Ortovox hátizsák teszt Hír

Kakuk András
Kakuk András
2013/01/14
Ortovox Freerider 24 a durvulásokhoz és Powder Rider 18 a lájtos-lejtőzéshez
Hirdetés

Ortovox Powder Rider 18

A 18 literes apróság előnye az apróság. Ugyan ennek az az ára, hogy nem lehet rá sílécet rögzíteni és a rendelkezésre álló tárolóhelybe vagy csak a váltóruha, vagy csak az életmentő felszerelés (pieps, szonda, ásó, stb.) fér el (a kettő együtt már nehezen) de az ajánlott felhasználás (egy napos síelés, sítúrázás) mellett e hiányosságok nem is számítanak hiányosságnak. Ellenben tele van egy rakás olyan tulajdonsággal, ami miatt könnyen imádat tárgyává válhat.

Viselete kényelmes, pántjai szélesek, így bármilyen nagy kabátra kényelmesen felvehető. Ettől egyszerre kényelmes és fura is a viselése, hiszen olyan mintha rajtunk sem lenne. A hevedereket a mellünkön, derekunkon is olyan kényelmesre állítjuk amilyenre akarjuk. Egy kisebb probléma van a kialakítással, hogy a derékhevederen a zsebek túlságosan hátra esnek, nem állnak kézre. A két zseb között túl nagy különbség amúgy nincs (hegesztett zipzárok, puha belsőrész), így én kineveztem mindkettőt média kütyü tartónak - hiába csak az egyikre került a "kütyü" ikonka.

 

Ortovox Powder Rider

A nagy részbe hátulról is be tudunk jutni, ami elsősorban akkor nagy előny, ha kívülről sok mindent rápakolunk. Mivel erre a táskára, mint említettük nem lehet lécet, snowboardot rögzíteni, ez gondolom csak egy megmaradt takaros dizájn, de egyáltalán nem zavaró. A zipzár itt is hegesztett.

A táskán még egy kis rekesz is található elöl, ahova apróbb dolgokat tudunk rejteni.

Kívül vannak a jégcsákány-, vagy túrabot tartó fülek, belül pedig a lapát nyelvét és a szondát rögzítő bújtatók.

Ivótartály

A táska ivótartály előkészítést is kapott. Mivel az Ortovox tudtommal nem árul tartályt, egy olyan rendszert kellett kidolgozni, ahova a legtöbb méretű és formájú tartály elfér. Ezt úgy oldották meg, hogy a majdani italos-zsákot egy alul-felül gumírozott „kenguru zseb” rögzíti. Persze ettől még elcsúszhatna, de felül 3 tépőzáras akasztó is van, a saját Camelbak tartályomat ide fel tudtam rögzíteni. A vezetéknek, külön kivezetés és bújtatók dukálnak. A rendszert egyedül egy csutora tartó pöcökkel lehetett volna tökéletesíteni.

Mivel a vezeték nincs szigetelve, zord mínuszokban belefagyhat a ital, de erre azért mínusz 10 foknál alacsonyabb hőmérsékletnél kell csak számítani. Ellenben praktikus ha egy-egy ivás után visszafújjuk a tartalmat a tartályba, nehogy az ital a vezetékbe fagyva dugóként működjön (esetleg javasolnám még az alkoholtartalmú italokat, azok fagyáspontja is jóval 0 fok alatt van - a Szerk. :)

 Ivótasak-cső-kivezető-nyílás-jelölő-ikonka

Ha nem pályán kívüli síelésre készülünk akkor mérete tökéletesen megfelel egy átlag síelős napra. Termosz, szendvicsek, csoki, váltó pulcsi, váltó alsó a gyerekeknek simán elfér benne.

Ami a technikai tudáson kívül az Ortovox powdert még megkülönbözteti a többiektől, az a dizájn. Egyszerre izgalmas és elegáns minimal dizájn, menő színvariációkban (a mienk mustár sárga, és rikító kék).

 Ortovox Freerider 24

A Freerider 24 egy profibb választás azoknak akik mélyen bevetik magukat a hegyekbe. Mi is ezt tettük Obertauern környékén.

A táska egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy protektoros a hátrésze. Ez konkrétan azt jelenti, hogy tök üres állapotában is megfelelő védelmet nyújt gerincünknek, így TÜV minősítést is kapott. A deréköve is a protektort szolgálja, abban az értelemben, hogy jó széles vastag zipzáros, és kapcsos megoldással úgy rögzíthetjük magunkra, hogy esélye se legyen elmozdulni. Kisebb társával ellentétben, a derékhevederen elhelyezett zseb előbbre került így könnyen elérhető.

 

 

Ortovox Freeride 24

Síléc rögzítés

A protektor mellett a rögzítési lehetőségekről lehet ódákat zengeni a Freerider 24 esetében. Az Ortovox komolyan vette a freerider elnevezést és úgy tervezte a tatyót, hogy 150 mm széles sílécet is fel tudj az oldalára kötni. Nem szereted oldalt hordani? Az sem baj, ugyanis az elegánsan elrejtett zsebekből elővarázsolt hevederek segítségével átlósan is felrögzíthetők a lécek. Az természetesen alap, hogy snowboard is rögzíthető a táskára. Ezen felül sisak tartó háló is előbújik az egyik rekeszből.

Rekeszek, kis hibával

Mindkét zsákban külön piros színnel jelölik az életmentő eszközök (lapát, szonda) helyét, hogy gyorsabban megtaláld. Azt mondjuk nem értettük, hogy amit a Haute Route esetében ügyesen megoldottak, itt miért nem. Az életmentő eszközök ugyanis nem külön, hanem azonos rekeszben kapnak helyet a többi cuccal pl. váltás ruha. Így használat után (pl. próba ásás) , vagy közben a váltóruhánk bizony szépen el tud ázni...Erre figyelni kell.

 

 

Hátulról behatolás

A Freerider 24 egyértelműen csúcskategóriás modell. Mivel hosszabb túrákra ajánlott, kifejezetten fontos a kényelem is. A hátrészen található 6 púp érintkezik a hátaddal használat közben, ami biztosítja a megfelelő szellőzést is, így nem izzad le a hátunk. A hevederek is úgy lettek kialakítva, hogy jól lélegezzenek. Természetesen a Powder Rider 18 esetében leírt egyéb apró okosságok itt is megtalálhatók, mint például a túrabot- és jégcsákány tartó, a vízálló hegesztett zipzárok, az állítható pántok és az ivótartály előkészítés.

Természetes, hogy mind nagyon jól néz ki, nekünk a világoskék jön be! Válassz te is!

Ortovox teszter

Még több Ortovox hátizsák itt...

A táskákat tesztelésre az Ortovox magyarországi képviselőjétől a Contacts Bt.-től kaptuk! Köszönjük

Hirdetés