VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál Hír

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál Hír

Veloregio - Támogatott tartalom
2020/08/29
Szombathely kiváló kiindulópont a kerékpározók számára.

Ausztria és Magyarország határtérsége: a hegyek és alföldek adta tájképi sokféleség, a természeti és kulturális gazdagság ideális ahhoz, hogy európai kerékpáros csúcsrégióvá válhasson – ez a VELOREGIO-projekt egyik legfontosabb célkitűzése.

A magyar-osztrák határtérséget, illetve Magyarország nyugati régióját, egész pontosan Vas megyét és Szombathely környékét behálózó kerékpáros útvonalak, képzett bringás túravezetők, Bett & Bike szálláshelyek, változatos természeti értékek hegyekkel, dombvidékkel, rengeteg látványossággal: ezek várják a VELOREGIO-t felkereső biciklis turistákat, kalandvágyókat.

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-5
Kalandos ösvények
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-5

Kerékpárosbarát szolgáltatások és határtalan bringás élmények

Az ajánlatban javasolt túrákat előre is könnyedén megtervezhetjük, akár szakaszokat megtéve, akár csillagtúraszerűen, Szombathelyi kiindulással. Kerekezés közben felfrissülhetünk, a határtérség bővelkedik termálfürdőkben, ezen kívül éttermek, vendéglők, cukrászdák sora vár minket az útvonalak mentén.  A VELOREGIO kínálatában kalandparkok, múzeumok és kiállítóhelyek, kastélyok, arborétumok is szerepelnek, de összeköthetjük a kerekezést egy kellemes horgászattal, vadvízi evezéssel, akár lovaglással is.

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-2
Izgalmas útvonalak
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-2

Szakképzett kerékpáros túravezetők

A VELOREGIO-túraútvonalakhoz szakképzett segítő, professzionális, nemzetközi licenccel rendelkező túravezető is igényelhető egyéni kerekezőknek és kerékpáros csoportoknak egyaránt, valamint,  Magyarországon elsőként, speciális igényűek, fogyatékkal élők vezetésére is.

Túravezető igényelhető: szombathely@tourinform.hu vagy

Bett & Bike szállások, Magyarországon elsőként Vas megyében

Szállásunkat is előre foglalhatjuk, Vas megyében 17, az osztrák oldalon további 45 Bett & Bike kerékpárosbarát szálláshely várja a bringásokat. Ha pedig nem hoztunk kerékpárt magunkkal, akkor kölcsönözhetünk is.

Magyarországon elsőként az alábbi 17 Vas megyei szálláshely kapta meg a német ADFC (Német Kerékpáros Klub) kritériumoknak megfelelő Bett & Bike kerékpárosbarát minősítést, ami Európa-szerte a legrangosabbnak számít kerékpáros berkekben. Ennek lényege, hogy meghatározott és szigorú feltételeknek kell megfelelniük a szállásoknak, így a jelzés egyfajta garancia a kerékpárosok számára. 

Ha szakasztúrán veszünk részt, lehetőségünk van az egyes Bett & Bike szálláshelyeken 1 éjszakára megszállni. Amíg pihenünk, biztonságban tudhatjuk kerékpárunkat is, szárítható a kerékpáros öltözetünk, és teljes értékű bringás reggelit fogyaszthatunk. Kisebb hibák estén a szálláshely szerszámkészletével magunk megjavíthatjuk a bringánkat, nagyobb problémák esetén pedig szervizszolgáltatás is rendelkezésünkre áll a kínálatban megjelölt szervizpontokon. 

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-7
Komfortos szállásokról indulnak a túrák
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-7

A magyarországi Bett & Bike szálláshelyek:

Szombathely: Hotel Garda, Martineum Felnőttképző Akadémia

Vaskeresztes: Alpesi Fogadó és Borház

Bozsok: Kalaposkő Fogadó

Kőszeg: Alpokalja Panzió és Étterem, Portré Apartman

Bükfürdő: Titi Apartman

Sárvár: Tinódi Fogadó, Cherry Apartmanház, Levendula Apartman

Celldömölk: JUFA Vulkán Thermen Resort, Vasvirág Hotel

Szentgotthárd: Hotel Lipa, Andante Panzió

Őriszentpéter: Ezerjó Ökofogadó

Vasvár: Boglárka Vendégház

Oszkó: Hegypásztor Erdei Iskola

További részletes információ

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-4
Kulturális látnivalók
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-4

Válassz a VELOREGIO határon átnyúló kerékpártúrái közül!

A határtérségben fellelhető kulturális és természeti attrakciók érintésével olyan kerékpáros túraútvonalak várnak, melyekhez GPS track-ek kapcsolódnak. Az útvonalak csatlakoznak az osztrák túrakörökhöz és a térséget átszelő Eurovelo 13 és az Eurovelo 14 kerékpárutakhoz. 

A magyar térség kerékpáros túraútvonalai:

VASI Challenge: hossza 188 km

Több napra is elosztható, akár szakaszonként is teljesíthető megyei tekerés gyakorlottabb bringások számára. A túra során keresztmetszetet kaphatsz Vas megye legfontosabb turisztikai attrakcióiból:

Útvonal: Szombathely – Nárai – Ják – Nagykölked – Körmend (MJUS) – Horvátnádalja – Csákánydoroszló – Nádasd – Katafa – Nagymizdó – Döbörhegy – Gersekarát – Vasvár – Oszkó – Jeli Arborétum – Kám – Egervölgy – Bejcgyertyános – Nyőgér – Sótony – Sárvár– Rábasömjén - Ölbő – Szeleste – Pósfa – Gór – Chernelházadamonya (malom) – Bő – Bükfürdő – Bük – Csepreg – MTB-os összeköttetés az Abért-tavakkal – Kőszeg – Cák – Velem – Bozsok – Bucsu – Sé - Szombathely

GRAND TOUR: hossza 220 km

Települések: Eurovelo 13-ról - Kőszeg – Ólmod – Locsmánd - Zsira - Csepreg- Bük - Bükfürdő - Bő – Mesterháza – Tompaládony – Nagygeresd – Csáfordjánosfa – Répceszemere – Csánig – Répcelak – Nick – Uraiújfalu - Ostffyasszonyfa – Kemenesmihályfa – Celldömölk – Mesteri – Vásárosmiske – Gérce – Farkas erdő – Káld-Hidegkút-i vadászház – Bejcgyertyános – Kám – Jeli Arborétum – Oszkó – Vasvár – (innét az Eurovelo14 kitáblázott nyomvonala) – Gersekarát – Szarvaskend – Katafa – Nádasd – Őrimagyarósd – Kisrákos – Pankasz – Nagyrákos – Őriszentpéter – Szalafő – Farkasfa – Máriaújfalu – Szentgotthárd – átvezetés az Eurovelo 13-ra

Részletek...

Vasi Gyöngyszemek: hossza 164 km

Szombathely – Rum – Egyházasrádóc – Körmend – Vasalja  Csákánydoroszló – Rábagyarmat – Szentgotthárd – Rábagyarmat – Csákánydoroszló – Vasalja – Körmend – Ják – Szombathely

A vasi hegyhát szelíd dombjai között, a Rába folyó ártéri területei és túrakajak-kikötői mellett halad az útvonal. Közben akár megállhattok egy kis horgászatra vagy vargányaszedésre, akár fürdőzésre, az évszaktól függően. Az épített örökség kedvelőinek a körmendi Batthyány-kastély vagy a középkori Jáki Apátsági templom épületét ajánljuk. 

Írottkő-kerülő (kiskör): hossza 72 km

Ha gyakorlott montis vagy, akkor ez a Te tereped!  Változatos domborzat, hegyi erdei utak és sziklaszirtek, nem mellesleg az Alpokalja legmagasabb csúcsa vár. Az Írottkő kilátóban egyszerre két ország területét is érezheted a talpaid alatt. A kilátás miatt mindenképpen megéri felmászni!

Települések: Aspang – Kőszeg – Szombathely (MTB-os útvonalon) – Bucsu – Bozsok – Rohonc – Aspang.

Részletek...

Írottkő-kerülő (nagykör): hossza 170 km

Települések: Kőszeg – Lukácsháza – Kőszegdoroszló – Kőszegszerdahely – Bozsok – Rohonc – Léka – Kőszeg

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-8
A városok és vidékek felfedezésének legjobb módja
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-8

Szombathely környéki útvonalak

A vasi megyeszékhelyre látogató kerékpárosoknak hét olyan útvonalat állítottak össze, amelyek történelmi emlékekhez kapcsolódnak, egy részük átszeli az osztrák-magyar határt is. 

A római vízvezeték útja (kiskör): hossza 48 km

Szombathely – Sé – Torony – Dozmat – Bucsu – Rohonc (Rechnitz) – Bozsok – Bucsu – Torony – Sé – Szombathely 

Az ókori Savaria a Kőszegi-hegységből kapta épített vezetéken keresztül a friss ivóvizet. Ennek nyomát követhetik a túrázók, Bucsu és Rohonc (később Dozmat határában is) mellett megtekinthetik a több mint 2000 éves vízvezeték egy-egy feltárt szakaszát.  Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet. 

Részletek...

A római vízvezeték útja (nagykör): hossza 54 km

Szombathely – Sé – Torony – Dozmat – Bucsu – Rohonc (Rechnitz) – Bozsok – Kőszegszerdahely – Kőszegdoroszló – Lukácsháza – Gyöngyösfalu – Perenye – Gencsapáti – Szombathely. Az ókori vízvezeték útját követő útvonal keleti irányba kanyarodik, és így vezet vissza Szombathelyre.  Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon halad.

Monarchia kerékpárút: hossza 52 km

Szombathely – Sé –Torony – Dozmat – Narda – Burg (Pinkaóvár- Ausztria) – Csejke (Eisenberg an der Pinka) – Németlövő (Deutsch Schützen) – Pornóapáti – Nárai – Szombathely  

Az Arany-patak mentén megnézhetjük Torony nevezetességeit, a nardai templomokat, Ausztriában Pinkaóvár (Burg) ősi sáncvára, a helyi tó várja a túrázókat. Eisenbergben és Deutsch Schützenben templomok, borászatok mellett halad az útvonal, Magyarországra visszatérve Pornóapáti és Nárai nevezetességei következnek. Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet.

Részletek...

A vas és bor útja: hossza 43 km

Szombathely – Sé – Torony – Dozmat – Narda – Felsőcsatár – Vaskeresztes – Horvátlövő – Pornóapáti – Nárai – Szombathely 

Vas megye nyugati részébe visz az útvonal, Felsőcsatáron a Vasfüggöny Múzeumot, az egykori talkumbányát, a Pinka-szurdokot és a Világosi erdő halomsírjait nézhetjük meg. Vaskeresztesen horgásztó, pincészetek, vendéglátóhelyek várják a látogatókat. Az útvonal kisforgalmú utakon vezet.

Kőszeghegyalja túra: hossza 54 km

Szombathely – Gencsapáti – Gyöngyösfalu – Lukácsháza – Kőszeg – Cák – Kőszegszerdahely – Bozsok – Bucsu – Szombathely 

A túra során a Kőszegi-hegység keleti oldalán kerékpározhatunk, több települést érintve. Útközben becsületkasszából vásárolhatunk zöldséget, gyümölcsöt, ősszel szelídgesztenye kerül a házak elé. Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet.

Részletek...

Kastélyok és várak túrakör: hossza 60 km

Szombathely – Táplánszentkereszt – Tanakajd – Bozzai – Kenéz – Pecöl – Ikervár – Sárvár – Szombathely

A Gyöngyös-patak mentén fekvő településeken keresztül jutunk el a váráról és fürdőjéről híres Sárvárra. Útközben szinte minden községben kastélyok, kúriák (némelyikben több is) és vízimalmok mellett vezet az útvonal. Ikerváron a Batthyány-kastély és az ország első vízierőműve is megcsodálható. Akár családoknak is ajánlott, kisforgalmú utakon vezet.

Középkori templomok útja: hossza 70 km

Szombathely – Táplánszentkereszt – Tanakajd – Vasszécseny – Csempeszkopács – Rum – Zsennye – Püspökmolnári – Gyanógeregye – Sorkifalud – Vasszécseny – Tanakajd – Táplánszentkereszt – Szombathely

Középkori kastélyok, kúriák, templomok várják az útvonalon végigkerékpározó turistákat. Csempeszkopács kicsiny temploma megmaradt régi pompájában, Vasszécsenyben az Ó-Ebergényi-kastély szellemhistóriáról is híres. Rumnál a Sorok-patak völgyébe kanyarodik az útvonal, és számos történelmi épületet érint.  

Részletek...

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-6
Felejthetetlen élmények
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-6

Osztrák túraútvonalak

Weinland Radtour – Oststeiermark Runde: 154 km

Schwarzatal Radroute: 40 km

Feistritztal-Radweg: 18 km

Mountainbike-útvonalak:

Aspang – Kőszeg-Csepreg MTB túraút: 114 km

"Nagy Jogl" MTB túraút: 188 km

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-3
Családbarát távok
VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-3

Információk a VELOREGIO kínálatáról 

A VELOREGIO kerékpár-turisztikai kínálatról részletes és egyéni igényekre szabott információt a kerékpáros turisták a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. szombathelyi Tourinform irodájában kérhetnek:

Tourinform Szombathely

9700 Szombathely, Király u. 1- 3.
szombathely@tourinform.hu 

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-1

Interreg Austria-Hungary

VELOREGIO: kerékpáros útvonalak határon innen és túl az Alpok lábánál-1