Az Ybbstal-kerékpárúton - Lunz am See-től Waidhofenig Túra

Házi Bernadett
Házi Bernadett
Az Az Ybbstal-kerékpárúton - Lunz am See-től Waidhofenig Túra hossza 53 Km. Az útvonal szintemelkedése 244 m, szintideje 4 Óra, nehézsége Közepes. Az útvonal Ausztria területén található.
Hirdetés

Az Ybbstal-kerékpárút a mostvierteli kerékpárút-hálózat új fénypontja

Az Ybbstal-kerékpárút megannyi természeti szépséggel és pompás bringás élménnyel várja látogatóit. Családoknak, a kerékpár szerelmeseinek különösen ajánlható az útvonal központi szakasza Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között. Maga a kerékpárút valóságos remekmű, amely az elegáns vonalvezetés és látványos szépségű táj kombinációjával jött létre. Romantikus boltíves hidakon és egy rövid alagúton kelünk át, végigkerekezünk egy vadregényes szurdokon, csöndes homokpadokon élvezhetjük a napsütést és a folyó kristálytiszta vizét. Néhol a kovácsmesterség ódon remekműveire bukkanunk, s útközben egyedi kialakítású pihenőhelyek csábítanak egy kis lazításra.
Az  központi szakaszának befejezése idén júniusban megtörtént Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között, amely az egykori Ybbstalbahn nevű vasútútvonal mentén halad. A 2017. június 17-én felavatott szakasz a biztonságot, az út vonalvezetését és a tájrendezést tekintve még Ausztriában is példaértékű.
 


Útvonal

1. Lunz am See-ből indulunk, egészen a festői Lunzer See mellől, ahol néhány métert gurulva kerékpárjainkon máris megpillantjuk az útjelző táblát Göstling an der Ybbs felé és ezzel együtt a kerékpárútra felfestett kerékpáros jelzés is feltűnik előttünk, amely egyértelműen ráerősít a helyes útirányra.

2. A kerékpárút kezdetben Lunz am See kicsiny településének hangulatos kertvárosi részének házai között kanyarog, majd kilép az Ybbs völgyébe. Nemsokkal később, néhány km megtétele után - még Lehen települése előtt - feltűnik a híres Töpper-híd, melynek szenteket ábrázoló öntöttvas szobrai a Töpper-féle vas- és acélkorszaknak állítanak emléket.

Vadregényes szakaszok váltják egymást Forrás: Paraferee
Vadregényes szakaszok váltják egymást
Kép forrása: Paraferee


3. Továbbhaladva utunkon Göstling an der Ybbs felé hangulatos és vadregényes szakaszok váltják egymást, kis hidakon átkelve, széles völgyeken átgurulva kerülgetjük a folyó vonalát. Az aszfaltút minősége és a kerékpárút környezetében történt fejlesztések igencsak feltűnőek, gondolva itt a kitettebb részeknél újonnan telepített modern inox korlátokra és felfestésekre, valamint a teljesen új, minimál dizájnt kapott kerékpáros pihenőkre.

4. Lehentől a kerékpárút Göstling an der Ybbs-ig nagyjából a 31-es számú autóút nyomvonalát követi, itt sokhelyütt a folyót sem látjuk. Ezért felemelő élmény, amikor Göstling után kicsivel ismét visszatérünk az Ybbs mellé és autóút végre tovatűnik mellőlünk. Ekkor már a kerékpárút és az autóút a folyó két oldalán halad tovább, így mi is jobban tudjuk élvezni a természet adta vadregényes tájat és a néhol előbukkanó sziklafalak látványát.

Árnyas fákkal szegélyezett szakasz Forrás: www.mozgasvilag.hu
Árnyas fákkal szegélyezett szakasz
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

Galériáért katt a képre!
 

5. Ezen a jó kis úton haladunk tovább még Hollenstein an der Ybbs után is, majd Garnberg előtt egy kicsivel újra összeér az autóút a kerékpárúttal. Azonban szerencsére nem kell sokáig az autók látványával foglalkoznunk, hiszen Opponitz után még kalandosabbá válik a vidék.

6. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a legszebb és legizgalmasabb szakasz Opponitz és Waidhofen an der Ybbs között található, itt az Ybbs völgye jelentősen összeszűkül és egy szurdokszerű völgybe húzza be magával a kerékpárutat. A szurdok oldalában hol magasan, hol pedig lentebb, közelebb a folyóhoz kerékpározunk, de mindvégig nagyszerű rálátással a smaragdzöld színben pompázó vízfelületre. A kerékpárútról néhány helyen elszeparált pihenőkre térhetünk le, ahol a parton a pihenési lehetőség mellett, tűzrakóhely és fürdőzésre alkalmas partszakasz is kialakításra került.

7. Waidhofen előtt egy kicsivel a kerékpárút áthalad egy erdős szakaszon, majd ezt elhagyva lassan megérkezünk Waidhofen településére.

Opponitztól Waidhofen felé a kilátás Forrás: www.mozgasvilag.hu
Opponitztól Waidhofen felé a kilátás
Kép forrása: www.mozgasvilag.hu

 

Hirdetés