szurdokban sem ajánlott nagyobb esők idején kirándulni a balesetveszély miatt. A Pilisi Parkerdő ezért arra kéri a túrázókat, ezekben a napokban ne látogassák a szurdokvölgyeket, valamint lehetőség szerint kerüljék el a meredek szakaszokat tartalmazó olyan túraútvonalakat, mint például a Spartacus-ösvény, vagy a pilismaróti Hirsch-oromhoz vezető ösvény.

Túrázz máshol!

Ha a fenti hír miatt kénytelen vagy változtatni a hétvégi terveiden, nézz szét többszáz túraút ajánlónk között:

Túraútvonalak

 

Hirdetés