Balatonföldvár-Siófok kerékpártúra

A Balatonföldvár-Siófok kerékpártúra hossza 29 Km. Az útvonal szintemelkedése 267 m, szintideje 3 Óra, nehézsége Könnyű (Családi). Az útvonal Magyarország területén található.
Hirdetés

Balatonföldvár-Szántód-Zamárdi-Siófok útvonalon, egy látnivalókban igen gazdag túrát tettünk, amely fizikailag nem megerőltető, viszont elég változatos: hol aszfalton, hol terepen az erdőben, kilátókat, pihenőket és halastavakat érintünk utunkon.

1. Kölcsön trekking kerékpárjainkkal Balatonföldvárról, a Főnix Hotel elől indulunk.

2. Kigurulva a parti sétányra jobbra fordulunk és a kerékpárúton elbringázunk egészen Szántódig.
 

 

Túra indul a Balatonföldvári bringaúton Forrás: Kiss Csaba/www.Holkerékpározzak.hu
Túra indul a Balatonföldvári bringaúton
Kép forrása: Kiss Csaba/www.Holkerékpározzak.hu

Galériáért katt a képre!
 

 

3. Elérve a Szántód révet, ismét jobbra fordulunk és átgurulunk a 7-es főúton. Itt balra fordulva egy kis terepúton közelítjük meg a Kőhegyi kilátót, de még előtte vetünk egy pillantást a híres Szamárkőre. Innen visszafelé még egy kis kaptató és máris ott vagyunk a kilátónál, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik Tihanyi-félszigetre és a Balaton tündöklő türkizkék vizére.

4. A kilátótól az ún. "Tatárcsapás" mentén begurulunk az erdőbe és egy kis terepezés közben megnézzük a Vaskereszt pihenőhelyet a Tatárcsapás végén. A pihenőhelyen egy sütőgető, padok és esőbeálló is található.

5. A pihenőhelytől egy éles visszafordító balkanyarral egy hosszú és egyenes terepúton legurulunk a dombról, Zamárdiba. Az út végén ismét átkerekezünk a 7-es úton és egészen a partig gurulunk, ahol megnézzük a Balaton Szíve szobrot. A szíven átnézve pont a Tihanyi apátságot látjuk. Innen egy kicsit gurulunk még a parton, magunkba szívva a Balaton és a gyönyörű zöld füves partszakaszának hangulatát, majd az Ibolya utcán egy jobb kanyart véve, ismét a 7-es utat keresztezzük, majd az M7-es autópálya felett is áthaladva egy csendes erdős szakaszra érünk.
 

 

Galériáért katt a képre!
 

 

6. Az aszfaltos út itt újra terepútra vált és kicsit kalandozásra csábít az erdőben. Az ösvény végén diófákat érintve balra fordulunk és továbbgurulunk a Cinege Völgyi Horgásztavak felé. A táj itt hasonló azokhoz a védett területekhez, amiket korábban láttunk, a halastavak csodálatos természeti környezetben fekszenek, amiket az ide épített kilátóból kicsit jobban is meg lehet csodálni. A kezdődő naplemente fényeiben hagyjuk itt ezt a szép helyet és balra fordulva ismét egy hosszú egyenes gurulást követően elérjük Siófokot.

7. A parti sétányok és hosszú egyenes útszakaszok egyikén bekerekezünk Siófok központjába, ahol egyenesen a főtérre érkezünk. Itt érdemes felliftezni a felújított víztoronyba, amelynek tetejéről beláthatjuk az egész környéket. A víztorony külön érdekessége a forgó bár.

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés