Hazánk egyik legkülönlegesebb kilátója, a Bence-hegyi kilátó

Hazánk egyik legkülönlegesebb kilátója, a Bence-hegyi kilátó

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2023/09/04
A Velencei-tóhoz látogatók számára bakancslistás helyszín a 210 m magas Bence-hegy tetején található, különleges formájú építmény.
Hirdetés

Bence-hegyi kilátó - Körpanoráma a Velencei-tó mellett 

A Sukoró melletti hegy és a rajta álló kilátó a környék első sikeres szőlősgazdájáról, Bencze Istvánról kapta a nevét; aki ide látogat, az nemcsak a tavat, a Dinnyési fertőt, de tiszta időben az egész Velencei-, valamint a Budai-hegységet, a Vértest, sőt, akár a Bakony egy apró részét is megcsodálhatja. 
Mindehhez összesen 118 lépcsőt kell megmászni a zárt, csigalépcsőházban, ahol a környék élővilágát bemutató táblákon is el lehet időzni. 
Érdekes tény, hogy a Velencei-hegységnek ezen a pontján korábban is állt már kilátó: 1965-ben jelent meg itt az első, turisták által is látogatható látványosság, egy leselejtezett olajfúró torony formájában, amit – mivel menthetetlenül megrongálódott - később felrobbantottak, hogy átadja helyét az újnak. 
A természeti formákat idéző tornyot gyalogosan, kerékpárral, autóval is megközelíthető a Panoráma úton haladva. Tövében fizetős parkoló áll rendelkezésre. 

További túralehetőségek a Bence-hegyi kilátó környékén

Akár önálló családi programként is megállja helyét a kilátó meghódítása, de az aktívabbak akár további – hosszabb-rövidebb - gyalogtúrákat is tehetnek, ha szeretnék megismerni a hegység rejtett kincseit, és a környező tájat. Ilyen célpont lehet a hegység legmagasabb pontján, a 352 m magas Meleg-hegyen található Likas-kő nevű látványos sziklaképződmény, mely Nadapról a P-Pháromszög jelzésen vagy a Lovasberény-Nadap közti közútról közelíthető meg. 

További érdekes látványosság az Országos Szintezési Főalappont, ismertebb nevén a Nadapi Ősjegy, mely a térképészet és építészet szempontjából is fontos viszonyítási pont. 

Akik pedig két keréken fedeznék fel, azoknak ott van például a klasszikus tókerülő túraútvonal  

A kilátót is érinti a Velencei-tótól Nadapig kanyargó, emelkedőkkel tarkított bringás útvonal is, ami akár a tókör kiegészítéseként is megállja a helyét. 

A kilátó nyitva tartása 

Hétfő: Szünnap
Nyitva: Kedd - Vasárnap
Január 1. - Március 31. 10:00 - 17:00
Április 1. - Április 30. 10:00 -18:00
Május 01. - Augusztus 31. 10:00 - 20:00
Szeptember 1. - Október 31. 10:00 - 18:00
November 1. - December 31. 10:00 - 17:00
Ár:  felnőtt: 500 Ft; gyermek/diák: 500 Ft; (Figyelem, a helyszínen csak készpénzes fizetésre van lehetőség!)
6 éven aluli gyermekeknek a belépés ingyenes
Aktuális események, további információ a Bence-hegyi kilátó Facebook-oldalán  

Hirdetés