MTB3 három határon átívelő mtb túra Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A MTB3 három határon átívelő mtb túra Túra hossza 84 Km. Az útvonal szintemelkedése 1853 m, szintideje 5 Óra 30 Perc, nehézsége Nehéz. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

MTB3 - 3 országon át kerékpárral

Az MTB3 három határon átívelő mtb túra Karintia egy elég friss terméke, amely amellett, hogy igen fárasztó, minden olyan látványos pontot érint Ausztriában, Szlovéniában és Olaszországban, hogy egy-egy helyszíntől igencsak nehezen tudunk elszakadni, vagy pedig vissza akarunk térni egyszer, kétszer, sokszor...

Kranjska Gora, Triglav

A túra legnehezebb részén már az elején átesünk, ugyanis fel kell mászni a Karavankák gerincére az Anna hüttéhez, vagy más néven a Jepza Sattel-hez (az Anna hütte a nevével ellentétben csak egy régi hütte emlékét őrzi, egy pihenőhelyen kívül itt semmi nincsen, csak saját készleteinkből frissíthetünk a hosszú emelkedő után). A gerinc Ausztria és Szlovénia határvonala is egyben, így amint átbukunk rajta, máris Szlovénia területén járunk. Csodás erdei és vad kavicsos/néhol nagyobb köves szerpentines lejtő vezet le Kranjska Goráig. Út közben párszor nagyszerű panoráma nyílik a Triglavra, lejjebb gurulva pedig egy vadregényes szurdokvölgybe érünk, melynek alján egy zabolázatlan hegyi folyó hömpölyög. Szó szerint ámulunk és bámulunk, ami itt az érintetlen természetet illeti.

Ahogy leérünk a hegy aljába, rátérünk a Kransjka Gorába vezető aszfaltozott kerékpárútra - itt a terepes résznek nagyjából vége is - ahonnan menet közben remek kilátás nyílik a Martuljek hegyláncra, majd Kranjska Gorában feltekerhetünk a Jasna tóhoz, megnézhetjük Zelencit, a Száva folyó forrását, ezt követően pedig a Planica nordic center előtt haladunk el, ha jó időben vagyunk a síugró sáncokat is érdemes közelről megnézni.

Tarvisio

A kiváló minőségű kerékpárúton folytatva utunkat Planica után nem sokkal átgurulunk Olaszországba, melynek első lenyűgöző látnivalói a Fusine tavak (Laghi di Fusine), amelyek az úttól kicsit távolabb esnek ugyan, de mindenképp érdemes őket megnézni.

A Fusine tavak után nemsokkal elérjük Tarvisiot, ahonnan már visszafelé vesszük az irányt. Itt szintén aszfaltozott úton haladunk elsőként erdős szakaszokon át, majd átszelünk néhány települést is, mígnem átérünk a határon vissza Ausztriába. Ausztriában szintén kerékpárúton folytatjuk az utunkat, sőt egy rövid szakaszon még a 83-as autóúta is rá kell hajtanunk.

Vissza Ausztriába, Faaki-tó

Viszont Erlendorfnál áttérünk a Gail folyó másik oldalára, ahol végre visszatérhetünk a természetbe. Kellemes erdős, folyómenti erdei úton bringázunk tovább egészen Neumüllnern-ig, ahol elhagyjuk a folyót és a Faaki-tó felé vesszük az irányt, ahol a túránk nagyjából véget is ér.

Az idővel érdemes végig jól gazdálkodni, mivel annyi a látnivaló, könnyen ott felejthetjük magunkat egy-egy helyen és ezáltal kockáztatjuk a világosban való visszaérést. Út közben számos kerékpáros pihenő is csábítgat a pihenésre, amelyek jó részének ellen kell állnunk, ha nem akarjuk nagyon hosszúra nyújtani a napot.


Útvonal

1. Érdemes autóval Outschena-ig eljönni, majd a Mittagskogel/Anna hüttéhez vezető sóderes út alján, a sorompó előtt leparkolni. Lényegében innen indul a túra, végig kavicsos úton felfelé kanyarogva az Anna hütte felé. Az út felső szakaszán remek kilátás nyílik az alant elterülő síkságra, a Faaki-tóra, Villachra és a környező hegyekre. Egy hajtűkanyart követően célegyenesbe fordulunk és néhány perc után elérjük a Karavankák gerincét: az Anna hüttét/Jepza Sattelt.

MTB3 forduló - tovább a szlovén oldalon Forrás: www.mozgasvilag.hu
MTB3 forduló - tovább a szlovén oldalon
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

2. A gerincen követjük az MTB3 jelzést és átbukva a túloldalra, magas fenyőfák árnyékában, kavicsos úton, néhol nagyobb kövekkel tarkított szerpentinen kígyózunk le Kranjska Gora völgyébe. Ahogy a hegyről leérünk és elérjük a 201-es számú autóutat, Belca felé balra fordulunk. 100-200 méter után viszont egyből jobbra behajtunk egy kis bekötőútra, ahonnan máris becsatlakozunk a Kranjska Gora felé vezető kerékpárútra. Mint fentebb írtam, az útról remek rálátásunk lesz a Martuljek csipkés hegycsúcsaira, valamint ha időnk engedi, feltekerhetünk a Jasna tóhoz is.

 

Martuljek hegylánc Forrás: www.mozgasvilag.hu
Martuljek hegylánc
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
3. Kranjska Gora után az aszfalt úton egyenesen tovább gurulva elérjük először Zelencit, a Száva folyó forrását, majd a Planica nordic centert - amit balra fordulva egy kis kitérővel tekinthetünk meg - de ha mégsem, utunk egyenesen visz tovább és hamarosan átlépünk Olaszországba.

4. Tarvisio előtt lehetőségünk van a Fusinei tavakhoz is feltekerni, ám ez időben már elég nagy veszteség és mivel látnivalóként egy egész napot is megér, érdemes inkább máskor visszajönni megnézni. Ahogy a Fusinei tavakat - vagy az útelágazást - elhagyjuk, hamarosan elérjük Tarvisio szélét. A városba nem tekerünk be, hanem még előtte a kerékpáros csomópontnál jobbra fordulunk, vissza Ausztria felé.

Távolban a Triglav - lenne, ha nem lenne felhő előtte Forrás: www.mozgasvilag.hu
Távolban a Triglav - lenne, ha nem lenne előtte felhő
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


5. A táblákat követve szintén aszfaltozott kerékpárúton átlépünk Ausztriába és a 83-as autóút melletti kerékpárúton haladunk tovább. Egy szakaszon Arnoldstein-nél még rá is kanyarodunk a 83-as útra, de szerencsére nem maradunk itt sokáig, ugyanis Erlendorfnál oldalt váltunk és a Gail folyó túloldalán, egy újra erdei kavicsos úton, ismét a természetben kerékpározunk tovább egészen Neumüllnern-ig, ahol a Gail folyót elhagyva, kis települések között kanyarogva a Faaki-tó felé gurulunk tovább.

Gail folyó Forrás: www.mozgasvilag.hu
Gail folyó
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


6. Faak am See-ben a benzinkút után jobbra felkanyarodunk a Seeweg, Parkweg, majd Weinbergweg útra egészen Latschach ober dem Faaker See településéig, majd az Altfinkensteiner Strasse hegyi úton tovább egy hajtűkanyarig, ahol balra fordulva a Samonigghof után nem sokkal elérünk az autónk parkolóhelyéig. Ezzel a kör bezárult.

Hirdetés