Bringatúra a Savinja folyó környékén Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
A Bringatúra a Savinja folyó környékén Túra hossza 19 Km. Az útvonal szintemelkedése 224 m, szintideje 1 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Egy napsütéses nyári reggelen indultunk helyben kölcsönzött kerékpárokkal a Menina kempingből egy csoport kisgyerekkel, hogy megnézzük milyen családi jellegű útvonalak érhetők el a közelben.

A Varpoljéban fekszik, közvetlenül a Savinja folyó mellett, a Kamnik-Savinja Alpok ölelésében. A kemping a völgyben található, ám innen viszonylag gyorsan megközelíthetőek a környező hegyek is. Könnyű, leginkább aszfaltos kerékpározáshoz családoknak és gyerekeknek tökéletes a síkon induló, a későbbiekben pedig kisebb emelkedőkkel tarkított túra.
 

 

Indulás a kempingből. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Indulás a kempingből.
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

1. A kempingből kigurulunk a főbejáraton, majd elindulunk Varpolje településén át nyugati irányba. 2 km után már ritkulnak a házak, majd balra kanyarodva egy hídon, a Savinja folyó felett áthaladva folytatjuk utunkat a völgyben.

2. Innentől egyenesen, az aszfalt úton fel-le haladunk tovább, mezők és kisebb gazdaságok mellett, háttérben a festői hegyek látképével, mígnem elérünk egy kellemesen hűvös erdős szakaszig. Az erdő szélétől majd 2 km-en keresztül lefelé gurulunk, aztán ismét kisebb emelkedő következik.

3. A 7. km-nél kiérünk a Bočna nevű főútra, ahol balra fordulunk és ezen az úton haladunk 7,33 km-en keresztül, amikor is egy élesebb balkanyarral egy aszfaltos erdei útra térünk át, a Burger lovasfarm felé. Az út itt hirtelen emelkedni kezd, a gyerekek közül csak néhányan érnek fel kerékpárjuk nyergében, a többiek a feltolás mellett döntöttek. A lovasfarmtól lefelé egy rövidebb sóderes erdei lejtő következik, majd kiérünk egy szántáshoz, amin keresztülvágunk. Vezetőnk a távolban egy hegyvonulatra mutat, amelynek innen nézve különleges a formája és tényleg, az alvó Csipkerózsikára emlékeztet. A gyerekek innentől kellően felvidulva rugaszkodnak neki a bringatúra utolsó szakaszához.
 

 

Egy kis hegymenet. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Egy kis hegymenet. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu


Galériáért katt a képre!

 

 

 

 

 

4. A házak közé beérve jobbra fordulunk és az úton maradva ismét átkelünk a Savinján. A hídon átérve egyből balra fordulunk egy sóderes útra, ahol egyenesen, a Savinja jobb partján visszabringázunk a kempingbe.


A túra összességében kb. 20 km hosszú, gyerekeknek is nagyrészt könnyen teljesíthető, alacsony forgalmú utakon vezet.

 

Hirdetés