Rosa Khutor Szocsi sípályája Hír

Rosa Khutor Szocsi sípályája Hír

Kakuk András
Kakuk András
2014/02/04
9 milliárd eurós vas-, és autóút, gépkocsik a felvonóban.
Hirdetés

A Szocsi Olimpia lesikló számainak otthont adó Rosa Khutor síterepet az amerikai Powder magazine a világ egyik legjobb helyének tekinti ahol a a terep határain belül van lehetőség freeride-ra. Nem volt ez mindig így. Mielőtt Oroszország elnyerte volna a rendezés jogát Krasznaja Poljana egy álmos kis falu volt 1000 lakossal. A síterepen 4 db felvonó nyikorgott ahol nem sok turista fordult meg, már csak azért sem mert nehezen volt elérhető az infrastruktúra hiánya miatt.

Az Olimpia idejére az 1000 lakosra 30 000 vendégágy jut majd. Maga a síterep is (melynek tulajdonosa Oroszország 4. leggazdagabb embere) hatalmas beruházásokat kapott. Többek között:

- 44 vadonatúj Gazex robbantó egység a lavinák kezeléséhez
- 1 km hosszú Kaukázus Expressz Gondola
- 260 db hóágyú
- 40 db hómobil
- 7 sífelvonó- ebből 2 kabinos úgy tervezve, hogy autókat is tudjon szállítani

A Szocsiból ide vezető vasútra és autóútra elszórtak 9 milliárd eurót ami több, mint a teljes vancouveri Olimpia költségvetése és majdnem annyi, mint a frissiben aláírt paksi atomerőmű fejlesztése. Az Esquire Orosz kiadása szerint ennyi pénzből akár az egész utat Beluga kaviárral is kiönthették volna! Az Olimpia eredeti költségvetése kb 12 milliárd Euró volt, ami mostanra 50 milliárdra kúszott többek között a kenőpénzeknek köszönhetően. Ebbe belefért a sípályára több extra is, mint pl. egy Burton Stash Park amihez nem kis méretű markolóval rendezték át az erdőt. Mindezt úgy, hogy a helyi túravezető állítása szerint az orosz sízők legtöbbje farmerban botladozik le a pályán. Ergo aki igazán tud síelni még a jó darabig egyedül élvezheti a Rosa Khutor adta csodálatos freeride lejtőket. (a síterep 73%-a alkalmas freeride-ra)

Ennek ellenére sem megy minden rendben. Mivel a kivitelezés csúszik, Vladmimir mester gyors ütemben elfogadtatott egy törvényt ami 25 évig terjedő börtönbüntetéssel illetve napi 65 000 USD kötbérrel fenyegeti a projekteket későn befejező kivitelezőket.

A potenciális terror fenyegetettség miatt 37 000 rendőr fog vigyázni a rendre. A sípályán szétszórva pedig mesterlövészek bújnak meg mindenhol, akik nem igazán szeretik ha freeride terepeket után kutatva elhagyod a pályát.

Az összes infót egybegyűjtve arra jutottunk, hogy nagyon kipróbálnánk a helyet de várunk vele még egy kicsit. Hátha pár év múlva lenyugszanak a kedélyek és a buckákon kívül nem kell mesterlövészeket is kerülgetni 

 

 

Hirdetés