Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét

Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét

Nagy Zsolt
Nagy Zsolt
A Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét hossza 49 Km. Az útvonal szintemelkedése 560 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Nehéz. Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Gravel kihívás

Ez a kör igazi gravel kihívás. Olyan utakon, amik igazán látványosak és szépek, de készüljünk fel, a régi katonai út tartogat majd kihívásokat.
Az indulás Kismarosról van, sokan itt a Csibi büfé melletti parkolóból szoktak indulni. Ez remek kiindulás, ugyanis van bolt is, ahol a tekerés előtt be tudunk vásárolni, ha esetleg nem lenne nálunk elemózsia, illetve a túra végeztével két étterem is van a közvetlen közelben.

Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-2
Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-2
Forrás: Kimura

Szokolya-Királyrét

Betonon Szokolya felé vesszük az irányt, így megyünk Királyrét felé. Néhány helyen elég kátyús az út, itt figyeljünk, nehogy felüssük a gumit. Az útvonal Királyrétig tartó szakaszán nem sok mindenre kell figyelnünk, eltévedni sem nagyon lehet.

Királyréti nagy elágazáshoz érve, ahol az étterem is van, egyenesen kell csak mennünk. Innentől jó ideig nincs is más dolgunk, mint a Börzsöny Ring feliratú táblát követni. Ez hamarosan jobbra visz fel minket, egy döngölt, meredek dózerúton. Ha felérünk a tetejére, lehetőségünk van egy kis kitérővel felmenni a királyréti kilátóba, ezt már több túrabeszámolóban is írtam, hogy érdemes megnézni, mert remek a kilátás, és akár aludni is lehet benne.

Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-6
Gravel kihívás
Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-6
Forrás: Kimura

Nógrád fele dózeren

Nógrád felé a dózeren haladhatunk tovább, ahol szinte kötelező elem felmászni a Nógrádi várba, két okból is. Az egyik, hogy a köves felfelé hasonlít a klasszikus belga versenyekhez, úgyhogy itt egyből világsztárnak érezhetjük magunkat, ha kitekerjük. Másodrészt, nekem mindig olyan érzésem van a várban, mintha a skót felföldön lennék. Ez a gps logban nincs benne, mert mellette mentünk el, de ha valaki pótolni akarja, könnyedén megteheti.

Innen betonon mehetünk tovább Diósjenő felé, ám mielőtt beérnénk a faluba, menjünk egy jobbost, és egy kis kitérővel meg tudjuk nézni a helyi tavat. Igazán szép úton tudunk átvágni rajta, érdemes ezt a kis kitérőt szintén beiktatni. Igazi "feel good" érzés mellette tekerni.

Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-4
Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-4
Forrás: Kimura

A faluban, ha szeretnénk valami frissítőt magunkhoz venni, akkor a kocsma erre kiváló hely, ha pedig valami okból kifolyólag nem tudjuk folytatni az utat, akkor a vonattal vissza tudunk menni Verőcére.

Börzsönyring Kemence - hadi út

Innen a Börzsöny Ring útvonalát követve menjünk Kemence felé, jó darabig a betonos emelkedőn. Ne siessük el a dolgot, mert innentől a mászásunk elég hosszúra nyúlik. Nem kell átbukni a Kemence felé menő út legmagasabb pontján, még előtte el kell fordulnunk balra, a régi hadi útra, ezt fel fogjuk ismerni, elég széles becsatlakozása van.

Innentől kezdődik az igazi móka, 11-12 kilométer, javarészt döngölt úton, kövekkel, a régi út maradékával, sziklákkal. A beszámoló elején azért is írtam, hogy érdemes vastagabb gumival indulni, mert van benne egy rész, ami nagyobb tempó esetén szinte biztosan lerázza az ember vesekövét. Ennek ellenére mégis érdemes ezt az utat bejárni, mert vannak az út mellől könnyen elérhető kiugrópontok, ahonnan remek kilátás nyílik a környékre. Hogyha érdekelnek a graveles kihívások, Hungarian Divide és hasonlóak, akkor érdemes ilyen utakon is kipróbálnod magadat, mert lesz benne bőven hasonló.

A hadi út Királyrét tetejéhez tér vissza, ahogy újra becsatlakozunk a betonos útba, nincs más dolgunk, csak lefelé gurulni.  Nemsokára ismerős lesz a környék. Innentől csak vissza kell gurulnunk Kismaros irányába. Mielőtt nekivágsz, tényleg érdemes elrakni 1-2 pótbelsőt, mert a hadi út tényleg elég rossz minőségű néhol, és könnyen fel lehet ütni a gumit.

Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-3
Kismaros - Királyrét, Nógrád-Diósjenő, régi katonai út - Királyrét-3
Forrás: Kimura
Hirdetés