Ujjlefagyás-megelőzés téli kerékpározáshoz Hír

Mozgásvilág.hu;http://www.mozgasvilag.hu
2012/02/08
A téli kerékpározás egyik legkritikusabb pontja a kéz védelme. Kipróbáltunk pár módszert.
Hirdetés

Kemény bringások télen is keróval közlekednek!  (vagy egy rossz poénnal élve, a télen bringázók kemények, mert keményre fagynak...) A kedvünket azonban erősen leszegték a röpkedő mínuszok, ezért megfelelő ruházat után néztünk. Tapasztalatunk szerint leginkább a kezünkkel nem tudunk mit kezdeni.  Nadrágot  béleltet ( kedvencünk a Sandstone  bélelt nadrág) ajánlunk, ami aláöltöző nélkül is kiváló úgy mínusz 5-10 fokig. Aláöltözővel pedig Szibériai fagyokat is simán kibírunk.  Felülre is könnyű  öltözni, 2 pulcsi a softshell alá, és teljes a komfort. De a kéz ujjai, na azok nagyon tudnak fázni.

 

Nézzük, milyen lehetséges megoldások vannak. 

Buppa a hős bringás  állítja, hogy egy sima átmeneti hosszú kesztyűben sem fázik a keze, de ezt csak akkor hisszük el, ha Buppa barátunknak már teljesen érzéketlenek az ujjai...

 

82142-buppa.jpg

 

A  Vaude  és az  Endura  forgalmazójának jóvoltából 2 téli kesztyűt próbálhattunk ki.

Elsőként a  Vaude Hanko -val próbáltuk felvenni a harcot tél tábornokkal.

Állíthatjuk, hogy a kesztyű nagyon szép!  Elegáns szilikon csúszásgátlók az ujjak végén (tapi-kütyük, mint pl az okostelefon kezeléséhez sajnos nem jó), fényvisszaverő csíkok a mutató és gyűrűs ujjak végén, plüss törlő a hüvelykujjon. Hivatalosan ezt homlok- és szemüvegtörlőnek ajánlják, de mindannyian tudjuk, hogy leginkább takonyfogónak használja mindenki (ugyan kinek izzad a homloka télen??? Badarság...).

A kesztyű 100% szélálló softshell anyagból készült, mérsékelten vízálló. Ez annyit tesz, hogy a havazást, vagy egy hógolyózást kibír, de kiadós esőben nem segít sokat. 

 

Vaude hanko Tépőzármentes, belebújós megoldás

 

Természetesen bélelt, és a csuklónál gumírozott rész melegít és óv a széltől (talán…). Viselése kényelmes, bár a megszokottnál kicsit jobban idomul a kézhez. (szoros). Számomra a legfontosabb kérdés még is az, hogy mennyire téli a kesztyű. Bár, mint Buppa példája is igazolja, mindenkinek máshol van a tűréshatára, azt mondhatnám, hogy ezt a kesztyűt nem a mínusz 10 fokokra tervezték. A mostanihoz hasonló mínusz 5- mínusz 15 fokban kb. 10 perc alatt jégkockára fagytak az ujjaim. Ennek ellenére nagyon jó, kényelmes kesztyűről van szó, amit 0 fokig bátran ajánlok mindenkinek, 0 fok alatt csak a legkeményebbeknek.  Részletek, ár...

 

A másik tesztalany az  Endura Strike vízálló téli kesztyű . Igényes kialakítású darab, a tenyér részen géles párnázás és szilikonos csúszásgátló, jó hosszú takonyfogó a mutatóujj végétől a kézfej teljes hosszáig, fényvisszaverő csík a felső részen és neoprén, hosszított csuklórész tépőzárral. 

Viselése kifejezetten kényelmes és jó érzés. Kellően vastag, de még nem annyira bumszli, hogy ne tudnám kezelni benne a fékeket, a váltót, vagy a komputert.

Szélállóságból jeles, de még a vízálló tulajdonsága is kiemeli: konkrétan csapból engedtük rá a vizet és tökéletesen szigetelt. Ha már ennyire jó, nyúzzuk tovább! Amikor lavór vízbe mártottuk egy idő után az ujjaknál - enyhén ugyan, de - átnedvesedett. Ebből arra lehet következtetni, hogy esőben tekerésnél működik a vízállósága, víz alatti bringázásnál viszont már nem.

 

Endura Strike Esőben is szárazon tart

 

A szomorú valóság azonban az, hogy mínusz 10-ben ebben a kesztyűben is fázik az ujjam. Kipróbáltam futás közben is és ott sikerült olyannyira felpezsdíteni a véremet, hogy az ujjaimba is jutott és nem fáztak, de átlagos városi tekerés közben (még nagy pedálfordulatnál is) sajnos nem melegít eléggé.  Részletek, ár...

 

Mindkét fenti megoldásról azt tudjuk  összegzésként  elmondani, hogy nagyon kényelmesek és igényesen vannak összerakva, nulla, esetleg mínusz 5 fokig városi tekeréshez is elegendőek, ám ennél hidegebb időben már plusz melegítési technikákra is szükség lesz. Edzés-szintű kerékpározáshoz, nagyobb pulzus mellett kellően melegen tartják az ujjakat.

 

Ujjmelegítési technikák Egyik ilyen megoldás, ha indulás előtt olyannyira  bemelegítünk  - mondjuk guggolással -, hogy kellően kimelegedjünk és a vérárammal az ujjaink is melegen maradnak. Kipróbáltuk a kesztyűbe csúsztatott  pattintós hőtasakot  is. Ez egy folyadékkal telt pici tasak (100forintos boltokban biztosan kapható), amiben egy fémérme van, amit, ha megtörünk, a folyadék elkezd megszilárdulni és jelentős hőt kibocsátani magából (főzéssel újra folyékonnyá tehető). Ezzel csak az volt a baj, hogy igazából pont oda nem ért el, ahova kellett volna, vagyis a kézfejet melegítette, de az ujjakig már nem ért el. Ezt inkább buszmegállóban várakozáskor érdemes használni a zsebünkben.

 

Melegítős tasak Utcán álldogálásra, zsebben használva okés, bringára nem annyira

 

A  kétujjas kesztyűnél  az egymás mellett lévő ujjak egymást is melegítik, a fék még egész jól használható vele de a váltó, vagy komputer kezelés már nehézkes. Házi megoldásként egy átmeneti, hosszú ujjas kesztyűt és édesanyám 20éves kétujjas kesztyűjét kombinálva egész jó hatást tudtunk elérni.

 

Anya kesztyűje Működőképes kombó

 

A síeléshez és snowboardozáshoz használt bumszli kesztyűket csak azért nem javasoljuk, mert nemhogy a váltó, vagy a fék kezelése, de sokszor még a kormány szorítása is nehéz.

Akinek a keze igazán fázós és a nagy mínuszokban is teker, annak inkább ezt kellene kipróbálnia: 

 

Konklúzió!  Az egyéni fagytűrő képességtől függően télen muszáj megtenni a kellő óvintézkedéseket szeretett ujjaink épségének megőrzése érdekében. Egy jól megválasztott, igényesen elkészített téli kerékpáros kesztyű bizonyos hőmérsékletig (ez nálunk a 0 - mínusz 5 fokot jelenti) nagyon jó befektetés, ennél hidegebb időben viszont további óvintézkedések (kéz-előmelegítés indulás előtt, egy-két plusz réteg kesztyű, stb.) szükségesek és ezzel ki lehet küszöbölni az ujjlefagyást.

+1 tipp: fütyülés közben gyorsabban kimelegszik az ember ;)
Hirdetés