Bohinji tó kerékpártúra Túra

A Bohinji tó kerékpártúra Túra hossza 27 Km. Az útvonal szintemelkedése 200 m, szintideje 2 Óra, nehézsége Könnyű. Az útvonal Szlovénia területén található.
Hirdetés

Egy nagyon kellemes bringaútvonalat fedeztünk fel a Bohinji tó mellett, kiinduló pontunk Bohinjska Bistrica.

Aki kevésbé ismerné Szlovéniának ezt a részét, a Bohinji tó a Triglav Nemzeti Park része és szinte a partjától magasodik az a hegyvonulat, amelynek csúcsa- és egyben Szlovénia legmagasabb pontja a Triglav (2864 m). A bringás útvonalról szerencsére több alkalommal is remek kilátás nyílik a Triglavra, amely ezúttal egy csapadékosabb hetet követően, még nyár elején is hófödte csúccsal mutatkozott.

Bizony, bizony, a Triglav a háttérben. Forrás: www.mozgasvilag.hu
Bizony, bizony, a Triglav a háttérben.
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

Visszatérve a bringatúránkra, Bohinjska Bistricából indulva a Bohinji tó felé vezető autóút bal oldalán kanyargósan futó, sóderes úton kezdtük meg a túrát, amely lankás dombos és alpesi virágos réttel borított mezők között halad egy erdős részig, amely az egyetlen technikásabb része a túrának. Az erdőben az út keskenyebbé válik, kisebb-nagyobb kövekkel és gyökerekkel, meredekebb fel-le ösvényekkel tarkított, amely kevesebb, mint 1 km-es izgalmas erdei út. 

Az erdőből kiérve Ribcev Laz-hoz jutunk és máris megpillantjuk a Bohinji tavat, amelynek a déli oldalán, közvetlenül az út bal oldalán halad tovább a túraösvény, amelyet túrázók, futók és bringások is egyaránt birtokba vesznek. Az út egészen a tó nyugati végéig, Ukancig visz minket, ahol tulajdonképpen bezárul a völgy és innen csak ugyanezen az úton jutunk vissza is. A helyi vezetőnk elmondása szerint a tó északi oldalán tilos a kerékpározás, a part igen meredek és a gyalogösvényt nagyobb sziklák szakítják meg, így a kerékpáros forgalom csak a déli oldalon engedélyezett.

Bringás selfie! ForrĂĄs: Grega Silc
Bringás selfie!
Kép forrása: Grega Silc

Galériáért katt a képre!

Kis körsétát téve a nyugati oldalon betértünk egy helyi étterembe, ahol remek pizzát sütnek, majd folytattuk utunkat visszafelé ugyanazon az úton, amelyen ide jutottunk.

Egészen Ribcev Laz-ig haladunk a már ismert útszakaszon, innen áthajtunk a kőhídon, majd a strand felé vesszük az irányt. Hogy a víz még nem igazán strandolós hőmérsékletű, jól mutatta a nagyszámú nézelődő, piknikező ember a parton. Ilyenkor simán végig lehet bringázni itt a tó mentén, ahol máskor szinte nyüzsögnek a strandolók. A keleti partról egy emelkedőn felkaptatva, előbb jobbra, majd a parkolónál balra tartva, aszfaltos majd sóderes úton a Mostnica folyó völgyébe jutunk. Innen egy éles jobb kanyart véve Stara Fuzina település felé tekerünk tovább, majd innen egyenesen, a Mostnica folyó feletti hídon átgurulva, jobbra a folyó mellett futó aszfaltos kerékpárúton, gyakorlatilag követve a folyó útját, jutunk vissza Bohinjska Bistricába.


Híd Ribcev Laz felé. ForrĂĄs: www.mozgasvilag.hu
Híd Ribcev Laz-nál.
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!

A túra a maga 27 km-erével és kb. 200 m szintemelkedésével igen könnyű, ellenben nagyon látványos, gyönyörű természeti látnivalók mellett halad el. Aki például gyerekekkel szeretné megtenni a túrát, használhatja a köves-gyökeres erdei szakaszt kihagyva a vele párhuzamosan futó aszfaltos utat is. A tó nyugati csücskében megtekintheted a gyönyörű Savica vízesést és a gyerekekkel akár a Fairyland tematikus ösvényeit is végigjárhatod, amelyek játékos tapasztalati úton mutatják be a növény- és állatvilágot.

 

Hirdetés