Védd a térded folyadékkkal - Racer Profile Knee

Védd a térded folyadékkkal - Racer Profile Knee

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
2018/12/21
Különleges folyadék oldja meg az enduro, allmountain, trail-bringázások során szükséges kellő térdvédelmet és a pedálozási kényelmet...
Hirdetés

Még réges-régen, egy távoli galaxisban, abban az időben, amikor a mountain bike sport gyerekcipőben járt, ha valaki „extrém-bringázáshoz” keresett védőfelszerelést, csak kemény, műanyag-borítású térdvédőt tudott vásárolni. Ilyen fajta protektorral ment épp úgy a downhilles, mint aki kicsit is féltette a térdét. Ám ezek alkalmatlanok voltak igazi pedálozásra. Amennyire megvédték az adott testrészünket, annyira kényelmetlenek is voltak, ha bringázásról volt szó.

Aztán az elmúlt években robbanásszerűen megnőtt a tekerhető, de még mindig nagy igénybevétellel járó szakágak – mint például az endurozás – népszerűsége, így megnőtt az igény az olyan térdvédők iránt, melyek puhábbak és kényelmesebbek is pedálozás közben. Emellett olyan új technológiák jelentek meg, melyek épp kapóra jöttek a protektorokat gyártók számára, hogy a puhább anyagok alkalmazása ellenére is megfelelő védelmet biztosítsanak.

 

Egy különleges anyag

Hallottál már a nem-newtoni folyadékokról? Ezen anyagok behatástól függően szinte szilárd anyagként is tudnak viselkedni, míg alaphelyzetben „folyékonyak”. Ez annak köszönhető, hogy normál körülmények között az anyag molekulái laza kötésben vannak egymással, ezáltal az anyag rugalmas, zselészerű. Ha a molekulák valamilyen behatás miatt, például egy ütéstől hirtelen elmozdulásra kényszerülnek, az erő megerősíti a kémiai kötéseket, megállítva a molekulák mozgását, melytől az anyag szilárdabbá válik.

 


A D3O elnevezésű anyag is pont ilyen, mely normális helyzetben egy lágy, nagyon rugalmas, zselészerű anyag, mely nagyobb sebességű ütés hatására szilárdabbá válik, miközben nem túl vastag és nem túl nehéz. Ezekből eredően kiválóan alkalmas sport-védőfelszerelésekben. A Profile térdvédő lelke is a D3O anyagból készített párna, így pedálozás közben a felszerelés kényelmes viselet, ám ha a szükség úgy hozza, a felkeményedő párnák rengeteg erőt elnyelnek.

 

90 éves történet

A tesztre kapott térdvédő a francia RACER cégtől érkezett, mely gyártónak közel 90 éves tapasztalata van. A cég 1927 óta foglalkozik sí- és motoros-kesztyűk gyártásával. Alapítás óta a tervezők célja a kényelmes és a megfelelő védelemmel rendelkező termékek létrehozása. Az idő előre haladtával a cég kínálata a kesztyűknél alkalmazott és kifejlesztett technológiákat új termékekbe ültették át, így bővült a kínálatuk, például motoros- és kerékpáros protektorokkal. 

 

Racer Profile Knee protector Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
Racer Profile Knee protector
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee

További fotókért kattints... 

 

Profile Knee

A térdvédőről első ránézésre is süt az ergonómia. Sok kisebb darabból lett összeállítva úgy, hogy a bringázás közbeni lábtartásban a legkényelmesebb viselet. Ezt a fajta tervezést eddig leginkább a motorsportban lehetett felfedezni, így jó végre a kerékpározáshoz tervezett ruházatban is látni.

A térd belső és külső oldalán is extra párnázásokat találunk, amik tovább növelik a védelmünket olyan helyzetekben, amikor esetleg a kerékpárvázba vagy oldalra esve egy kőbe vernénk be a térd oldalát.

A térdvédő belsejében, a szárának felső és alsó végében széles szilikon csíkozás akadályozza meg a védőfelszerelés lecsúszását, de hogy „atom-biztos” legyen a lábunkon, alul és felül is találunk egy-egy tépőzáras pántot.

A térdhajlatban hálós anyag-, a D3O párnázásban pedig kisebb lyukak biztosítják a szellőzést.

 

Menet közben

Hosszú éveken át használtam már korábban a D3O-hoz hasonló anyagból gyártott térdvédőt, mely eléggé hozzám nőtt. Olyannyira kényelmes viselet volt, hogy az egyszerűbb bringázásokhoz is rendszeresen felvettem, „sosem-árt-ha-védi-a-térdem” alapon. Annak viszont a puha anyagát semmi sem védte a fizikai behatásoktól, így idővel elkezdtek szakadások, repedések, anyaghiányok jelentkezni rajta. A RACER térdvédőjénél a puha anyagot elrejtették egy strapabíró és rugalmas Aramid mögé, ezáltal tartósabbá téve azt.

 

racer_profile_43487622_1818887898159621_885624661616885760_o_k.jpg Forrás: Csete Sándor
racer_profile_43487622_1818887898159621_885624661616885760_o_k.jpg Forrás: Csete Sándor
Kép forrása: Csete Sándor

További fotókért kattints... 

 

A Profile térdvédő már az első használat során is nagyon kényelmes viseletnek bizonyult. Talán egy picit lehetett volna nagyobb, bár a gyártó által kínált legnagyobb, XL méretet választottam. Kicsit nehezen tudtam csak felhúzni eleinte, de végül tekerés közben soha nem éreztem zavarónak azt a hiányzó pár milllimétert. A hosszabb mászások végére sem mozdult el, lefele pedig kellő biztonságérzetet adott a robosztus felépítése.

Szerencsére élesben még nem került tesztelésre a D3O párnázása, de a különálló próba meggyőző: kellően vastag az anyag ahhoz, hogy az enduro, allmountain, trail bringázások során esetlegesen előforduló balesetek során megvédjék térdünket.

 

Tisztítás

Egy olyan kiegészítő frissen tartása, mely egész nap rajtunk van, beleizzadunk, koszoljuk, igen csak fontos kérdés… Igényes és magára adó kerékpárosként nem engedhetjük meg magunknak, hogy piszkos és büdös cuccban bringázzunk. Szerencsére a RACER tervező asztalai mögött is ilyen emberek ülnek, így a Profile könnyedén mosható akár gépben is, miután a D3O párna kivehető – nem ajánlott a D3O-t mosógépbe tenni!

 

racer_teszt_IMG_9720_resize.jpg Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
racer_teszt_IMG_9720_resize.jpg Forrás: Mozgásvilág - Paraferee
Kép forrása: Mozgásvilág - Paraferee
 

 

Összefoglaló

A RACER térdvédője kiváló választás extrémebb, de tekeréssel járó bringázásokhoz - endurozáshoz, bikeparkozáshoz. Az akár egész napos bringázások során sem vált kényelmetlenné a viselete. Az extra párnázások és a D3O betét révén kellő védelmet nyújt lábunknak még extrémebb körülmények során is.

tömeg: 640 gramm
külső borítás: Aiprene, Neopren, rugalmas Aramid
csillapító rész: D3O
rögzítés: elasztikus szárak, szilikon csíkozásokkal valamint tépőzáras pántokkal
elérhető méretek: M, L, XL (a legnagyobb méret felső comb kerülete kb 42 cm)
ár: 92 euro
infó:

 

Hirdetés