Interaktív tanösvényt avattak a Hármashatár-hegyen Hír

Házi Bernadett
Házi Bernadett - (X) - Támogatott tartalom
2018/11/21
A 3,5 km hosszú 100 éves évfordulóját ünneplő sétaúton 14 információs tábla, pihenőpadok és két új kilátóterasz került kihelyezésre.

A budapesti Hármashatár-hegy egykori újraerdősítését vezető Guckler Károly főerdőmesterről nevezték el a Pilisi Parkerdő Zrt. új tanösvényét. A november 20.-án átadott, 3,5 kilométer hosszú útszakaszon a főváros környéki erdők élővilágát és az óbudai térség történelmét bemutató interaktív táblák mellett két újonnan kiépített kilátópont is természetjárásra csábít.

Guckler tanösvény Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Guckler tanösvény
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.

A 3,5 km hosszú tanösvényen 14 interaktív tábla kapott helyet

15 millió forint saját forrásból épített tanösvényt a Pilisi Parkerdő Zrt. a budapesti Hármashatár-hegy oldalában futó Guckler Károly-sétányon. A 3,5 kilométer hosszú, összesen 14 interaktív táblát tartalmazó új turisztikai attrakciót a sokak által ismert sétaút 100 évvel ezelőtti kialakításának évfordulója alkalmából adták át.
 

Az egyik kilátópont építésének folyamata rövid time lapse videóban:

100 éves sétautak a túrázók és terepfutók szolgálatában

Guckler Károly főerdőmester a XIX-XX. század fordulóján a fővárosi erdőterület megújításának kezdeményezője volt. Elkötelezett szakemberként irányította az addig tervszerű gazdálkodás hiányában folyamatosan romló fővárosi erdőterület növelését, és minőségének javítását. Nevéhez fűződik a gyümölcstermesztés felhagyása után kopárrá vált Hármashatár-hegy újraerdősítése. Bécsi mintára talajképző szereppel feketefenyő erdőket ültetett, amik napjainkra lehetővé tették az őshonos fafajok visszatelepítését. Kereken 100 évvel ezelőtt az ő tervezése és irányítása mellett építették meg a Hármashatár-hegy, a Vihar-hegy és a Csúcs-hegy oldalában szinte végig szintben futó, azaz nagyobb emelkedő nélküli sétautat, ami napjainkban is a természetjárók, terepfutók egyik kedvelt célpontja.

Túra a Guckler tanösvényen, a Hármashatár-hegyen

Guckler tanösvény Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Guckler tanösvény
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.


A tanösvényen két új kilátóterasz növeli a panorámát

A 100 éves sétaúton futó tanösvény kialakításakor két új kilátóteraszt is létesítettek, amik Óbuda és a főváros északi régiója irányába kínálnak szép panorámát. A 14 interaktív ismeretterjesztő tábla mindegyikét ellátták QR-kóddal is, így az érdeklődők az interneten további információkhoz juthatnak a térség élővilágával és a kilátópontokról látható táj történelmével kapcsolatban. A tanösvény ismeretanyaga már az indulás előtt megismerhető, vagy a túra után újra átolvasható a Pilisi Parkerdő oldalán.

Guckler tanösvény Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.
Guckler tanösvény
Kép forrása: Pilisi Parkerdő Zrt.


Megújult a tanösvény nyomvonala és padok kerültek kihelyezésre

Elvégezték a 100 éves sétaút felületének karbantartását, felújították az egykor kőből épített kilátópontot, öt pad-asztal garnitúrát és további öt padot helyeztek el, a Virágos-nyeregben pedig tűzrakóhelyet építettek ki. Pótolták a Tábor-hegyi barlanghoz vezető turistaút melletti korlát és lépcső hiányzó elemeit, és felújították az egykori terméskő padot is.

Hirdetés