Tisza-tó Földön, vízen, két keréken

Tisza-tó Földön, vízen, két keréken

Ferenczi Anita
Ferenczi Anita
2023/09/04
Bringával, evezővel, távcsővel is meghódíthatod hazánk második legnagyobb tavát!
Hirdetés

Akár kerékpárral körbetekerve a szárazföldön, akár SUP-pal, kenuval vagy kajakkal a vízen, akár egy horgászbotba kapaszkodva vagy strandolva töltöd az időd, a Tisza-tó (lánykori nevén Kiskörei víztározó) garantáltan változatos és szórakoztató helyszíne hazánknak. Bármilyen programot is választunk, azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a tó védett, NATURA 2000-es terület! 

Tisza-tó: Fedezd fel hazánk második legnagyobb tavát!

Kerékpárral 

A Tisza-tó körüli mintegy 90 km-es kerékpárút például minden bizonnyal az ország egyik legideálisabb útvonala azoknak, akik kedvelik a szinte autóforgalomtól mentes utakat, a nullához közelítő szintemelkedést és szeretnek tekerés közben meg-megállni, csobbanni az éppen szembe jövő strandokon. 
Mi is megjártuk ezt az utat, beszámolóinkat itt és itt találod.  

Távcsővel 

Azoknak is érdemes ide látogatnia, akik madarakat lesnének, vagy egyszerűen csak elmerülnének a Tisza felduzzasztásával létrehozott, mára vadregényes, nádasokkal tarkított táj szemlélésében. Több mint 250 madárfaj, a vízben pedig 50 féle halfaj él, a vízrajza olyan változatos, hogy a két végén állva olyan, mintha két teljesen különböző tó partján lennénk.

A madárlesre magunk is találunk ideális helyszínt, de ha „szervezett keretek” között válnánk amatőr ornitológussá, akkor erre a Tisza Tavi Ökocentrumban lesz lehetőségünk. A Poroszlón lévő bázison megismerhetjük a tó madarait, vízi élővilágát, de a Tisza szabályozásának történetébe is bepillantást nyerhetünk. Az egyik legkülönlegesebb látnivaló a centrumban Közép-Európa legnagyobb, harcsákkal, vidrákkal, balinokkal, hódokkal teli édesvízi akváriuma!

Evezővel 

A tó népszerű a vízi sportok – sup-osok, kajakosok, kenusok, csónakázók - szerelmeseinek körében is. Mielőtt útnak indulnátok, csekkoljátok a fenntartó Hortobágyi Nemzeti Park oldalát, hiszen a tó több része fokozottan védett! 

Ha már evezőt ragadtunk, kihagyhatatlan célpont a Fattyúszerkő, Bölömbika vagy Küszvágó csér nevű kilátók egyike (vagy akár az összes), melyeket csak vízről lehet megközelíteni.

Hirdetés
Hirdetés