Gejzírként működik a Vöröskő-forrás

Kisvasut.hu
2016/02/19
Felsőtárkány: Rendkívüli menetrend szerint jár a kisvasút.
Hirdetés

A Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút a kedvező időjárásra tekintettel 2016. február 20-án, 21-én valamint 27-én és 28-án a hivatalos menetrendjének megfelelően szállítja az utasokat.

Tükörkép Forrás: Tatai András (2011.10.22.)
Tükörkép
Kép forrása: Tatai András (2011.10.22.)

Indulás Felsőtárkány Sziklaforrástól: 9.25, 10.50, 13.50

Visszaindulás Stimecz-háztól 10.05, 12.00, 15.20

A vonatokhoz Eger felől/felé autóbusz csatlakozás biztosított!

Figyelem! A vonatok a tavaly újra üzembe vett Sziklaforrás megállóból indulnak, a legközelebbi autóbusz megálló: Felsőtárkány, Csárda!

 

Vöröskő-forrás

A Vöröskő-forrás a Bükk hegység Vöröskő nevű hegyének oldalából, Felsőtárkány falu közelében, a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasút Stimecz ház nevű végállomásától induló erdei tanösvény végpontjánál ered, évente két-három hónapig (de nem minden évben), tipikusan az olvadást követő időszakban aktív. A Bükki Nemzeti Park része.

A Vöröskő-forrás egy ideiglenesen működő forrása a Bükk hegységnek.
 

Vöröskő-forrás oldalnézetből Forrás: Birincsik József (2009.03.08.- Wikipédia)
Vöröskő-forrás oldalnézetből
Kép forrása: Birincsik József (2009.03.08.- Wikipédia)


 
Fotó: Birincsik József

Az elolvadó téli hó hetekig tekereg a mészkő alapú Bükk belsejében lévő barlangrendszerben, majd a tavasz közepén, tipikusan február és április között tör a felszínre.v Nagyobb mennyiségű csapadékkal járó esős időszakokat követően is működésbe léphet a forrás. Száraz időszakokban azonban vize teljesen elapadhat.

A forrás annak köszönheti működését, hogy a Bükk-vidék területén lehulló csapadék mintegy 20-36 százaléka a mészkő repedésein keresztül beszivárog a karsztvizeket gyűjtő rétegek szintjére, majd onnan a föld alatt eljut arra a pontra, ahol felszínre tör, mint forrás.

A kiszáradt forrást egy meleg nyári napon látva nehezen hihető, hogy milyen erővel tör felszínre a víz, de a forrás környékét övező, erőteljesen kibetonozott terület sejteti, hogy a karsztvíz milyen lendülettel tör ki a működés rövid heteiben. A forrásvíz iható, tiszta és hideg karsztvíz.

Vöröskő-forrás általában április végére kiapad, és az év további szakaszában teljesen kiszárad, június végétől már egyáltalán nem ad vizet. (Forrás: Wikipédia)

 

 

Kerékpáros túraútvonal a közleben

Ha már arra jársz, ismerd meg a 37 kilométeres egyik kedvenc bringaútvonalunkat, ami a Bükk Maraton útvonalán alapul.

 

 

 

Hirdetés