Teljesen lebomló sportcipő

Teljesen lebomló sportcipő

(x) - Támogatott tartalom
2016/11/18
Az adidas bemutatta az első teljesen lebomló sportcipőt

Az adidas bemutatta a Futurecraft Biofabric elnevezésű modelljét. A bioacél szálakból készült sportcipő különlegessége, hogy képes a teljes természetes lebomlásra. A Parley óceáni hulladékból gyártott futócipő után így ez már rövid időn belül a második fenntartható darab a márkától.

 

adidas Futurecraft Biofabric Forrás: procomm.hu
adidas Futurecraft Biofabric
Kép forrása: procomm.hu

 

A napokban mutatták be New Yorkban egy nemzetközi konferencián az AMSilk biotechnológiai vállalattal együttműködésben készített adidas Futurecraft Biofabric modellt. A cipő felsőrészét 100 százalékban Biosteel®, vagyis bioacél szálak adják – ez egy a természetes selyemhez nagyon hasonló anyag, mely tulajdonságai nyomán a tökéletes alapja egy sportcipőnek: 15 százalékkal könnyebb a hagyományos szintetikus szálaknál, ráadásul ez a legerősebb eddig használt teljes mértékben természetes anyag. Továbbá az az adottsága teszi különlegessé, hogy természetes úton képes 100 százalékig lebomlani. A modell megjelentetésével az adidas folytatja azt az utat a fenntarthatóság felé, melyre a Parley for the Oceans kezdeményezéssel való együttműködésükkor léptek rá.

A New York-i konferencián bejelentették, hogy az adidas és az AMSilk hosszútávú partneri kapcsolatra készül, melynek eredményeként egyre több bioacélból készült sportruházati cikket jelentetnek majd meg, a tudományt és a természetet segítségül hívva az innovációhoz.

 

adidas Futurecraft Biofabric Forrás: procomm.hu
adidas Futurecraft Biofabric
Kép forrása: procomm.hu

 

„Az adidas ezzel a lépéssel kifejezte elköteleződését a sportruházati ipar megreformálása mellett. A bioacél szálak használata páratlan innovációt jelent ezen a területen és nem utolsó sorban a következő nagy lépés a hosszú távú fenntarthatóság felé is” – mondta el Végső Péter, az adidas brand marketing menedzsere.

Az adidas Futurecraft Biofabric modell egy olyan évben érkezett, melyben az adidas már számos termékkel tágította a cipő innováció határait: a Futurecraft műhelyben készítettek már idén forradalmi gyártási technikával egyedi tervezésű lábbelit - ez volt a Futurecraft Tailored Fibre, melynek gyártásakor nem keletkezik maradványanyag - illetve szintén 2016-ban mutatták be a sportoló lábára szabott Futurecraft M.F.G. modellt, mely az ipart alapjaiban megváltoztató 3D nyomtatást használó Speedfactory első darabja. Mindezek épp úgy a fenntarthatóság jegyében készültek, mint az UltraBOOST Uncaged Parley, mely a világ első óceáni hulladékból készült tömeggyártott cipője lett a napokban.

 

Frissítés!

Persze felvetődhet a kérdés, hogy vajon előfordulhat-e az, hogy egy maratoni futás 41. kilométerénél egyszercsak lebomlik a cipő a lábamról, vagy, hogy miből van a talp és hogy lehet-e ilyen cipőt kapni a boltokban... 

Nos, kérdéseinkre az alábbi válaszokat kaptuk:

Arra vonatkozóan nincs információ, hogy a természetben mennyi idő alatt bomlik le a cipő, de olyan vízben, amelyben kellően magas koncentrációban van jelen egy emésztési enzim (proteináz), a fehérje-alapú fonal 36 óra alatt lebomlik. Ez egy 100%-ig természetes folyamat. A talpszerkezet Boost technológiával készül, ott a fenntarthatóság jegyében az adidas terve, hogy teljesen kivonja a szűz műanyagot a gyártási folyamatból. Ez jelenleg egy koncepció darab, így a talp egyelőre valóban nem, csak a felsőrésze lebomló.

A tervek szerint jövőre kerül kereskedelmi forgalomba, de mivel jelenleg csak egy prototípus, nincs hozzá hivatalos ár.