Zöld sí-VB fehér havon

Café Communications
2013/02/15
Alacsony fogyasztású elektromos busz, környezetbarát energiaforrások biztosítják a sí-VB \"zöldségét\"
Hirdetés

Az eddigi legfenntarthatóbb sportesemény megrendezésé tűzték ki célul a napokban zajló alpesi sívilágbajnokság rendezői az ausztriai Schladmingban.

“Síünnep, szívvel-lélekkel” – a sportsikerek mellett a szervezők a fenntarthatóságra is kiemelt hangsúlyt fektetnek.

70 ország 650 sportolójára figyel a világ két héten keresztül Schladmingban, amely több mint harminc év elteltével ad otthont újra a FIS Sí-világbajnokságnak. A sísport legjelentősebb megmérettetésén 223 kilométernyi, teljesen megújult infrastruktúrával rendelkező sípálya és 113 sílift áll a 11 versenyszámban rajthoz álló sportolók rendelkezésére, és 1000 önkéntes segíti a versenyek zavartalan lebonyolítását.

Hogy a schladmingi világbajnokság valóban a legzöldebb sportesemény lehessen, a szervezők a Siemens technológiai megoldásait vetik be. A téli sportokat kiszolgáló infrastruktúra kifejezetten energiaigényes, a fejlesztések eredményeként azonban a csúcsidőszakokban környezetbarát forrásból energiatárolókból származó áramot tudnak használni a létesítmények üzemeltetéséhez.

Első alkalommal utazhatnak a világbajnokság részvevői elektromos buszon a létesítmények között: a rendezvényen a német vállalat új fejlesztésű, negyedével kisebb energiafogyasztású, károsanyag-kibocsátásmentes, egy feltöltéssel akár 150 kilométer megtételére képes buszai szállítják az utasokat.

Az eseményről tudósító mintegy 3000 újságírót, riportert és fotóst pedig környezetbarát információs hálózat és központ segíti. Ugyanezekkel a technológiai megoldásokkal már találkozhattak a 2011. évi Garmisch-Partenkirchen-i sívilágbajnokság résztvevői, Innsbruckban pedig önálló, alpesi infrastruktúrát és technológiát fejlesztő központot működtet a német cég. Az elmúlt években több síterepet, köztük a schladmingit is energiatakarékos eszközökkel: felvonókkal, síliftekkel, vagy éppen a hóágyúkat ellátó szivattyúrendszerrel szereltek fel.

A schladmingi VB fenttarthatósági és környezettudatossági szemléletéről

Hirdetés