Pécs-kő kerékpárral Túra

Simon Ádám
Kakuk András
Simon Ádám, Kakuk András
A Pécs-kő kerékpárral Túra hossza 30 Km. Az útvonal szintemelkedése 738 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

A Vargánya Vendégháztól induló mountainbike túra csúcspontja a pazar kilátást nyújtó Pécs-kő, de az útvonal nagy részét felállíthatnánk a képzeletbeli dobogóra, már ha a látványt pontozzuk. Alapvetően kerékpározásra kijelölt erdei ösvényeken visz az út, de két alkalommal aszfaltra is rátévedünk. A túrát átlagos mountainbike tapasztalattal le lehet nyomni, de nyilván élvezeti értéke - főként a lefeléken - a technikai tudással arányos.

 

 

Itiner
1. A szállásunk Somoskőújfaluban volt, így onnan indulunk kedvenc tesztkörünk irányába a Vörösmarty Mihály utcán kifelé.

2. Az út végén combos emelkedővel hangolódunk a túrára, majd vakoskodunk a kisvasút idejéből megmaradt alagúton.

3. Elérve a Dornyai utcához, még tovább megyünk az erdei ösvényen, majd a nagy tisztásnál rátérünk az aszfaltútra (ami nem az az országútis féle).

 

 

Dornyai turistaház felé ForrĂĄs: Kimura - Mozgásvilág.hu
Dornyai turistaház felé
Kép forrása: Kimura - Mozgásvilág.hu

 

 

4. A Dornyai turistaház mögötti emelkedőre fordulunk balra és az emelkedő végén tartsunk balra.

5. A T-elágazásnál (ahol szemben felfelé a Salgó várhoz lehet jutni) balra megyünk, a következő lehetőségnél jobbra és el is jutottunk Salgóbányára.

6. Salgóbányán a Vár út - Deák Ferenc út kombó végén újra erdei útra térünk, kellemes lejtéssel.

7. Ezen a szakaszon nagyon jó csapatós terepek várnak, majd követve a Pécs-kő táblák irányát a Tarjáni útra lyukadsz ki, ahol balra kanyarodva kezdődik egy lejtős betonos szakasz tóval, hegyvidéki fás környezettel.

8. 4,5 km múlva jobbra kanyarodj le, ahol tábla jelzi Pécs-kő irányát (mondjuk a tábla viccesen csak hátulról, egy árokból látható).

9. Rövid idő után balra egy sorompón keresztül visz az út tovább, de egyenesen is lehet menni Pécs-kő irányába, kb. negyedannyi távon. Ez utóbbi viszont kerékpárral járhatatlannak bizonyult, mint ahogy a csapat egyik fele beszámolt róla.

10. Szóval bő négy kilométer murvás aszfaltos emelkedő után elérkezel a túra jutalompontjához, a Pécs-kőhöz (a panorámáig a bringát nem tudod felcipelni magaddal, kivéve, ha Te vagy Danny MacAskill.

 

 

Pécs-kő ForrĂĄs: Mozgásvilág.hu
Pécs-kő
Kép forrása: Mozgásvilág.hu

 

 

11. Lefelé a sárga jelzésen örömendurozásra számíts, ahol azért nem árt észnél lenni, mert szűkös a hely.

12. A heppy egy játszótérnél ér véget, ahol nem baj, ha nem hozod a szívbajt a gyerekes családokra.

13. A sportpálya után jobbra fordulj, majd tarts balra, át a vasúti síneken és kanyarodj balra az Acélgyári útra, ami szocialista múltat idéző díszleteivel van olyan kuriózum, mint az erdei panoráma.

14. Innen következik kb 5 km aszfalt a 21-es főúton, majd Somoskőújfaluban még egy utolsó terepezés belefér. Fordulj jobbra a Szondy György utcán, majd a végén jobbra a földútra.

15. Élvezd ki az utolsó mászást, mígnem elérsz az útvonal elejéről már ismert első emelkedő tetejére, ahonnan zúzhatsz vissza a szállásra (már, a Vargányában szálltál meg).

Hirdetés