Hiánypótló kiadvány jelent meg a Dél-dunántúli Kéktúráról Hír

Cartographia Kft.
2017/01/18
A 2017-es kiadású Kéktúra III turistakalauz az 560 km-es útvonalat részletes térképszelvényeken, aprólékos táj- és útleírással, az érintett települések látnivalóinak igényes ismertetésével és mintegy 450 fotóval mutatja be.
Hirdetés

15 év után – aktualizálva és megújulva - jelentette meg ismét a Cartographia Kft. a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra útvonalát bemutató turistakalauzt. Különös aktualitást ad a kötet megjelenésének, hogy január 14-én lett volna 84 éves az útvonal névadója, kitalálója, az ismert természetfilmes, Rockenbauer Pál.

Kéktúra III. Forrás: (c) Cartographia Kft.
Kéktúra III.
Kép forrása: (c) Cartographia Kft.


A Kéktúra útvonalát bemutató kalauzok harmadik kötete a Kőszegi-hegységtől és az Írott-kőtől a Kemenesháton, az Őrségen, a Göcsejen, a Zalai-dombságon, Belső-Somogyon, a Zselicen, a Mecseken, a Geresdi- és a Szekszárdi-dombságon át a tolnai megyeszékhelyig kíséri végig a - a legendás televíziós sorozat címét kölcsönözve - még egymillió lépésre indulókat Magyarországon. 


Az Írott-kőtől Szekszárdig alcímű, Dél-Dunántúlt bemutató közel 200 oldalas útvonal-ismertetés nem csupán a természetjáróknak, gyalogos turistáknak szól, hiszen Rockenbauer Pált idézve:

…ezek a helyek bárki számára könnyen elérhetők, felkeresésük, felfedezésük – kinek-kinek a maga számára – jószerivel csak elhatározás kérdése.

A 2000-ben indult, spirálos kivitelű turistakalauz-sorozat egyik fontos küldetése a túrázás népszerűsítése, egy-egy tájegység egy kötetbe gyűjtött teljeskörű megismertetése és a túraszervezés/vezetés segítése.

A 2016-ban a Kéktúra I. (Hollóháza–Nagymaros) és a Kéktúra II. (Visegrád–Írott-kő) kalauz szerves folytatásaként megjelent aktualizált, új kiadást a Cartographia újraszerkesztett turistatérkép-állományából, megújított tipográfiával állították össze a szerkesztők, Berki Zoltán és Kovács Attila Gyula. A Kéktúra III. kalauz kiadását a Cartographia az NKA támogatásával valósította meg.

Rockenbauer Pál (1933–1987) természetjáró, televíziós szerkesztõ, a magyar televíziós természetfilmezés megteremtõje volt. Az  1979-ben általa forgatott, az Északi- és a Dunántúli-középhegységet végigbarangoló Országos Kéktúra útvonalát bemutató „Másfélmillió lépés Magyarországon” címû tv-sorozat folytatásaként 1986-ban kerültek a felvevõgépek elé a Kõszegi-hegységtõl Szekszárdig húzódó tájak, melyeket „… És még egymillió lépés” címen mutatott be a Magyar Televízió. A  végigjárt útvonalon akkoriban jórészt még nem vezetett jelzés – azok felfestésére, azaz a kéktúra Szekszárdig (sõt késõbb az Alföldön át a Zempléni-hegységig) történõ meghosszabbítására az 1980-as évek végén, Rockenbauer Pál tragikus halálát követõen került sor. Vörösmárványkõvel jelölt sírja Zengõvárkony határában kereshetõ fel, ahová végakarata szerint temették. Az  Írott-kõtõl Szekszárdig vezetõ útvonal 1989-ben kapta a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra elnevezést.

Hirdetés