TomTom Bandit Action Cam teszt

TomTom Bandit Action Cam teszt

Simon Ádám
Simon Ádám
2016/02/17
Mit tud a sportkamera, amit kecskével reklámoznak?
Hirdetés

Ha azt mondom sportkamera, 10-ből 8 fogorvos azt mondja, hogy GoPro, kettő meg visszakérdez, hogy melyik fogamat szeretném kihúzatni. Pedig sportkamerák terén is elég széles a kínálat már itthon is és ebben a kínálatban olyan gyöngyszemet is lehet találni, mint a TomTom Bandit Action Cam sportkamera.

 

TomTom Bandit Action Cam Forrás: Mozgásvilág.hu
TomTom Bandit Action Cam
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

Mit várhatunk el attól a sportkamerától, amit egy kecskével reklámoznak?
 

Automatikus videó-vágás a legizgalmasabb pillanatokkal

A TomTom Bandit Action Cam beépített GPS-vevőt és mozgásérzékelő szenzorokat kapott, így a rögzített felvételekhez hozzácsapja a sebesség, a G-erő, a gyorsulás/lassulás, forgás és függőleges sebesség értékeket. Külső bluetooth pulzusmérőt csatlakoztatva hozzá még a pulzusinfókat is lejegyzeteli és az akciógombbal lehetőség van az adott pillanat manuális megjelölésére is. A tesztelés alatt még nálam volt a TomTom Runner 2 pulzusmérős sportóra is, de sajnos kihagyták azt a ziccert TomTomék, hogy az óra megoszthassa a kamerával a pulzusinfókat.

TomTom Bandit applikáció - rázd készre a videót

A felvételek elkészülte után az Android 4.4 vagy frissebb és iOS7, vagy frissebb oprendszert futtató okostelefonokra elérhető TomTom Bandit appon keresztül azonnal vissza is nézheted az elkészült videókat és egy kézrázással el is készítheted a legizgalmasabb pillanatokból összeállított videódat. Az okostelefon a TomTom Bandit Action Cam saját wifi-hálózatán keresztül kommunikál a kamerával, kellemes gyorsasággal, azonnali élőképet is produkálva.

Az automatikus videó vágás előtt megadhatod, hogy melyik rögzített értéktípusok alapján válogassa össze a kisfilmedet az app, majd néhány másodperc alatt elkészül a kisvideó, amit aztán lementhetsz a telefonodra és megoszthatod azzal, akivel csak akarod.

 

Bandit App - TomTom Bandit Action Cam Forrás: Mozgásvilág.hu
Bandit App - TomTom Bandit Action Cam
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Egy rövid snowboardozás alkalmával teszteltük a kamerát, ahol túl sok extrém esemény (ugratás, szaltó, stb.) nem történt. Az mondjuk jó jel, hogy nem került olyan részlet a filmbe, amikor egy helyben állok és éppen semmit sem csinálok - kivéve, ha éppen egy helyben álltam, amikor megnyomtam az akciógombot. A vágással nem sokat romantikázik az app, egyszerű átmenet nélküli váltásokat tesz bele a videóba.

Izgalmas funkció, hogy a kép négy sarkának egyikébe betehetjük a sebesség, a G-erő, a GPS koordináta, vagy a vertikális sebesség mutatóját, ami "élőben" mutatja az értékeket.

 

 

Egyébként, ha nem tetszik az elkészült videó, a részletek pakolgatásával, méretezésével, kivételével módosíthatod a végeredményt. És persze aztán asztali gépen is összevághatod magadnak a nyersanyagot.

Ez a fícsör mindenképp kiemelendő azoknak, akik - akárcsak egy kecske - nem szívesen bajlódnak a videóvágó szoftverekkel, de szeretnének egy rövid kivonatot a legizgalmasabb jelenetekkel.

Az appon keresztül egyébként irányíthatjuk is a felvételeket és a felvételi módok között is válthatunk, ami akkor kifejezetten előnyös, ha a kamera épp a fejünkön van és nem látjuk a kijelzőjét - merthogy az is van neki, de erről lentebb bővebben.

  

 

Megjelenés, kezelés

A TomTom Bandit Action Cam leegyszerűsítve egy rövid cső,

elején lencsével, tetején monokróm kijelzővel, imitt-amott gombokkal és egy forgatható adapter csatlakozóval.

Egy mini tengeralattjáróhoz hasonlíthatnám - már, ha mindenképpen hasonlítani akarom valamihez - és saját megítélésem szerint csinosra sikerült. A fehér házat a tetején körbefutó piros sáv, benne fehér TomTom felirat és néhány helyen fekete betétek és gombok díszítik.

 

Búvárok figyelmébe

A lencsét védő burkolat alapesetben IPX7-es védelmet nyújt, ami a portól maximálisan megvédi a ketyerét, viszont víz alatti felvételekhez már nem elegendő. Ehhez (az alapcsomag részét nem képező) fekete, búvár-lencsevédőre lesz szükség, ami már IPX8 szabványnak engedelmeskedik és a gyártó szerint akár 40 méteres mélységig (5 ATM) is használható.

A felső részen helyezkedik el a cockpit, ami kellően részletes és átlátható. A háttérvilágítású kijelző és az azt irányító négyzetes gomb (ami TomToméknál általában a GPS antennát veszi körbe) a TomTom sportórák használóinak ismerős lesz, akárcsak a menürendszer. A kijelző felett helyezkedik el még a felvétel kikapcsoló gomb is.

  

TomTom Bandit Action Cam Forrás: Mozgásvilág.hu
TomTom Bandit Action Cam
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

A menüben ikonok és szöveges menüpontok segítségével lehet négy irányban navigálni. Az egész kütyü kezelését ki lehet tanulni kézikönyv nélkül, a menüt meg pláne.

A kameratest hátulján található a felvétel elindítására, illetve az akciójelenetek megjelölésére használható gomb. Azt egy picit nehéz volt megszokni, hogy nem ugyanazzal a gombbal indítom el a felvételt, mint amivel leállítom, ráadásul a leállító gomb picit nehezebben kitapintható és nyomogatható, ha sisakon van a kamera és nem látom, hogy mit matatok.

 

Vedd ki, dugd be

Az egyik izgalmas része a kamerának a teljes kibelezhetősége, ezt mindjárt ki is fejtem jobban. A kamera hátuljánál (amin a felvételindító gomb is van) egy biztonsági gombot megnyomva és aztán az egész hátsó blokkot elfordítva a kamera kibelezhető, vagyis az akkumulátort és a memóriakártyát tartalmazó egységet egyszerűen ki lehet húzni a kameratestből. Az igazán szuper ebben az, hogy ez az egység egy teljes értékű USB kimenetet kapott, amit ma már a legtöbb asztali kütyübe be lehet dugni és azon kívül, hogy töltődik az akku, a memóriakártya teljes tartalmához is hozzá lehet férni (a micro SD kártya egyébként ki is vehető ebből az egységből). Nem kell átalakító, különleges kábel, csak a széles körben elterjedt, "minden sarki fűszeresnél megtalálható" USB port.

 

Adapterek, rögzítés

Amiről még nem ejtettem szót a kamera testén, az az adaptereknek előkészített talp, ami egy, a kamera oldalán elhelyezkedő lap. Ezt a lapot lehet forgatni a kamera testével párhuzamosan, pontosabban majd a kamerát lehet forgatni ennek segítségével, miután rögzítettük valahová. Ezzel tehát horizontálisan lehet "elő-beállítani" a kamera által felvett képet attól függően, hogy mondjuk a sisak oldalára, vagy tetejére helyeztük el.

Ami már kevésbé vidám, hogy az alapcsomagban lévő adapterek (egy lapos és egy ívelt tappancs, valamint egy adapter további kiegészítőkhöz, ami viszont kompatibilis a GoPro adapterekkel) nem teszik lehetővé a vertikális beállítást. Ez azt jelenti, hogy ha a sisakra úgy sikerül rátenni, hogy túlságosan a földet, vagy épp ellenkezőleg az eget veszi, akkor nem tudsz utána állítani. Ezt további adapterekkel lehet megoldani, ami - mint az imént írtam - akár GoPro adapterekkel kombinálva is megoldható, de természetesen van saját márkás kiegészítő is.

Egyébként a Premium Pack csomagban van távirányító, kormányadapter, vízálló lencsevédő meg még egy csomó ketyere.

Üzemmódok

Az üzemmódok tekintetében különösen izgalmas tulajdonságokkal bír a TomTom Bandit Action Cam. Nem is a 4k felbontású videókra gondolok, mert azt hiszem ez inkább csak olyan, hogy a piaci verseny miatt illik tudnia, de gyakorlati értéke még vajmi kevés van (pláne a 15 képkockákkal másodpercenként - "fél4k"-ban, azaz 2,7K felbontás mellett viszont tudja a 30 fps-t).

 

Felbontások - TomTom Bandit Action Cam Forrás: Mozgásvilág.hu
Felbontások - TomTom Bandit Action Cam
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

Galériához klikk a képre!

 

Slow-motion és 60 fps

Sokkal izgalmasabb a lassított felvétel (slow-motion), ami akár 6-szoros lassításban és mindemellett 30fps képfrissítéssel képes felvételt rögzíteni WVGA felbontás mellett, de a 4-szeres lassítást már 720p-ben és a 2-szeres lassítást 1080p-ben (Full HD-ben) produkálja. Pisztolylövést, vagy egy kiadós pofontól hullámzó arcot ezzel még nem lehet elkapni, de ugratások, farolások, csobbanások látványos megörökítésére fantasztikus (sőt, akár mozgáselemzésre, futótechnika elemzésre is használható).

Hagyományos felvételi üzemmódban a FullHD felbontás mellett 60 fps képfrissítést is ki lehet belőle csikarni, ami teljesen "folyékony és tűéles" felvételt eredményez - persze a tű éléhez az is kell, hogy kellő környezeti megvilágításunk is legyen, egyébként azért zajos lesz az eredmény. Már jóval minőségibb éjszakai, vagy mesterséges fény melletti felvételre képes, mint a pár évvel ezelőtti sportkamerák (tudom, ez így elég tág behatárolás - értsétek jól), de igazán pöpec képminőséghez természetes fény, de leginkább ragyogó napsütés javallott.

 

 

Timelapse

A másik izgalmas funkciója a Timelapse (nightlapse), amivel napszakok változását, a felhők vonulását, vagy a mozgó városi életet lehet megörökíteni látványosan. Nem találtam arra vonatkozólag infót, hogy a Nightlapse funkció a felvétel készítés beállításaiban különbözne a Timelapse-tól, a beállítások alapján mindössze a képrögzítés választható sebességében van különbség (nightlapse esetén jóval ritkábbra is állíthatjuk). Sajnos az akkumulátor kapacitása nem teszi lehetővé, hogy egy teljes éjszakát napnyugtától napkeltéig megörökítsünk, mert nagyjából 3-4 óra folyamatos használat után elfárad. Jó hír viszont, hogy ebben az üzemmődban a jövő emberei számára készíthetünk 4k felbontású felvételeket 30 fps sebességgel is.

 

 

Bár személy szerint ritkán használok sportkamerát fotózásra, ha mégis úgy hozza a szükség, akkor jó minőségű, nagyfelbontású állóképeket lőhetsz, akár sorozatban is.

 

Végítélet

A TomTom Bandit Action Cam véleményem szerint (és közben senki nem fog pisztolyt a fejemhez) egy kiváló sportkamera, kiemelkedő képminőséggel, érdekes és hasznos üzemmódokkal és laikusok számára jól használható videó-szerkesztő funkciókkal. Az alapcsomag minimális adapter-készlete gyorsan kevésnek fog bizonyulni átlagos felhasználás mellett is, de a más rendszerekkel (pl. GoPro) való kompatibilitás némileg enyhíti ezt a gyengeségét.

Azok is elégedettek lehetnek vele, akik profi felvételeket szeretnének készíteni és azok is, akik egyszerűen csak szeretnék jó minőségben megörökíteni extrémkedésüket. A felvétel minősége és a kamarában rejlő opciók sokszínűsége (az online firmware frissítési lehetőségről nem is beszélve) pedig hosszú évekig versenyképesen tarthatja a TomTom Bandit-et.

 

 

  

 

 

Ja, és a kecskés videó, ha nem ismerné valaki...

 

Hirdetés