Alacsony-Tátra: a legjobban túrázható magashegység

Arday Attila
Arday Attila
2020/01/31
Az Alacsony-Tátra egynapos és egyhetes túrához is tökéletes magashegység. Összeszedtük a legszebb túralehetőségeit, és jótanácsokkal is ellátunk.
Hirdetés

Alacsony-Tátra: rövid hétvégén a Chopokra

Nem kell ahhoz hosszú hétvége, elég egy rövid is, hogy felmenjünk a Chopokra Magyarországról. Az Alacsony-Tátra legnépszerűbb kétezer méter fölötti csúcsára igazából egyetlen nyári nap is elég lehet, nem túl korai indulással itthonról és nem túl kései hazaérkezéssel. 

Valamennyi kondi kell hozzá, de akár közben is megszerezhető. Négy óra alatt is megjárható a csúcs a déli parkolóból oda-vissza. Lehet a sípályán és a túraúton is menni, közben a legkisebbeket a nagyszülőkkel fel lehet küldeni felvonóval a csúcsra.
Hasznos tanácsok egy-Chopok túrához itt.

Egy nappal alatt az Alacsony-Tátra két legmagasabb csúcsára

A helyi csúcstartót, a 2043 méteres Gyömbért akár egyetlen egynapos túra keretében is összeköthetjük a második legmagasabb Chopokkal (2024 méter). Ez még mindig ugyanúgy megvalósítható Magyarországról, mint a közkedvelt Chopok-túra, de még nagyobb az élmény, elsősorban azért, mert az Alacsony-Tátra gerinctúrájának leglátványosabb szakaszán is végigmegyünk közben. 

Alacsony-Tátra: a gerinctúrák klasszikusa

Ha gerinctúra, akkor Alacsony-Tátra. Néhány évtizede ez volt az alap Magyarországon, és miközben ma már azért más gerinctúrák is látótérbe kerültek szerte a Kárpátokban, az Alacsony-Tátra maradt a klasszikus eset. Az egyik legszebb gerinctúra, amely mindenki számára járható, hiszen nem igényel speciális felszerelést, vagy hegymászói tudást. Nem mellesleg az Alacsony-Tátrában egy gerinctúrán valóban a hegység gerincén érzi magát az ember, háromszor is 2000 méter fölé jutva, magashegységi környezetben. 

A megközelítésről, az útvonalról, a tájékozódásról és magáról az Alacsony-Tátra-gerinctúra élményéről bővebben itt.
 

Alacsony-Tátra: az ideális síterep

Az Alacsony-Tátrát a Jóisten is sízésre teremtette, persze a túrázás mellett. Kellően magas ahhoz, hogy hosszú terepen síelhessen, kellően változatos, hogy könnyebb és nehezebb pályákat is találjunk. És kellően közel is van egynapos síútra, de ettől még a többnapos sízések is tökéletesek Chopok sípályán.

Hirdetés