Minden, amit tudni kell a gyaloglásról Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu/
2006/07/11
Felhangosítjuk az eddig csak a háttérben duruzsoló öreg táskarádiót, mert egy híradásra leszünk figyelmesek. Az ismert bemondó egy TESTMOZGÁS nevű mostanában érdemtelenül elfeledett csodaszer rohamos elterjedéséről szól. A jól-értesült elemzők hozzáteszik a gyaloglásról van szó, amely főleg a SPURI magazin és eme honlap olvasói közt hódít szinte feltartózhatatlanul. Az említett szerkesztőségek előtt valóságos népmozgalom bontakozott ki. Sokan "nem engedünk a mozgásból" vagy "hagyjatok gyalogolni" feliratú transzparensekkel érkeztek. A közeli rendőrőrsre kísért demonstrálók semmilyen kényszer hatására nem voltak hajlandók lemondani a rendszeres edzésről, sokuknál már-már klasszikus elvonási tünetek jelentkeztek.
Hirdetés

E könnyed bevezető komoly tartalmat takar. A gyaloglás honlapján a testmozgást népszerűsítő cikksorozatok olvasása előtt/után szeretnénk összegezni a fizikai aktivitás jótékony hatásainak kifogyhatatlan sorát. Aki kezdetben hébe-hóba majd egyre gyakrabban gyaloglásra, sportolásra adja a fejét, akarva-akaratlanul is az ókori kallokagathia - az ép testben ép lélek - eszményének modernkori követőjévé avanzsál. A sikerhez vezető út rögös, tartja a mondás. Bizony, sokszor nem könnyű a kényelmes fotel, a főzőcsatorna vagy egy mozgalmas focimeccs nyújtotta élvezetek helyett a sportpályát választani. A hagymás rostélyos, és Beckham szabadrúgása bár kulináris és esztétikai értelemben a maga nemében egyedülálló, mégis jelentősége egészségünk védelme és megőrzése mellett eltörpül. Először-elsősorban hölgyolvasóinkra gondolván a karcsúsodni, fogyni kívánók figyelmét ragadhatja meg az a számokkal alátámasztott tény, hogy a rendszeres gyaloglással bizony eredményesen felkészülhetünk a nyári bikiniszezonra. A honlapon lévő cikkekben a testmozgás egészségvédő és megőrző hatása is terítékre kerül. Reméljük, a cikkek szerzői a külföldi tudományos kutatások eredményeinek bemutatásával a szív-érrendszeri, anyagcsere vagy csontritkulásos betegségben szenvedők kételyeit is eloszlatják. A depresszióval küzdők, vagy az erős dohányosok közül is bizonyára sokan derűlátóbbá válnak vagy egy hamutálca láttán undor kerülgeti őket a cikkek olvasása után. A cikksorozat a mérsékelt fizikai aktivitás, a prevenció, a megelőzés gondolata köré épült. Azzal a reménnyel zárjuk soraink, hogy sokatokat sikerül meggyőzni a mozgás, a fizikai aktivitás betegségeket megelőző, közérzetjavító hatásáról. Mert elkezdeni sohasem késő...
Váci Mihály Gyalog szerettem volna jönni

Gyalog szerettem volna jönni a porral lepett füveken, mezítláb, hogy frissen érezzem, ha felmelegszik a szülőföld pora, mikor megérkezem.
Gyalog menni az utcán végig, előre köszöngetni ott. Tornácokon üldögélni, mint régen, hogy mindenki arcomba nézzen, s mondják: - „Semmit se változott!”

Gyalog szerettem volna jönni, hogy érezzem: - a telt kalász, a rét sok térdeplő füve elém borul, el nem eresztve, s lábam kérve kulcsolja át.


Én gyalog fogok hazamenni a porral lepett füveken, mezítláb, hogy sírva érezzem, ha felmelegszik a szülőföld pora, mikor megérkezem. Gyalog szerettem volna jönni át a szorgalmas földeken, mindenkinek által kiáltni, mezsgyén átlépni, kezetrázni: "Na és a munka, hogy megyen?"
A bevezetőt írta: Pucsok József Márton
Forrás:
Hirdetés