Lavina kölcsönbe?

Lavina kölcsönbe?

(x) - Támogatott tartalom
2014/04/02
Mit tegyen az ember, ha sítúrázna, de nem akar drága felszerelésre költeni?

Sífelszerelés bérlés

A mainstream síszezon ugyan véget ért, azonban vannak, akik nem alkalmazkodnak a konform síszokásokhoz. Ők a túrasízők, akik néha ugyan pályák szélén láthatók, ahogy órákig caplatnak fel, amíg mi lecsúszunk hússzor. Ilyenkor sídszeki helyett lélegző rövidujjúban rémisztgetik a kabinban ülő nézőközönséget, akik fejcsóválva, vagy kicsit irigykedve figyelik, hogyan lehet a síelésből igazi sportot űzni. 

Ezek a furcsa megszállottak hol a hátukon viszik a lécet (például ha olyan útvonalon mennek fel, ami sziklásabb/nincs elég hó), hol a lábukon, de lefele a forgatókönyv mindig elég hasonló: porhó, járatlan utak, ratraknemlátta lejtők, és találkozni is gyakran csak a jetivel szoktak (már a szerencsésebbek). Persze, ez nem egészen olyan, mint amikor megváltjuk a síbérletet a Semmering alján, aztán az osztrákokra bízva magunkat lebegünk és csúszkálunk. Itt illik előre tervezni, megnézni az időjárást, a lavinaveszélyt, lehetőleg elvégezni egy-két téli tanfolyamot vagy lavinaismereti tábort, és beszerezni a felszereléseket.

De mi van, ha a barátunk már lepacsizott a Retyezát összes medvéjével, mi viszont még távolról sem láttunk túralécet? Első alkalommal talán nem szeretnénk beruházni egy szettre, szóval bemehetünk mondjuk a Karolina úti Store13-ba, és körülnézhetünk, mit ajánlanak.

 

Síléc


Először is, segíteni fognak kiválasztani a lécet. A szetthez tartozik túrakötés és fóka (rozmárt külön kérésre sem adnak ki), és bot is, mindez 5000 forintért/nap. Az elvitel és a visszahozás napja nem számít bele a bérlésbe, szóval nem kell azzal centizni, hogy az indulás napján még megvárjuk a reggeli nyitást. A Store13-ban az a szuper, hogy nem ezeréves, leharcolt léceket fognak lelkesen ajánlgatni nekünk, hanem a K2 vadiúj modelljeit, amik könnyebbek, szélesebbek, és enyhén carvingok, szóval a síelés élménye nem fog visszavezetni minket a kilencvenes/kétezres évekbe. Például K2 Wayback-el, is kipróbálhatjuk, milyen a terra incognitán siklani, vagy az Atomic Drifterrel, aminél szintén nagyon odafigyeltek a súlyra és a fordulékonyságra is, illetve ilyet is kérhetünk, ez az Armada porhóra született léce

 

K2 Wayback, Atomic Drifter, Armada Forrás: Store13.hu
K2 Wayback, Atomic Drifter, Armada
Kép forrása: Store13.hu

 

Lavina-szett


De, ahogy említettük, a túrasínél a lavinaveszélyre is fel kell készülni. És hiába van meghirdetve nullás vagy egyes fokozat, ez nem olyasmi, amivel érdemes kockáztatni. Szóval, szükség lenne legalább egy jeladóra. Hát ez is olyasmi, amire egy idő után érdemes beruházni, ha tényleg használni fogjuk. Persze új modellek ebből is jönnek ki évről évre, de - ahogy a Store 13 tulajdonosa megosztotta velünk – 10 éves készülékkel is vidáman el lehet boldogulni , de a modernebb készülékekkel gyorsabb és hatékonyabb a keresés. Ha bérelünk, akkor úgyis újabb, és minimum 3 antennás digitális modellt kapunk. 

 

Lavina szett: jeladó, szonda, lapát Forrás: Store13.hu
Lavina szett: jeladó, szonda, lapát
Kép forrása: Store13.hu

 

A lavinaszettbe beletartozik még a szonda és a lapát is, így együtt 2300-2500 forintos áron bérelhetjük attól függően, hogy hány napra visszük. Olyan lehetőség is van, hogy kérünk hozzá egy kis hátizsákot, ami arra való, hogy a lavina-felszerelést ebben, ezen tároljuk, és ebben az esetben 2700-2900 forintot kérnek el napidíjként. A kaució a bérléseknél 20000 forint és egy arcképes igazolvány, de a felszerelés értéke nyilván ennek sokszorosa.

 

Extraságok


Ami még fent sincs a honlapon, de opció, hogy ABS-szel (légzsákkal) felszerelt lavinazsákot kölcsönözzünk. Mert ugyan kereshetjük a barátunkat, szerelmünket a hó alatt a csipogást követve, de talán még eggyel jobb, ha nem kell keresni, és hazaérve csak a légzsákos hátizsákról zengünk ódákat… Egy ilyen zsák bolti ára egyébként 200 000 forint körül mozog, tehát első túrasízésünk alkalmával valószínűleg nem akarunk beruházni rá. A Store13-ban viszont 4000-ért bérelhető naponta, illetve, ha kinyílik a légzsák (ami ugye magától nem történik meg), akkor tízezer a patroncsere. Szórakozni tehát nem fogunk a nyitogatással, de éles helyzetben nem az a pénz fog fájni. 

Szóval ha kipróbálnánk, milyen, amikor a síelésben a fenékizmaink is részt vesznek, és a fákon kívül csak a jetit kell kerülgetni, de hirtelen nem vennénk meg egy félmilliós felszerelést, akkor irány a Karolina út, ahol összeszedhetünk egy jó kis szettet. Csak azzal kell vigyázni, nehogy szerelembe essünk a túrasízéssel, mert - sokakhoz hasonlóan - a túra után nem akarunk majd megválni a felszereléstől.