Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny

Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
A Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny hossza 60 Km. Az útvonal szintemelkedése 900 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Felfelé Nagyirtáspusztára

Ez a kerékpárútvonal, nem kör, hanem ugyanazon az úton halad oda-vissza, ráadásul gyakorlatilag folyamatosan vagy felfelé, vagy lefelé megyünk rajta.

Kismarosról Kóspallag felé vesszük az utunkat felfelé, majd visszafele is ugyanitt fogunk jönni, ugyanis a kóspallagi út szerintem a környék messze legjobb útja. Tükör aszfalt, gyönyörű erdő, élvezetes kanyarok, minden, ami szem szájnak ingere, ha a bringázás élményéről van szó. A kóspallagi út első három kilométerében van meredek, ami kiváló bemelegítés a nap többi részére. Az út közepe felé van egy halastó jobbra, amit ha nem jártál még erre, egyszer érdemes megnézni. A bejáratnál ki van rakva a kerékpárral behajtani tábla, de innen is jól látszik az ország egyik, ha nem a legszebb horgászós helye.

Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny-1
Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny-1
Forrás: Kimura

Kóspallagon át Nagybörzsöny felé

Kóspallagon áthaladva, a Szent Orbán hotel felé kell venni az irányt, és itt haladni felfelé Nagyirtáspuszta felé. Gyönyörű erdei úton fogunk haladni jó ideig, amíg fel nem érünk az erdei wellness hotelhez. Szerintem minden alkalommal meglepődöm, hogy egy ilyen komplexum van a hegy tetején, nagy parkolóval, pedig autókkal a hozzá vezető úton nagyon kevésszer találkoztam életemben.

Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny-3
Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny-3
Forrás: Kimura

Nagyirtáspusztáról egy hosszú, és nagyon élvezetes lefelé visz el Nagybörzsöny irányába. Itt azért vigyázzunk, mert habár adná, hogy tempósan ereszkedjünk, sajnos a kanyarok szinte mindig tele vannak szórva valami zúzalékkal - hol a fakitermelés, hol az esők miatt - ezért csúszhatnak.

Jó 10 kilométert fogunk így lefelé gurulni, míg el nem érünk a betonút végéhez. Országútival eddig lehet eljönni, vastagabb gumikkal az erdei úton keresztül 2 kilométerre van Nagybörzsöny, ha szeretnénk, akkor menjünk le oda, hétvégénte több háznak a kertje is nyitva, ahol például kenyérlángost is lehet enni. Alternatív útvonalként egyébként Nagybörzsönyből Szob felé is hazatekerhetünk.

Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny-2
Nagyirtáspuszta - Nagybörzsöny-2
Forrás: Kimura

Innen ugyanezen az úton fogunk visszafelé is menni, ahol legurultunk, és már csak egy jó 20-30 perc mászás van hátra. Ha visszaérünk a hotelhez, onnantól kezdve szinte már nincs emelkedő hazafelé. Az utat már ismerjük, hazafelé kiélvezhetjük a Kóspallagi utat lefelé is.

 

 

Hirdetés