INOV 8 triatlonosoknak Hír

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/06/25
Hirdetés

 

images.jpg
images.jpg

 

 

Egy INOV8 cipőm már van, nevezetesen az f-lite 195. Az annyira bejött, hogy nem volt nehéz rávenni engem egy kis plusztesztelésre. Az alany nem más, mint az INOV8 direkt triatlonosoknak kitalált cipellője, a Tri-Xtreme 225.

A súlya, mint látható 225gramm, tehát némileg nehezebb a 195-ösnél. Annyira azért nem, hogy ez érezhető lenne, csak 30gramm felugrott a szélesebb talpnak, és a bélelésnek köszönhetően.

Az alapideológia az volt, hogy az aktív futóstílusú triatlonistáknak is gyártson egy cipőt az INOV8, természetesen igazodva a triatlonsport igényeihez, azaz a belebújást segítsük meg. Az első alkalom, amikor használtam, egy duatlon verseny volt, és zoknival életem leggyorsabb cipőfelvételét produkáltam. A sarokrész belülről egy csúszós finom szövettel van bevonva, ami döbbenetesen könnyűvé teszi a sarok becsúsztatását. Kívülről egy strapabíró fogantyú is segít ebben. A cipőfűzőt is kicserélték gumira, ami tud nyúlni pár centit, de aztán befeszül, azaz feszes tartást biztosít. Pluszban került rá egy ötletes műanyag fixáló, aminek segítségével mindenki már verseny előtt a lábára igazíthatja a cipőt, majd hogy a lifegő cipőfűző se zavarjon minket az egész egy tépőzár segítségével a cipő orrához ragasztható. Elmés szerkezet, pár cég lekoppinthatná igazán…

A gyors bebújás kihívását tehát megoldotta az INOV8. Nézzük az alap koncepciót mennyiben befolyásolta ez.

Nos, ami nekem visszalépés volt a 195-ösömhöz képest, az a cipő dinamizmusa. Az egész INOV8 érzés nálam abból fakad, hogy a cipőt teljesen kitölti a lábam, azaz, mintha a cipő a második bőröm lenne. A súly is fontos, hogy tényleg minél inkább úgy érezzük, semmi sincs rajtunk. És a cipőtalp feszessége, amit egy részt az elülső METAFLEX zóna biztosít, másrészt a keskeny sarok. A zóna elöl megvan, de a talp lényegesen szélesebb, mint az f-lite195-é, és anyaga is különbözik tőle. Ez azt eredményezte nálam, hogy lényegesen puhábbnak éreztem landoláskor. Valahogy nem volt az a pattogós érzés. Emellett, valószínűleg szintén a gyors depózást szem előtt tartván, növelték a felsőrész keresztmetszetét, azaz épp azért könnyű belebújni, mert bő. Így viszont megint sérül az INOV8 szentháromságból egy újabb tényező. A 30gramm hízás nem a világ, de végeredményben itt is kompromisszumot kötött a cég.

Összességében tehát a cipő teljesíti az átlag triatlonisták által támasztott igények nagy részét. Valószínűleg a Triatlonosok 80%-ának álomcipője lesz ez, és melegen tudom is ajánlani minden amatőrnek, illetve kényelmes, hólyagmentes triatlonversenyzést lehetővé tevő cipőt kereső sportolónak. De, aki igazán rohanni akar, annak nem biztos, hogy a fenti dolgok miatt ezt a cipőt kell választania. Persze a puding próbája az evés, tehát azt is el tudom képzelni, hogy egy rüsztösebb elit versenyző beleszeret.

Ez csak egyféleképpen derül ki, próbálja ki mindenki!

Hirdetés