Soha többé ugráló hátizsák     Hír

Soha többé ugráló hátizsák     Hír

Kakuk András
Kakuk András - Támogatott tartalom
2020/11/24
USWE – új játékos a hazai sporthátizsákok piacán 

Az USWE-t 2007-ben Svédországban hozták létre, azzal a céllal, hogy a hátadra tökéletes illeszkedő, „ugrálásmentes” sporthátizsákokat –futó-, kerékpár-, sí- és motoros – gyártsanak.

Az USWE hátizsákok története

A kezdetek hasonlóak a Hollywoodban is rendszeresen felkapott történetekhez. Néhány fiatal, akik addig motocrossozással tengették idejük nagyrészét, kitalálta, hogy -a számukra teljesen alkalmatlan zsákok helyett - varrnak maguknak egy, a hátukra tökéletesen illeszkedő hátizsákot. 

Vettek is egy varrógépet és nekiláttak hátizsákot fejleszteni.

A jól sikerült varrás (fejlesztés) eredménye a No Dancing Monkey-ra keresztelt hevederrendszer, aminek a szíve-lelke a központi 4-pontos csat, ami engem a versenyautókban használatos biztonsági övre emlékeztet.  A Svéd alapítók azt ígérik, hogy a NDM rendszer, nemcsak megszünteti a hátizsák zavaró ugrálását – innen a majom analógia -, de még teletömött állapotában sem hátráltatja a mozgásod és nem szorítja el a rekeszizmokat és a tüdődet, ami csöppet negatívan befolyásolja a légzésedet.

Soha többé ugráló hátizsák    -1
USWE "No dancing Monkey" hátrendszer
Soha többé ugráló hátizsák    -1
Forrás: USWE

Tapasztalatunk szerint a hagyományos hátizsákokon igenis elő tud fordulni, hogy pl. a heveder elszorítja a rekeszizmokat vagy a hasadat, így kényelmetlenné téve a viselését és egyben a lélegzést. Kifejezetten sokszor fordulhat ez elő kerékpározás közben, amikor eleve előre dőlve helyezkedünk el. Ilyenkor jön a pontos beállítás keresése, az itt meghúzom-ott engedek játék.

Soha többé ugráló hátizsák    -2
USWE rendszer előnyei
Soha többé ugráló hátizsák    -2
Forrás: USWE

Első tapasztalatok

A Propacks.hu-tól, a magyarországi forgalmazótól kaptunk 2 és 2 kerékpáros hátizsákot tesztre, így első próbára vissza tudom igazolni az USWE állítását. A csat nagy, könnyen kezelhető (kesztyűben is egyszerűbben, mint a 2-3 kis csattal rendelkező zsákok) és se teli, se üres állapotában nem mozgott, ugrált a hátamon. A hevederrendszer kicsit feljebb helyezkedik el a megszokottnál, inkább a tüdőmagasságában, ezért nem is nyomja a hasat.  A részletes tesztek pár héten belül érkeznek.

Az USWE futó-, kerékpáros, sí- és motocrossozásra alkalmas hátizsákokat és a hozzá tartozó kiegészítőket kínál a víztartálytól, a puha kulacson át a napszemüvegig. 

Kis ízelítő az USWE zsákokról,

a svéd Outdoor díjas futó hátizsákról:

és a "leggyorsabb" ivótasakos hátizsákról.