Salzburger Sportwelt Amadé sírégió Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2010/10/17
Több völgyön keresztül húzódik Salzburg tartomány egyik legjelentősebb síterülete
Hirdetés
Tökéletes síélmények a Salzburger Sportwelt síközpontban 270 modern felvonó gondoskodik a lesiklások közötti kényelmes liftezésről
Az összesen 760 kilométernyi sípályával büszkélkedő Ski amadé síszövetség szívében található Salzburger Sportwelt síközpont és nyolc települése – Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben és Filzmoos – változatos téli kalandokkal várja a vendégeket. A Ski amadé síszövetségben, Ausztria legnagyobb síparadicsomában évről évre komoly befektetéseket eszközölnek az összesen 270 felvonóból álló sípálya-infrastruktúra fejlesztésébe. A modern és nagy szállítókapacitású felvonók, valamint síliftek kényelmesen és gyorsan szállítják a téli sportolókat a hegycsúcsokra.
Az elmúlt téli szezonban a „G-LINK Wagrain” nagykabinos felvonó, valamint a St. Johann-Alpendorfban található Gernkogel két új felvonója is sikeresen kezdte meg a működését. Idén a Zauchensee síterep modern „Gamskogel II” hatszemélyes ülőfelvonóját adják át, amelynek köszönhetően tovább újul a Salzburger Sportwelt síközpont infrastruktúrája. A Zachensee síterepen a meglévő felvonót egy vadonatújra cserélték le: ez a hatszemélyes ülőfelvonó 853 méter hosszú és óránként 2600 személy szállítására képes. Ez kétszer annyi síelőt jelent, mint eddig: a felvonó gyermekek számára is biztonságos, időjárásvédő burokkal rendelkezik, valamint egy szállítószalag könnyíti meg a beszállást.
 
G-LINK-Wagrain-Ozlon-copyright-Bergbahnen-Wagrain.jpg Forrás: Bergbahnen Wagrain Kép forrása: Bergbahnen Wagrain
 
A modern felvonók és síliftek mintapéldánya Az olyan (ingaforgalmú) nagykabinos felvonók, mint például a „G-LINK Wagrain” nagyszerű példái a hegyekben megvalósított különleges műszaki teljesítményeknek: a két 35 méter magas pilléren nyugvó, egy egész völgyet áthidaló, összesen 2,3 kilométer hosszú drótkötélpályán közlekedő nagykabinos felvonó két síhegyet és három síterepet köt össze egymással. A „G-LINK Wagrain” felvonóba vagy a Grießenkarecken (1233 m) található „Flying Mozart” középállomásnál szállhatunk be, vagy pedig a „Grafenberg Express I” hegyállomása és a „Grafenberg Express II” völgyállomása által képzett csomópontban (1240 m). A két kabinban akár 130-130 személy is elfér. Az egyik hegyről a másikra mindössze hat perc alatt eljuthatunk. Útközben a legnagyobb földtől mért magasság 232 méter. Egyedülálló a vészhelyzetekre kialakított menekülési koncepció is: a „G-LINK” kabinok független részeit minden esetben vissza lehet szállítani az adott állomásra.
 
Lebegés 232 méteres magasságban A „G-Link” felvonó két kabinja a Grafenberg és Grießenkareck között vezető ingaútja során magasan Wagrain felett találkozik egymással: különleges látvány a sípályáról és hatalmas élmény a kabin belsejében. Az síelőkkel teli kabinok súlya elérheti a 20 tonnát is. A biztonságos és feledhetetlen utazásról gondoskodó négy tartókötél és az egy húzókötél súlya önmagában 110 tonna.
St. Johann-Alpendorf – a Gernkogel felvonói beváltották a hozzájuk fűzött reményeket St. Johann-Alpendorfban a téli sportok szerelmesei már az elmúlt téli szezonban tesztelhették a Gernkogelen közlekedő nyolcszemélyes Strassalmbahn és a hatszemélyes Obergassalmbahn felvonót: a felvonók fontos összeköttetést teremtenek St. Johann-Alpendorf és Wagrain között. Ezenkívül javították és bővítették a sípályákat, valamint a hóágyúrendszert is.
 
A Salzburger Sportwelt síközpont a Ski amadé síszövetség zászlóshajója. A Ski amadé síszövetség 760 kilométernyi sípályájával, 270 felvonójával, 25 sí- és snowboardiskolájával, valamint több mint 120 síkunyhójával Ausztria legnagyobb síparadicsomának számít.
 
Tökéletes feltételek várják a kezdő és újrakezdő síelőket a Salzburger Sportwelt síközpont 25 sí- és snowboardiskolájában.
A Salzburger Sportwelt síközpont nyolc téli üdülőhelye – Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben és Filzmoos – változatos és sokszínű sípályakínálattal várja a síelőket és snowboardosokat. A települések azonban azoknak is ideális feltételeket kínálnak, akik most szeretnének megtanulni síelni vagy szeretnék újrakezdeni a síelést. Legyen szó gyermekekről vagy felnőttekről, esetleg óvatos újrakezdőkről: a régió 25 sí- és snowboardiskolájának okleveles és idegen nyelveket is beszélő síoktatói sok türelemmel és hozzáértéssel vezetik be a tanulni vágyókat a téli sportok rejtelmeibe.
 
-Salzburger-Sportwelt-Ikarus-5-.jpg Forrás: Salzburger Sportwelt Ikarus Kép forrása: Salzburger Sportwelt Ikarus
 
A Salzburger Sportwelt síközpont sí- és snowboardiskolái „soha sem késő” mottóval kínálnak személyre szabott oktatást a kezdőknek és újrakezdőknek. A résztvevők kis csoportokban vagy magánórák alkalmával sajátíthatják el a síelés vagy snowboardozás alapjait. Például a flachaui Hermann Maier Síiskolában vagy a Zauchensee-ben működő Top-Alpin Walchhofer Síiskolában: az olimpiai bajnok Hermann Maier és a világbajnok Michael Walchhofer síoktató csapatai első kézből adják tovább tudásukat és tapasztalatukat. A siker érdekében a modern technikát is bevetik: Michael Walchhofer testvére, Peter például videó- felvételek segítségével analizálja az újrakezdők mozgását. A síelők így saját maguk is láthatják, hogyan is állnak a síléceken. Hermann Maier a Flachauban található világkupa sípályával teremt kedvet a síeléshez. „A sípálya valóban nagyon jó és változatos – kezdetben elég meredek, de utána már lankás, ideális a carvingozáshoz” – meséli a sísztár. A régió sí- és snowboardiskoláiban a biztonság is meghatározó szerepet játszik. Az Osztrák Síszövetség egyik aktuális tanulmánya szerint az elmúlt években a síelés biztonságosabb lett. Ehhez jelentős mértékben hozzájárultak a megfelelő minőségű felszerelések.
„Búcsúzzon el a fájdalmasan szoros sícipőktől” – fontos a megfelelő felszerelés Az örömteli síeléshez a megfelelő felszerelés is hozzá tartozik. A Salzburger Sportwelt síközpontban a kezdő és újrakezdő síelők hozzáértő tanácsadásban részesülhetnek. A fájdalmasan szoros sícipő már rég a múlté: a kényelmes sícipő, a könnyen forduló carving lécek és a biztonságos sisak mind fontos, hogy jól érezzük magunkat a sípályán. Természetesen minden téli üdülőhelyen található egy vagy több síkölcsönző, és ha a felszerelés még sem lenne tökéletes, akkor gyorsan le is cserélhetjük.
 
Kezdetektől a legjobb kezekben A gyermekek számos síiskolában már három éves kortól elkezdhetnek ismerkedni a síeléssel. A csoportok ebben az esetben kis létszámúak és az oktatás is játékos módon történik. Rossz idő esetére több síiskola is rendelkezik olyan helyiséggel, ahol a gyermekek játszhatnak, felmelegedhetnek vagy haraphatnak valamit. A gyakorlópálya a gyülekezővel, a varázsszőnyeggel, a gyakorlólifttel és a kabalafigurákkal egy hatalmas szabadtéri játszótér az apróságoknak. A kínálatban találhatunk rövid, bevezető jellegű kurzusokat is, amelyek mindössze 2-3 napig tartanak. Az idősebb gyermekek csoportos oktatáson és egyéni képzésen is részt vehetnek: igény szerint itt a technika tökéletesítése vagy a FIS alapszabályok elsajátítása áll az oktatás középpontjában, de akár a mélyhóban történő síelést, a freestyle-parkot vagy a szlalompályát is kipróbálhatják a gyermekek.
 
-Salzburger-Sportwelt-Ikarus-7-.jpg Forrás: Salzburger Sportwelt Ikarus Kép forrása: Salzburger Sportwelt Ikarus
 
A Salzburger Sportwelt síközpont és nyolc települése – Flachau, Wagrain-Kleinarl, St. Johann-Alpendorf, Radstadt, Altenmarkt-Zauchensee, Eben és Filzmoos – a Ski amadé síszövetség szívében található. Ausztria legnagyobb síparadicsoma 760 kilométernyi sípályával, 270 felvonóval és sílifttel, 25 sí- és snowboardiskolával, valamint több mint 120 síkunyhóval várja a téli sportok kedvelőit.
Hirdetés