Az év kerékpárútja 2023 - Wenckheim kastélyok nyomában

Az év kerékpárútja 2023 - Wenckheim kastélyok nyomában

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
Az Az év kerékpárútja 2023 - Wenckheim kastélyok nyomában hossza 32 Km. Az útvonal szintemelkedése 60 m, szintideje 2 Óra 30 Perc, nehézsége Könnyű. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Hasznos infók

Indulás előtt mindenképp legyünk tisztában azzal, hogy az útvonal gyenge táblázottsága miatt navigációs eszköz, vagy applikáció elengedhetetlen! Bár a teljes útvonal különálló, vagy úttestre felfestett kerékpárúton illetve sávon halad, a tematikus út irányát sajnos csak pár helyen lehet felfedezni.

Mivel az útvonal nem önmagába záródó kör, így az útvonal távjához számolj plusz 12 kilométert, mellyel vissza tudsz érni a kiindulási ponthoz!

Az útvonal csak rövid szakaszokon halad településeken kívül, illetve sok az árnyékos, erdős rész, így nyáron sem kell sok vizet magaddal vinni!

Az év kerékpárútja 2023 - Wenckheim kastélyok nyomában-12
Az Élővíz-csatorna Békéscsabán
Az év kerékpárútja 2023 - Wenckheim kastélyok nyomában-12
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Békéscsabáról Szabadkígyósra, kis kitérővel

A Wenckheim-kerékpárút Békéscsabán, a Millenniumi lakótelepről indul, ahol a lakóházak között könnyen találunk ingyenes parkolót, illetve, ha esetleg vonattal érkeznénk a megyeszékhelyre, a főpályaudvar sincs ide messze. Védett kerékpárúton haladva pár perc alatt jutunk be a belvárosi részbe, ahol három impozáns templom között találjuk magunkat, majd el haladunk a Munkácsy Mihály Múzeum előtt, keresztezzük a hangulatos és igen látványos Élővíz-csatornát, hogy aztán apránként, egy a bejáráskor épp igen rozoga állapotú bringaúton magunk mögött hagyjuk a megye székhelyt. A községtáblától viszont sztrádaminőségű és extra széles kerékpárúton tekerhetünk egészen Gerláig. Itt viszont a különálló út megszűnik alattunk, és az úttestre festett sávon keresztezzük a települést.

Gerla települése után egyre keskenyebbé válik a betonút alattunk, olyannyira, hogy végül normál kerékpárút szélességűvé szűkül. Hangulatos, friss levegőjű erdő szélén tekerünk, és pár perc alatt megérkezünk a pósteleki Wenckheim kastély parkjába. Ezen 14 hektáros, csodaszép park közepén találjuk Békés vármegye legfiatalabb és egyben legromosabb kastélyát, amit 1906-ban építtettek. Sajnos az épület állapota a második világháború óta csak romlik, olyannyira, hogy egyes részeket el kellett bonrtani,azok életveszélyes jellege miatt. A megmaradt részek napjainkban csak távolról járhatók körbe, de a neobarokk stílusú maradványok így is látványosak. Az épület mellett apró tavacska hívogat rövid pihenőre, illetve pár száz méterre őzek és szarvasok legelésznek kerítés mögött, majd még egy kicsit gurulva szamarak és kecskék várják mindig éhesen az embereket.

A gyulai útig kisforgalmú úton haladunk, majd a forgalmas főút alatt áthajtva a korábban a városban már keresztezett Élővíz-csatorna ártéri erdejében kialakított védett kerékpárúton gurulhatunk tovább – ismét Békéscsaba fele. Beérve a lakóházak közé hosszú ideig városi környezetben, de különálló bringaúton tekerünk, hogy átérve a település túlsó oldalára Szabadkígyós fele vegyünk azt irányt!

Miután újfent kiértünk Békéscsabáról, csak most déli irányba, kisforgalmú betonozott mezőgazdasági úton haladhatunk. Előbb érintjük a téglagyár régi bányatavait, mely gazdag madárvilággal rendelkezik. Majd tempónktól függően 15-30 perc múlva megérkezünk a szabadkígyósi Wenckheim kastélyhoz. 

Az év kerékpárútja 2023 - Wenckheim kastélyok nyomában-2
A szabadkígyósi Wenckheim kastély
Az év kerékpárútja 2023 - Wenckheim kastélyok nyomában-2
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

A szabadkígyósi Wenckheim kastély

Az útvonal vége az 1875 és 1879 között, Ybl Miklós tervei alapján épített, neoreneszánsz és eklektikus stílusú kastély, ami az ország legjelentősebb épületei közé tartozik, egyben az egyik legépebben megmaradt Békés vármegyei kastély. A kastély 23 hektáros parkja 1954 óta természetvédelmi terület - közvetlen a kastély épülete előtt bokrokból és tiszafákból franciakert lett kialakítva, szökőkúttal. A parkba belépés ingyenes – ha a nagykapu nincs nyitva, akkor guruljunk a kerítés mentén a gyalogos bejáróig. Tegyünk egy nagy sétát a fák hűs árnyékában, járjuk körbe a látványos épületet, illetve ha jobban kíváncsiak vagyunk a kastélyra, valamint a tulajdonsoaira, akkor belül nézzük meg a „Vendégségben Wenckheiméknél” című állandó jellegű kiállítást – ez utóbbi már fizetős program!

Hirdetés