Sikeres tájékozódás raftingban - élménybeszámoló Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2009/09/28
Veszélyben a raftingsport, nincs víz a folyókban??? Neeeem, amúgy nincs gáz, csak ilyenkor ősszel kevés víz gyűlik össze a tározókban, ezért a síkvíztől csak alig tért el a vadvízi versenypálya.
Hirdetés

 

Röviden, hivalatosan a következő történt: A magyar raftingosok felmérték edzettségi állapotukat a 2009-es rafting Világbajnokság helyszínén, a boszniai Banja Luka-nál. A lányok aranyosak lettek, a fiúk most már szlalomban is erősödnek.

 

Személyes élményként megélve pedíg így nézett ki: Európa Kupát rendeztek a boszniai Vrbas folyón, amiben ugyan túl sok víz nem folyt le, a szlalom- és sprint számok után egyik csapatban sem maradt piszkosfülű versenyző. Még szerencse, hogy ezekhez a számokhoz elég néhány hullám is egy rövidebb szakaszon. Nem úgy a Down River-nél, ahol gyakran állóvízben kellett egy böszme luficsónakban kanalazni 45 percen keresztül... szörnyű volt.

 

 

Világbajnok férfi csapatunk új - mondhatni "teszt" - összeállításban (Fodor Szabolcs, Simon Ádám, Kovács Zoltán, Kormanik Soma, Odor Csaba, Takács Viktor, Kovács Tamás), alacsony edzettséggel vett részt a versenyen. Egy ilyen európakupa első sorban a versenyrutin, a vadvízi tapasztalatok és a tájékozódás céljául szolgál, de amikor felhangzik a "five seconds" rajt előtti figyelmeztető blahblah, nem sok csapat képes félvállról venni a dolgot.

Pimpa (kivált VB-győztes csapattag, jelenleg féligmajdnem edzőnk) levonta a következtetést: "Amire edz az ember, az megy, amire nem edz, az nem megy". Így esett meg az az eddig szinte példátlan eset, hogy szlalomban jobban szerepeltünk, mint down riverben. Sokat gyakoroltunk itthon a hajógyári híd alatt seprűnyelekkel, hogy az újdonsült kormányosok is fejlődhessenek, így szlalomban ezüstérmet szereztünk, megelőzve a szlalomnagyágyú szlovéneket (tegyük hozzá, szintén tesztcsapattal voltak jelen).

 

Szlalom

 

Végeredmény: Sprint 2. Head2Head 3. Szalom 2. Down River 3. Összetett 2.

 

Újdonsült lánycsapatunk is kipróbálta magát vadvízen és aranyló sikerélményben volt részük. A zömmel síkvízi "sztárkajakosokból" összeült csapat (Süveges Lilla, Patyi Melinda, Paksy Tímea, Szakállas Éva, Csengeri Adrienn, Hudy Bernadett, Marjai Flóra) a Head2Head számon kívül - amiben ezüstérmet szerzett - mindenütt első helyen végzett, így az összetett eredményük is a dobogó csúcsa lett. Reméljük tovább viszi őket a lelkesedés, drukkolunk nekik.

Hirdetés