VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl Hír

VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl Hír

Veloregio - Támogatott tartalom
2021/07/27
Még javában tart a nyár, de az ősz első hónapjai is kedveznek a kerékpáros turistáknak: a nyugati határszélen, Szombathely környékén és Ausztriában ajánlunk családi túraútvonalakat, illetve hegyikerékpáros szakaszokat az oda látogatóknak, valamint egy különleges programra is felhívjuk a figyelmet a VELOREGIO projekt kínálatából.

De mi is az a VELOREGIO?

Az osztrák – magyar határtérség legnagyobb és egyben legsokszínűbb kerékpáros régiója, Szombathely központtal Vas megye, Burgenland, Alsó- Ausztria és a Bécsi Alpok térségét foglalja magában. Változatos terepviszonyaival, különböző nehézségű túráival, kiváló célpont mind a túrakerékpárosok, mind a mountainbike-osok és az országúti kerékpárosok számára.

Az ajánlatokhoz célszerű Szombathelyen vagy környékén szállást foglalni, ugyanis a VELOREGIO projekt keretében hét, a vasi megyeszékhelyről kiinduló kerékpáros körút érhető el, ezek mellett további hét osztrák túra- illetve mountainbike-útvonalhoz sem kell túlságosan sokat utazni a határmenti városból. 

VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-4
VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-4

Első ajánlatunk családoknak szól, kerekezz a római vízvezetékek nyomában!

A magyar útvonalak közül az egyik legnépszerűbbre hívjuk fel a figyelmet: a Szombathelyről induló, családdal is jól teljesíthető kerékpáros kör az ókori vízvezetékek útvonalát követi hosszabb, illetve rövidebb változatban.  Az egykori Savaria városa, a mai Szombathely a Kőszegi-hegységből kapta a friss ivóvizet, melyet a rómaiak a felszíni vízvezetékek helyett a térségben a föld alatti csatornákban vezettek. A Savaria városába tartó vízvezeték kezdete a bozsoki völgy, itt több gyűjtőcsatornát is megtaláltak. A csatorna fordított U alakú, falazott, belül vízzáró réteggel. Savariában, a város végpontján elosztó tartályt építettek, ebből osztották szét a vizet közkutakba, fürdőkbe, magánházakba. A 26-28 kilométer hosszú vezeték a Bozsok – Rohonc – Bucsu – Dozmat – Torony – Sé – Olad – Szombathely útvonalon juttatta el a vizet az ókori városba. Bucsu határában 2003-ban 200 méter hosszan sikerült feltárni a vezeték egy szakaszát az egykori vasútállomás közelében. A habarcsba rakott, 40 centiméter széles oldalfalak 90 centiméter magas és 72 centiméter széles csatornabelsőt fognak közre.

A római vízvezeték a bucsui közlekedési emlékhelynél
A római vízvezeték a bucsui közlekedési emlékhelynél
A római vízvezeték a bucsui közlekedési emlékhelynél

Az ívóvíz útját követhetik a bringások Magyarországról Ausztrián át, Bucsu és Rohonc mellett pedig meg is tekinthetik a több mint 2000 éves vízvezeték egy-egy feltárt szakaszát eredeti állapotában. Szombathely belvárosában a Fő téri OTP-bankfiók alatt egy római kori útkereszteződés és csatornarendszer látható az üvegpadlón keresztül. Előre történő bejelentkezés esetén a bátrabbak le is mászhatnak az ókori szennyvízcsatornába. 

A római vízvezeték útja főként családoknak ajánlott, mivel kisforgalmú utakon vezet, és számos izgalmas természeti és kulturális attrakció, látnivaló várja a túrázókat. Templomok, kastélyok és várromok, kalandpark, a népi építészet és a határsávnak emléket állító határőrház, kilátók, tavak, források, még egy 200 éves körtefa-matuzsálem is színesíti az útvonal kínálatát. Egyik kiemelkedő helyi gasztronómiai különlegesség a régi korokat idéző, kerek, akár egy hétig is elálló toronyi kenyér, ami a Vas megyei értéktár fontos eleme. Toronyba érkezve a helyi pékségben frissen, ropogósan kóstolhatjuk. A rövidebb túra hossza 48 km, a Szombathely – Sé – Torony – Dozmat– Bucsu – Rohonc (Rechnitz) – Bozsok – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely útvonalon, kisforgalmú helyi utakon halad, így családoknak is ajánlott.

A nagyobb kör (54 kilométer) szintén Szombathelyről indul, és Bozsoknál fordul keleti irányba. Az útvonal (szintén helyi utakon halad) a következő: Szombathely – Sé – Torony – Dozmat – Bucsu – Rohonc (Rechnitz) – Bozsok – Kőszegszerdahely – Kőszegdoroszló – Lukácsháza – Gyöngyösfalu – Perenye – Gencsapáti – Szombathely.

Az útvonal a Bikemapen is elérhető

VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-3
A dozmati kilátóból gyönyörű panoráma nyílik a Kőszegi-hegységre
VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-3

Látnivalók, kiemelt attrakciók az útvonal mentén

Szombathely: Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, Járdányi Paulovics István Romkert, Tófürdő, Csónakázótó, Gotthárd kastély, Kámoni Arborétum, ELTE Gotthárd Asztrofizikai Obszervatórium.

Torony: Toronyi kenyér, 10 Holdas Pagony Lovasiskola, Esterházy vadászkastély, Szűz Mária templom.

Dozmat: víztározó, Muzsla-forrás, Szt. György templom, Krisztina Kilátó, történelmi emlékpark, millenniumi emlékpark, szabadidőpark, Csodaszarvas tanösvény, házi állatok bemutatóhelye (magánháznál Lovas u. elején), Major Lovarda.

VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-2
VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-2

Bucsu: Közlekedési emlékhely, római vízvezeték-maradvány, Szt. Mihály templom.

Rohonc (Rechnitz): Határőr-ház és kiállítás, kerékpáros pihenő, római vízvezeték-maradvány, Borhegy, templomok, Ödes Schloss várrom, borászatok, Fatima kápolna, Szt. Donát és Szt. Orbán kápolnák a szőlőhegyen, rohonci fürdőtó. 

Bozsok: Weinidylle-Natúrpark bor (helyi 8 borász kreációja), Malomporta, Sibrik kastély, Kalaposkő, Szt. Anna plébániatemplom, középkori torony, borház, Szt. József kápolna, Batthyány kastély rom, Írottkő tanösvény, Írottkő- kilátó

Kőszegszerdahely: Mindenszentek templom, néprajzi kiállítás (Kossuth u. 5.), 120 éves Eresztényi cédrusfa (az atlaszcédrus Kőszeg és Velem közötti Eresztény-majorban, magánterületen áll).

Kőszegdoroszló: Faluház, Szt. Márton templom, Pogányok szőlőhegyen boronafalú pincék.

Lukácsháza: Víztározó, Csömötei-hegy és kilátó, Aradi vértanúk kopjafája, avar temető, hegyi kőkereszt, fa haranglábak, Szt. Antal kápolna.

Gyöngyösfalu: Holdfényliget Kalandpark, 200 éves körtefa a Pösei-hegyen, falutörténeti kiállítás a Szt. Márton templomban, római katolikus templomok, világháborús emlékművek.

Perenye: Horgásztó.

Gencsapáti: Szentkút zarándokhely, Ördögkő (római kori oszloptöredék), tojáskiállítás, Főnix Lovas Egyesület, Szt. Jakab római katolikus templom, Széchenyi kastély, Gyöngyösapáti templom, Szentháromság-szobor.

Mountainbike-kal a határon: készül a Vasfüggöny Trail

Korábbi cikkeink nyomán több kérdés érkezett arról, hogy magyar területen hol hódolhatnak a mountainbike szerelmesei szenvedélyüknek - kimondottan a hegyi kerékpárosok számára szólnak következő ajánlataink. A közelmúltban indult el az az osztrák–magyar együttműködés, amelynek célja, hogy közös, jól kerékpározható MTB-régió jöjjön létre a Kőszegi-hegységben és a környékén, jelzett útvonalhálózattal. Ennek első lépése a Vasfüggöny Trail kialakítása, amelyet Kőszegen a régi határnyomsáv mentén jelölnek majd ki. Az építők technikás kanyarokkal, ugratókkal teli pályát ígérnek, a cél megismertetni és megszerettetni a mountainbike-ozást azokkal, akik még nem próbálták ki ezt a műfajt. A Vasfüggöny Trail nem elsősorban profiknak, hanem inkább családoknak jelent majd izgalmas kikapcsolódást. A gyerekek itt kedvükre gyakorolhatnak, ráérezhetnek a hegyi kerékpározás ízére.

VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-6
VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-6

Hegyi kerékpározás a Bécsi Alpokban

Szombathelytől nem kell sokat autózni ahhoz, hogy elérjük a Bécsi Alpokat, ahol szelíd, dombos tájak, változatos erdei ösvények és kiterjedt panorámaösvények mellett a hegyikerékpár-rajongókat is több útvonal várja. Több kerékpárút is átvezet a régión, ezekről a https://www.wieneralpen.at/radfahren oldalon lehet tájékozódni, többségük családbarát útvonal.

VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-7
A magyar határhoz közel alpesi hegyikerékpár-útvonalak várják a turistákat
VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-7

Alsó-Ausztria déli részén fekvő legnépszerűbb alpesi hegyikerékpár-útvonalak, útvonalhossz megadásával, nehézségi szintekkel, gasztro-tippekkel, GPS-trekkekkel és PDF-exporttal megtalálhatók a Bécsi Alpok turisztikai honlapján.

A weboldalon az útvonal- bemutató lehetővé teszi a nehézségi szint és az útvonalhossz szerinti szűrést, és pontos információkat nyújt a magassági adatokról is, valamint tippeket kínál a közelben lévő éttermekről és szálláslehetőségekről. A letöltési funkcióval exportálhatók a GPX-pályák a kerékpáros navigációs rendszerhez, vagy kompakt PDF-fájlt nyomtathatunk a helyszínen történő navigáláshoz.

További információk és mountainbike-os útvonalak ezen a linken érhetőek el...

Aki az igazi hegyikerékpározást szeretné kipróbálni, annak a Bikepark Zauberberg Semmering ajánlott. Itt összesen 12 kilométernyi karbantartott downhill-pálya található az enyhe lejtésűektől egészen a meredekekig. Van még egy óriás rollerpálya, itt védőfelszereléssel és sisakkal lehet legurulni a völgybe.

A Liechtenstein hegyikerékpáros ösvény a Bécsi Alpok legszebb kerékpáros túraútvonalai közé tartozik. A 23,1 kilométer hosszú szakasz a semmeringi völgyállomástól, vagyis a Semmering Bikeparktól indul, és ott is ér véget.

A Szombathelytől mindössze 80 kilométerre fekvő St. Corona am Wechselen a Wexl Trails családi park várja a kerékpározókat, ugyanitt csodálatos hegyi környezetben panorámautakon is lehet tekerni és gurulni. A parkról egy korábbi teszt itt olvasható.

City Cross: keresztül-kasul a kőszegi váron és a belvároson

Egy különleges őszi programlehetőséget ajánlunk azok figyelmébe, akik szeptember 19-én látogatnak el Kőszegre. Ekkor rendezik a XIII. City Cross belvárosi mountainbike körversenyt történelmi környezetben. A 1,5 kilométeres pálya különlegessége, hogy nemcsak a belvárost, hanem a Jurisics-várat is magában foglalja: az indulók a várfalon és a várudvaron is száguldhatnak. A legizgalmasabb helyszín a várároknál kialakított 4 méteres érkező lesz. Érdemes nézőként is kilátogatni, hiszen a rendezők minden falat, lépcsőt, szegletet beépítenek a pályába, bőven lesznek látványos ugratók. I

VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-5
Szeptemberben mountainbike-versenypályává változik a kőszegi vár és a belváros
VELOREGIO: családi túrák Szombathely környékén, hegyi kerékpározás a határon túl-5

Információk a VELOREGIO kínálatáról 

A VELOREGIO kerékpár-turisztikai kínálatról részletes és egyéni igényekre szabott információt a kerékpáros turisták a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szombathelyi Tourinform irodájában kérhetnek:

Tourinform Szombathely

9700 Szombathely, Király u. 1- 3.
szombathely@tourinform.hu 
+36-94/317- 269

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-1