Restube - instant mentőeszköz Hír

Restube - instant mentőeszköz Hír

Kakuk András
Kakuk András
2015/08/12
Nem akarok mentőmellényt, mert olyan ronda, nagy és kényelmetlen...
Hirdetés

Biztos vagyok benne, hogy nem csak az én ismerőseim egoját sérti a vízitúrák által kötelezően kiosztott mentőmellények viselése. Az esztétikai problémák mellett sokan úszni tudásuk megkérdőjelezését látják ebben a darabban manifesztálódni, ami miatt a hasznos és sokszor sajnos szükséges kiegészítő sokszor a vízi járműben pihen.

A restube mentőeszközzel az Outdoor kiállításon találkoztunk és kezdeti ellenállásunkat hamar lebontották. El is kértünk egyet tesztelésre.

 

Restube

A Restube egy mini hasitasi, ami sportolás és mozgás közben sokkal kevésbé zavaró mint a hagyományos mentőeszközök, és kinézetre is bátran vállalható. Veszély esetén egy zsinór megrántásával, a szén-dioxid patron keményre fújjua az életmentő „lufit”.

 

Restube Forrás: Mozgásvilág.hu
Restube
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

A légbuborék maga egy hosszúkás cső forma, melybe bele tudunk kapaszkodni a segítség érkezéséig. Az eszköz működése ilyen egyszerűen leírható, az ötlet viszont annyira grandiózusnak találtatott, hogy több neves díjat is - többek között az ISPO kiállítás arany díját és a Porsche által is támogatott német Start-up díjat- bezsebeltek.

 

Miben rejlik a Restube nagyszerűsége?

Véleményem szerint a bevezetőben leírtak, azaz az emberek hiúsága az a tényező, ami miatt a legtöbb baleset rosszabbul végződik, mint lehetne. A Restube ötletesen oldja meg ezt a Gordiuszi csomót, hiszen a terméket nem feltétlen felfújt állapotában hordjuk. Így egyfajta mentális segítségként funkcionál, amit csak akkor kell használnunk, ha baj van, addig szinte észrevétlenül lapul rajtunk.

A gyártó szerint megannyi extrém sportoló - szörfösök, kiteosok - de még triatlonosok is hordják. Sőt a Német Triatlon Szövetség hivatalosan engedi is a használatát. Na, itt kezdtem egy kicsit azért értetlenkedni.

 

Restube Forrás: Mozgásvilág.hu
Restube
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Kíváncsi voltam, mennyire zavaró a viselete.
 

Nyaralásom alatt nyílt vízi úszáshoz összehajtott és felfújt állapotában is kipróbáltam. Összehajtott állapotában hátra érdemes helyezni, mert ha az oldalunkra tesszük akkor tempózás közben bele tudunk akadni.

Felfújt állapotában nyilvánvalóan erősen visszafogott a sárga lufi, ahogyan húztam magam után. Edzésnek mondjuk nem rossz, és az sem utolsó, hogy a sárga bója messziről látható. Nem baj, ha a motorcsónak, vagy a szülő látja merre úszik a gyerek!

Összehajtott állapotában természetesen kevésbé zavaró, de egy kis ellenállás itt is érezhető. Kíváncsi lennék, hogy egy profi triatlonista bevállalja-e ezt a hátrányt cserébe a mentális biztonságért. Hobbi sportolók esetében kérdés nélkül igen a válasz, főleg ha olyan extrém körülmények között rendezik az úszó számot, mint az idei Balatonman esetében.

 

Hogy működik?

Egyéb vízi sportok (kajak, kenu, szörf, csónak stb.) esetén megkérdőjelezhetetlen a hasznossága.

A Restube többször felhasználható

A patronok cserélhetők (sajnos a hagyományos CO2 patronnal nem működik, ellenben a Restube patronnal készíthetünk szódát-:) Az elcsomagolás kicsit macerás, főleg amiatt, hogy igen szűk a zseb, amibe összehajtjuk, de 1-2 próba után simán megy. Az sem mindegy, hogyan hajtjuk össze, javasolt legalább egyszer átnézni a lufira rajzolt segédletet. 

Azt kell, hogy mondjam, hogy a feltaláló lelkesedése részben rám is átragadt. A mozgásban tényleg nem akadályoz, ami miatt többek között úszás, kajak, kenu és egyéb vízi sportok esetében egyértelműen a Restube-ra esne a választásom.

 

Restube Forrás: Mozgásvilág.hu
Restube
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

Ellenben van egy kisebb bibije

A restube véleményem szerint

csak akkor hasznos, ha a baj bekövetkezésekor teljesen észnél vagyunk.

Ha mondjuk beverjük a fejünket és eszméletünket vesztjük, nem garantálható, hogy meghúzzuk a kioldó kart. Ha mégis sikerül, a Restube akkor sem tartja a fejünket víz felett, ergo egy minimális kontroll ilyenkor is szükséges.

Átlagos viszonyok mellett viszont mindenképpen nyerő, sőt egy teljesen új kategóriát is létrehozott.

A tenger teljesen nyugodt, hullámok minimálisan fodrozódnak, a habok csalogatóak. Sajnos a magamfajta szárazföldi medve hamar kényelmetlenül fickándozik, amint a parttól eltávolodva a türkisz vizeket felváltja a súlyos, fekete mélység. 

A Restube-unk a derekunkon olyan támogatást ad, ami engedi, hogy az ilyen pillanatokat teljesen kiélvezzük.

Hirdetés