Tacx trénerek

Tacx trénerek

Simon Ádám
Simon Ádám - Támogatott tartalom
2020/06/19
A görgőzés még soha nem volt ennyire szórakoztató és komplett élmény, mint amilyen a Tacx és a Garmin összefonódása óta lehetséges.

Ha már tudod, hogy mi fán terem a "nappaliban bringán izzadás művészete", akkor nyugodtan ugord át az első bekezdést, mert a rend kedvéért nekikezdünk Ádámtól és Évától. A cikkben a Tacx kínálatát vesszük alapul, mert amióta összeolvadtak a Garminnal, "egy csomó más csodát is művelhetünk" velük, akárcsak Vágási Feri az új, eredeti mikroszoft vindóz kilencvenöttel.

Mi is az a görgő?

Nos, konyhanyelvi szinten a görgő kifejezésre az emberek 99%-a ugyanarra az eszközre (eszköz-családra) fog gondolni. A görgő egy olyan valami, amibe a saját kerékpárunkat berögzítve "szobabiciklivé" alakíthatjuk azt, vagyis akár a lakásban is tudunk kerékpáros edzéseket végezni. Kifejezetten hasznos megoldás ez a téli időszakban, vagy vírusjárvány idején, ha a szabadban való kerékpározás korlátokba ütközik. 

És mi a különbség a görgő és a tréner között?

Semmi és minden. Kuttor Csaba, olimpikon triatlonista találóan fogalmazott nemrég: "A legszebb az egészben, hogy ma már egy alsókategóriás görgő is többet tud, mint fénykoromban a csúcsgép". Mivel egyrészt akad közöttük olyan típus, amiben konkrétan nincs is klasszikus görgő, másrészt a Tacx kínálatában lévő eszközök az általuk nyújtott komplex edzésfunkciókkal jócskán túlmutatnak egy "sima" görgő képességein, sokkal kifejezőbb a tréner megnevezést használni. Nem csupán arról van szó, hogy megemeljük a hátsó kereket és így egy helyben pörgetjük ész nélkül a lábunkat. Plusz egy érv a tréner elnevezés mellett, hogy így az angol elnevezéssel (trainer) is jobban összecseng.

Nos, hát ezért illeti meg a mai eszközöket a tréner kifejezés, de persze senki nem fog megsértődni, ha továbbra is simán csak "legörgőzzük" ezeket. Hogy összezavarjunk, a cikkben mindkét kifejezést fogjuk használni :).

Görgők fajtái

Szabadgörgő: A legegyszerűbb görgőtípus, de ez kívánja meg a legnagyobb rutint. A kerékpárt semmi sem rögzíti, egyszerűen csak rajta áll a kúpos kialakítású hengereken, amik nem hagyják a kerékpárt előre gurulni, illetve az oldalra kigördülést is valamelyest nehezítik (találóbb megfogalmazás, hogy: a görgőn maradást valamelyest segítik). Ezeken nincs külön ellenállás-állítási lehetőség, a kerékpár váltójával lehet szabályozni a terhelést. A támasztás teljes hiánya miatt jó egyensúlyérzék- és koncentráció fejlesztő eszköz.

Tacx trénerek
Tacx Galaxia szabadgörgő
Tacx trénerek
Forrás: Garmin

Klasszikus görgő: A klasszikus görgő attól klasszikus (vagy hagyományos), hogy nem vezérelhető külső eszközről és nem is küld magától semmilyen mért értéket (merthogy nem mér semmit). A terhelés mértékét állíthatjuk magán az eszközön, vagy vezetékes megoldással a kormányunkra helyezett vezérlőről.

Tacx trénerek
Tacx Blue Matic klasszikus görgő
Tacx trénerek
Forrás: Garmin

Okosgörgő: Aki az általunk ismert civilizációban él, valószínűleg már rájött, hogy attól lesz valami "okos" (legyen az TV, világítás, hűtőszekrény, vagy akár zokni), hogy okostelefonnal vezérelhetjük és/vagy adatokat nyerhetünk róla. Nincs ez másként a trénerek világában sem, illetve egész pontosan azokat a készülékeket tekintjük okosnak, amelyek Bluetooth, vagy ANT+ vezeték nélküli kapcsolattal képesek kommunikálni külső eszközzel (okostelefon, tablet, számítógép, Garmin Edge komputer, stb.). Tehát amellett, hogy a legtöbb esetben ezen eszközökről vezérelhető a görgő ellenállása, maga az okostréner is képes elküldeni az eszközünkre az általa mért adatokat (sebesség, táv, teljesítmény, pedálfordulat, stb.). Okosgörgők között találunk direkt és nem direkt hajtású modelleket is. Direkt hajtásról akkor beszélünk, amikor a hátsó kereket kiszerelve a lánc közvetlenül a tréneren lévő sort hajtja meg. 

Ez még korántsem minden, a cikk folytatásában bemutatjuk azokat a funkciókat, amikről nemrég még csak álmodozhattunk.

Tacx trénerek
Tacx Flow Smart nem direkt hajtású tréner
Tacx trénerek
Forrás: Garmin

Tacx trénerek és a Garmin

A kerékpáros híreket figyelve, de akár az eddig leírtak alapján is sejthetővé válhatott, hogy a Garmin és a Tacx nemcsak összedolgoznak, de konkrétan egyazon tulajdonoshoz tartoznak, így a két rendszer szervesen képes egymással összedolgozni.

Ez a végfelhasználó számára azt jelenti, hogy a fúzió révén a két márka eszközeit összekombinálva sokkal gördülékenyebb és magasabb szintű élményben lehet részünk. A Garmin Edge komputerek túlnyomó többségéhez párosíthatjuk a kerékpáros adatok mérésére és továbbítására képes Tacx trénereket és az adatok fogadásán túl az Edge-ről vezérelhetjük is a görgőt. Így az Edge képes levezényelni egy dinamikusan változó terhelésű, struktúrált edzést, akár a világ bármely táján berajzolt virtuális útvonal alapján is. Plusz egy érv az Edge kerékpáros komputerei mellett, amiket így a "kerékpáros holtszezonban" is jól ki lehet használni.

Bringázd végig a világ bármely útvonalát a nappalidban

Ha például az Edge-re feltöltesz egy megtervezett útvonalat, akkor az abban foglalt magasságadatok alapján kapod a folyamatosan változó terhelést síkon vagy emelkedőn, sőt egyes okostrénerek még a lejtőn gurulást is szimulálják. Rajzold be magadnak az útvonaltervezőben például a Tour de France valamelyik szakaszát, vagy akár egy városnéző körtúrát Észak-Koreában és az Edge a Tacx okostrénerekkel együttműködve pontosan szimulálják a távot és a domborzati viszonyokat. Sőt, az edzés végén még akár be is "kamuzhatod", hogy valóban azon a vidéken jártál, amit a világtérképre berajzoltál.

Tacx trénerek
Virtuális élmény a nappaliban
Tacx trénerek
Forrás: Garmin

Valódi edzés a virtuális térben

A Tacx saját szofverével, a Zwifttel virtuális edzéseken és versenyeken vehetsz részt (ez pont olyan, mint egy videójáték, csak itt kontroller helyett a pedálozással irányítasz), ami segít élvezetessé tenni az amúgy többnyire monoton egyhelyben tekeréseket. A Zwiften keresztül is van lehetőség valódi útvonalak szimulációjára - ami ezúttal vizuális élménnyel is kiegészül -, de a valódi élményt a virtuális térben szintén edzést végző hús-vér emberekkel (vagyis hús-vér emberek által irányított avatarokkal) való közös edzések, versenyek jelentik. Természetesen, akár a haverjaiddal is összehozhattok így közös edzéseket, de a világ bármely pontján élő bringásokkal is tekerhetsz egy közöset. Kifejezetten lélekemelő élmény így kiszabadulni a négy fal közül és valódi edzésértékre szert tenni.

Edzés csupán a célra összpontosítva

Természetesen a monotonitást jól tűrő, csak a célra összpontosítani akaró bringások is kihasználhatják a rendszer nyújtotta lehetőségeket, mindenféle sallangtól mentesen. Pályától független edzések - pl. egy intervallum-, vagy tetszőleges pulzus- vagy watt-alapú edzés - levezénylése is lehetséges a Garmin Edge-ek legnagyobb része irányából, így akár a saját-, vagy az edző által előírt edzés is precízen elvégezhető lesz.

Tacx trénerek
Precíz edzéslevezénylés
Tacx trénerek
Forrás: Garmin

Tacx NEO 2T

A Tacx tréner-palettájából hozunk egy konkrét példát is, hogy jobban tudjuk szemléltetni egy görgő képességeit. El fogod dobni az agyad!

A népszerű Tacx Neo 2 Smart okosgörgő még csendesebb, szélesebb körű kompatibilitást és valóságosabb kerékpáros élményt biztosító utódja. Agymenés, de a mágnesek újratervezésével a levegő mozgásából és a rezgésekből adódó zajokat csípték nyakon a fejlesztők, így még kevébé zavarja az alsó szomszédot. Erőteljes motorja révén a mászás és sprint során még realisztikusabb élményt nyújt és rendkívül érzékenyen reagál a sebesség-, vagy meredekség-változásokra, hogy pontosan olyan érzést nyújtson, mintha valóban bringáznál. Az élethű érzéshez tartozik még az is, hogy a Tacx filmeken, vagy Zwift szoftvereken lejátszott útvonalak útminőségét is képes szimulálni, macskaköves, kavicsos úton rázkódni kezd, plusz, a lejtőknél begyorsítás érzését is képes visszaadni. A realisztikus élményhez járul hozzá az is, hogy a tréner kialakítása lehetővé tesz néhány fokos mozgást oldalirányba, ahogy tested természetes mozgása ezt diktálja.

Tacx trénerek
Tacx Neo 2T Smart direkt hajtású tréner
Tacx trénerek
Forrás: Garmin

Műszaki oldalról nézve kiemelendő, hogy közvetlenül, mindenféle adapter nélkül kompatibilis a 135x10, 142x12 ls 14x21 mm-es tengelyekkel és nincs szükség külső tápellátásra, mert a kerékpározással megtermelt energiával is képes működni (kivétel ez alól a lejtők szimulálása, amihez viszont szükség van külső táplálásra).

Durva, nem!?

Tacx trénerek

Tacx Neo 2T Smart tréner