Jamaica Ski Team Hír

Jamaica Ski Team Hír

Gulyás Sára
2014/01/14
A Jamaicai Sí Csapat tagjai: Michael Williams... ja, ennyi.
Hirdetés

Az olimpiai játékok előtt mindig mennek a találgatások, hogy melyik sportágban vajon melyik nemzet sportolója állhat a dobogóra. A 2014-es Szocsiban megrendezésre kerülő téli Olimpiával kapcsolatban sincs ez másképpen, a következőkben bemutatott versenyző neve talán nem merül fel az elsők megtippelése során, de egészen biztosan sokat fognak róla beszélni, mert annyira egyedi induló.

MICHAEL WILLIAMS a jamaicai sí csapat tagja…illetve ő maga a Jamaicai Sí Csapat (Jamaica Ski Team). És ebben semmi mulatságos nincs, a jó kiállású fekete bőrű, eddig egyébként a futballistaként játszó férfi teljes komolysággal és erőbedobással készül az Olimpiára.

 

Michael Williams - Jamaican Dream Chaser
Michael Williams - Jamaican Dream Chaser
Kép forrása: jamaicandreamchaser.com

 

Facebook oldalán is olvasható a története, hogy hogyan is választotta magának ezt a trópusi országokból származók számára nem annyira szokványos sportágat. Már az 1988-as Calgaryban megrendezett téli Olimpia nagy hatással volt rá, főleg a svájci csapat mindenidők legsikeresebb lesiklója Pirmin Zurbriggen. Ekkor ígérte meg magának Michael, hogy megtanul síelni, sőt olyan jó lesz, hogy majd mindenki “Blackman Zurbriggen”-nek fogja csak hívni.

Ezt az álmát csak két emberrel osztotta meg a férfi. Egyikük az unokatestvére, Andrew, aki apja helyett apjaként mentorállta és támogatta. Andrew 2007-ben hunyt el hosszú betegség után, ám jó tanácsa Williams-et a mai napig is inspirálja: két dolgot tehetsz az életben, vagy elfogadod a dolgokat, vagy elutasítod.

A másik személy Kris Risk volt a legjobb barátja a főiskoláról. A lány is korán itt hagyta a Micheal-t, de reakciója, mikor bevallotta neki ezt az álmát, tovább erősítette a férfiben, hogy vágya valóra váltható. Kris nem nevette ki, sőt arra biztatta, hogy kövesse az álmait.

 

 

A 2010-es téli olimpiai játékokon Williams két embert is látott, akik tovább erősítették benne, hogy nem lehetetlen, hogy profi síelő váljon belőle. Az egyik “Snow Leopard”, vagyis Kwame Nkrumah-Acheampong ghánai induló volt, aki csupán öt évvel a játékok előtt tanult meg síelni. A másik példaképe pedig a szintén Jamaica színeiben, Skicross számban induló, sőt a kilencedik helyen végző Errol Kerr volt.

Ezek együtt már elég erőt adtak Williams számára, hogy valóra váltsa az 1988 óta dédelgetett álmát. Persze sokat segít számára, hogy Kanadában született, így a hó nem volt ismeretlen csapadékforma számára… Az ok, hogy mégis miért választotta inkább, hogy jamaicaiként indul Szocsiban, egészen egyszerű: édesanyja úgy nevelte fel, hogy mindig legyen büszke a származására és sokat tanult az ország történelméről is. Ám az utolsó lökést a nagymama kissé értelmetlen, ám erőt adó mondása adta: „Ha a kutyának lenne pénze, sajtot venne magának.” (“When dog have money him buy cheese!”).

Drukkoljunk együtt Micheal Williams-nek, hogy kitartása igenis hozza meg gyümölcsét és jusson ki Szocsiba, a téli Olimpiára és ha már ott van szerepeljen is jól ott! Legalább egy Like-ot mindenképpen megérdemel...

 

Hirdetés