Hosszú egy 70.3? Ugyan már!

Kuttor Csaba
Kuttor Csaba
2014/02/04
Hirdetés

Lerántom a leplet a csodáról. Bárki megcsinálhatja. Aki nem hiszi, az olvassa el a cikket, aki elhiszi, az is.

Nos, a legjobb példa arra, hogy az egész 1900m-90km-21km-es táv nem legyőzhetetlen az, hogy bizonyos Jim Ward 80 valahány évesen Hawaii-on ennek a dupláját is teljesítette. Volt szerencsém pár éve, még halála előtt csevegni a fiatalemberrel, és kérdeztem, miként edz. Először kiröhögött, aztán felnyitotta a szemem. Fiam, ennyi idősen szerinted beépül egy edzés? Semmi értelme  a szigorúan vett edzéseknek! Az egész nem más, mint egy „mental game!

Mondta, hogy sokat úszkál a tengerben, kerékpárral jár mindenhova. Néha tesz egy-egy hosszabb túrát, kocorászik (bár az ő korábban ez inkább erőltetett sétára hajaz), és ennyi.

Na akkor egy egészséges 40-es miért is ne tudná megcsinálni a féltávot? Meg tudja. Ha akarja…

Ennyi a titok.

Mindenesetre pár jó tanáccsal szolgálhatok arra az esetre, ha nem csupán a teljesítés a cél, de szeretnétek azt a 4-6 órát kellemesebben eltölteni, ne adj isten vérben forgó szemek helyett a tájat is figyelgetni. Utóbbira ugyanis akkor lesz esélyed, ha fel leszel készülve rendesen, illetve tisztában leszel pár alapszabállyal, amit mind az edzések során, mind a versenyen nem árt betartani.

Nem a ruha teszi, de azért mégis: A sportolás, verseny legyen ünnepnap! A tested ezért megérdemli, hogy a kihívásnak megfelelő sportruházatot viselj. Igaz ez a cipődre, shortodra, kerékpárodra, mindenedre. Hidd el kellemesebb lesz kinyúlt melegítő, ne adj isten farmer halásznadrág helyett profi bringás nadrágban tekerni, de futás is jobban megy, ha nem 10éves kínai dorkóban próbálod meg. Nem véletlen, hogy a Keszthely Triatlon szervezői komoly kedvezményt biztosítanak a nevezőknek a Treknél, illetve a Nyúlcipő boltban. Ezeknél mindent beszerezhetsz, ami kell.

A fokozatosság elve: Ha évek óta nem mozogtál, akkor sem vagy esélytelen, csupán fokozatosan, ésszel, és rengeteg türelemmel kell elkezdened. Ez igaz azokra is, akik már rendszeresen edzenek a triatlon számaiban, de még sosem mentek hosszabb távokon. A heti 10-15%-nál nagyobb emelést nem javaslom egyik hétről a másikra. Ez a szervezetnek még egy adoptálható emelést jelent, ha hírtelen csapsz a húrok közé, akkor komoly sérülés veszélynek teszed ki magad. Lehet ez izomsérülés, szív-érrendszeri túlterhelés, de ha ezek mind bírnák is a nagyobb melót, az ízületeid már nem feltétlenül.

Nem a mennyiség a minőség öl: ez is egy klasszikus mondás, és milyen igaz. A mennyiséget még csak-csak lehet bátrabban emelni, de a minőséggel nagyon csínján bánj! Mind az ízületek, mind az izmok az erősebb igénybevételnél adhatják meg magukat. Lassan semmi baj sem lehet, maximum több kalóriára lesz szükséged. A jó hír, hogy egy féltáv nem a száguldásról szól. Jóformán nincs is igazán szükség intenzív edzésekre. A monotónia tűrést kell fejlesztened, illetve az izmokat kell hozzászoktatni ahhoz, hogy mozgásban tudjanak lenni, órákon át.

Figyelj az arányokra. A féltáv elsősorban a kerékpárról szól. Ha 10órát tudsz hetente a felkészülésre szánni, akkor abból ne 8-at úszással tölts! Elég lesz 2óra a vízben 2-3óra futócipőben, és az edzésórák kábé felét a bringázásra szánd! Az 1900m-es úszás akár mellben is teljesíthető, és egy közepes úszó 30p alatt végez is vele. Nagyon lassú úszással is 40-45perc alatt kint leszel a parton hidd el. Tehát itt 10-15p-ért megy a csata hétköznapokon. Kerékpáron egy 30-as átlag 3órát jelent, egy 35-ös 2:35-öt. Ha 25-tel mész végig, az 3:36lesz. Azaz a középső számban térül meg leginkább a befektetett munka, fókuszálj tehát erre. Futásban az a tapasztalat, hogy ha valaki jó futó, az fáradtan is jó futó, aki meg rossz, azon a kerékpározás sem segít, tehát a felkészülés során igyekezzünk a hosszabb távok felé orientálódni, hiszen mégiscsak le kell futni/kocogni azt a 21km-t. Attól viszont, megfelelő tápanyag pótlás esetén nem kell félni, hogy a futás kerékpározás után valami teljesen más jellegű futás lesz.

A fenti ponthoz csatlakozva az egyik legfontosabb hosszú távú versenyeken, de edzéseken is, a tápanyagpótlás. A Keszthely Triatlon itt a Sponser-rel működik együtt, és az indulók is komoly kedvezményt kapnak a cégnél. Fontos, hogy a testből távozó ionokat, tápanyagokat pótoljuk. Erre vannak különféle izotóniás italok, zselék. A több órás igénybevétel miatt azonban komoly kalória bevitelre is szükség van, ezt általában mindenféle szelettel lehet versenyen megoldani, illetve edzéseket követően remek hatásuk van a regeneráló shake-eknek. Ha eléhezel, akkor azt az edzést buktad. Ha elfogy a kalória a testedből, akkor a zsír mellett izmot is lebont a szervezet. Abból állít elő ugyanis glikogént (cukrot). 100% zsírégetés ugyanis nincs, mellé mindig szükség van némi szénhidrátra. Ezért mindig legyen nálunk edzéseken is legalább egy müzli szelet, vagy egy Sponser csoki, amihez nyúlhatunk vész esetén.

Kifogás tehát nem létezik. Ha szeretnél egy igazi kihívást teljesíteni, amit majd karosszékből is mesélhetsz a kandalló előtt unokáidnak, akkor itt az alkalom, kelj fel és járj! Illetve fuss!

Talán még annyit érdemes hozzátennem, hogy mint minden, csapatban ez is könnyebb! Keress lakhelyedhez közel egy triatlon klubot, és állj össze a környék amatőrjeivel. Az Újbuda környékén élőknek természetesen az Uniqa Team Újbudát ajánlom a MOM parknál. A ma már mintegy 50fős amatőr társaság minden új tagot szeretettel vár!

 

kuttor-st.p-lten-ker-.jpg
kuttor-st.p-lten-ker-.jpg

 

Hirdetés