Graveltúra a Krk-szigeten

Graveltúra a Krk-szigeten

Benecz Ferenc
Benecz Ferenc
A Graveltúra a Krk-szigeten hossza 25 Km. Az útvonal szintemelkedése 580 m, nehézsége Közepes. Az útvonal Horvátország területén található.
Hirdetés

Pro tippek az útvonalhoz

Az útvonalra legideálisabb egy könnyű mountain bike, vagy gravel kerékpár.
Vizet vigyünk magunkkal bőségesen, hogy az egész útra elég legyen, mert menetközben nincs vízfelvételi opció!
A köves utak miatt ajánlott a defektgátló folyadék használata, vagy a defektjavító szett megléte!

Graveltúra a Krk-szigeten-5
Jellegzetes tájkép kőkerítéssel, olajfákkal és a távolban a tengerrel
Graveltúra a Krk-szigeten-5
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Praktikus kiindulási pont - Krk kikötő

Túránkat a sziget nevét viselő településről, Krkből indítjuk. Itt számos, különböző szállás-opció mellett találunk vízfelvételi- és étkezési lehetőslégeket is (sok helyen csak készpénzt fogadnak el!), ráadásul a túra végeztével megfürödhetünk is a tengerben.

Mi a kikötőtől aszfalton kezdtünk gurulni, megkerülve a Trg glagoljaša téren található a Szent Ferenc kolostor és templomot – a legenda szerint a kolostort azután alapították, hogy Szent Ferenc a rossz idő miatt menedéket talált Krkben, és találkozott egy remetével, aki átvette tanításait és megalapította a Ferences Rendet. Érdemes a túra után a szűk kisutcákban is sétálni egyet, és megnézni a kolostort…

Krk határába érve, meredek utcában kapaszkodva felfele találjuk meg a sziget sok hivatalos útvonala közül a B423 (táblákon 8-as) kezdőpontját, mely táblázás segít majd a tájékozódásban is. Innen már hamar kiérünk a házak közül, majd egy autóút alatti alagúton átérve a szigetre nagyon jellemző látkép tárul elénk: kőfalak között olajfák sorakoznak, a falak tövében pedig itt-ott hatalmas agavé kaktuszok meredeznek az ég felé, miközben rálátunk a tengerre.

Graveltúra a Krk-szigeten-4
Egész jól követhető a helyi jelzés is, de GPS nem árt
Graveltúra a Krk-szigeten-4
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Az alagúttól kezdve dózerúton gurulunk, többnyire lefele haladva, de azért akad egy-egy rövidebb és egyben meredek emelkedő is, csak hogy ne kényelmesedjünk el. Kornić településre érve megváltozik a tájkép, de előbb a házak közötti utakon kell tekernünk. Egy jobbos után kapu állja utunkat, de nem kell megijedni, csak a birkákat szolgál bent tartani, mi könnyedén nyithatjuk (áthaladás után csukjuk vissza!). A túloldalán már újra a természetben, lombhullató, 4-5 méteres fák árnyékában sikátorszerű szakaszon tekerünk. Itt is sok a kő, ezért ha gravellel vagyunk, legyünk óvatosak, főleg lefele menet!

Alternatív kerékpárutak

Mi lejtmenetben letértünk a B423 útvonalról, és a betonútig gurultunk, így rövid időre átnyergeltünk a B461-re (táblákon 14-es), amivel csak pár kilométerrel lett hosszabb az út, viszont nem kellett az élvezetes lejtmenetünket megszakítani… 

Pár kilométerrel később, egy jobbos kanyarban balra térünk le, egyelőre egy jelzetlen betonútra, melyen majd visszatérünk a kiindulásunkkor követni kezdett útvonalra. Jobbunkon egy olajfa-farmot elhagyva következik az útvonal egyetlen singletrail szakasza – a technikás, értsd köves, szűk útvonalakat kedvelők imádni fogják, a többiek pedig csak tekerjék le azzal a tudattal, hogy nem hosszú.

Graveltúra a Krk-szigeten-9
Tájkép tengerrel és olajfákkal
Graveltúra a Krk-szigeten-9
Forrás: Paraferee - Mozgásvilág

Újra aszfaltozott úthoz érve balra tartunk, de itt legyünk nagyon óvatosak, mert bár a helyiek és a tőlünk nyugatra fekvő országokból érkezők vezetési stílusa nagyon kerékpárosbarát, olykor nagy teherautók is elmellőzhetnek… Szerencsére ez a rész rövid, hamar balra letérünk róla egy dózerútra. Rövid mászás után már könnyeden gurulva érkezünk meg Muraj településébe. Itt jobbra fordulunk, és aszfalton hagyjuk magunk mögött a házakat. Röviddel a település után balra, arra a dózerútra térünk rá, melynek alsó részén a túránk kezdetekor már tekertünk felfele... most lefele fogunk rajta gurulni - a rengeteg kő miatt ismét legyünk óvatosak! Az alagúton átérve ismét Krk házai között találjuk magunkat...
 

Graveltúra a Krk-szigeten-11
Hirdetés