Somló-hegy kerékpárral

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A Somló-hegy kerékpárral hossza 13 Km. Az útvonal szintemelkedése 100 m, szintideje 1 Óra, Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Kerékpártúrára indultunk a Gerence-Marcal-Rába és Somló környéki kistérségben, Veszprém megyében.

A Marcal-medence és a Bakonyalja által közrezárt sík terület megannyi apró falva sok látnivalót kínál az ide látogatóknak.

Árnyas ligeteken át suhanunk Forrás: www.mozgasvilag.hu
Árnyas ligeteken át suhanunk
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

1. Túránkat Noszlopról, a Lucullus Fogadó parkolójából indítjuk.

2. A parkolóból kigurulva egyből jobbra fordulunk és elindulunk az aszfaltúton Oroszi felé. Az út mentén található forrás friss vizéből érdemes kulacsainkat feltölteni. Az eleinte napos útszakaszt hamarosan ligetes erdők behajló ágainak árnyéka váltja fel, amelyek alatt üdítő a kerékpározás. A magas fák lombkoronája összeér az út felett, így biztosítva szinte 100%-os védelmet a tűző nap elől.

3. Oroszi után ismét naposabb részen tekerünk tovább Doba felé. Dobában érdemes megnézni az 1830-as években épült Erdődy-kastélyt és belső kertjét. A kastély napjainkban egészségügyi szanatóriumként üzemel, de ettől eltekintve a parkba látogatóként szabadon beléphetünk.

4. Az Erdődy-kastély megtekintése után Dobából kigurulva folytatjuk tovább utunkat a Somló-hegy felé. A Somló a Bakony-hegység nyugati lábainál 435 méter magasan, páratlan szépségével emelkedik ki a tájból, s vulkáni kúpja már messziről látszik, ahogy az úton felé kerekezünk. A Somló-hegyen megannyi pincészet vonzza a látogatókat, zömében fehér borokat kínálva.

5. Úti célunk ezúttal a Várkapitány Pincészet, ahol remek somlói borokat kóstolhatunk!

Hirdetés