Rubena MTB gumi teszt

Mozgásvilág.hu
Mozgásvilág.hu
2011/04/26
A Rubena felsőkategóriás, kifejezetten versenyzésre fejlesztett MTB Cross Country és Maraton köpenyei jártak nálunk látogatóban.
Hirdetés

A korábbi Scylla és Charybdis külsők továbbfejlesztett - Top Design Grey Line - változatai alapanyagban, tömegben és mintázatban is eltérnek a klasszikusoktól, illetve megkülönböztető dizájnelemként egy szürke csíkot is kaptak.

Top Design Grey Line
Top Design Grey Line

Rubena Scylla és Charybdis Top Design Grey Line

 

Alapanyag fejlesztés: SE-Dual Extreme Light Compound (SDX) - Két alapanyag különleges kombinációja: puha, kiválóan tapadó anyag (SSC – Grey Line) a futófelület szélein, és a már korábban bizonyított CRX összetétel a futófelület közepén, és az oldalfalakban. A két alapanyag kombinációja a külsőgumit kifejezetten versenyzési célra determinálja, hiszen az alacsony tömeg és gördülési ellenállás magas egyenes-futási sebességet, míg a tökéletes tapadás biztos kanyarvételt garantál.

Mintázat előrelépés: a mai is megvásárolható "klasszikus" Scylla és Charybdis mintákhoz képest ezen minták profilja alacsonyabb (nem olyan mélyek), aprólékosabbak. Az apró rovátkák a bütykök között nedves körülmények között stabilizálják a gumit, nem engedik csúszkálni.

Ajánlott fogyasztói áruk: 7500 Ft

 

A tesztgép
A tesztgép

Tesztgép Rubena "lábbelikkel"

 

Ezekből a gumikból létezik UST Tubeless verzió is (9000,- Ft), valamint úgynevezett Tubeless Supra verzió is (8000,- Ft), mely Tubeless Supra rendszerrel (folyadékkal, speciális szeleppel és tömlővédő szalagunkkal) hagyományos, nem UST Tubeless felni is „Tubelesesíthető”! A "hagyományos" Scylla és Charybdis mintázat Classic kivitele 2000,- Ft-ért, míg Sport (edző) kivitele 3000,- Ft-ért vásárolható meg.

 

Súly
Mindkét gumi 480 gramm tömegű, ami a konkurens márkák hasonló külsőivel szemben is abszolút versenyképes. A ma kapható gumik is ilyen, vagy ennél nagyobb súlyban kaphatóak, ezért ezt kiemelkedőnek osztályozzuk.

 

Scylla
Scylla

Scylla

 

Mintázat
A Scylla mintázatot inkább keményebb, döngölt talajra ajánlják, mint gyors gumi, míg a Charybdis akár nedves, sáros körülmények között is jól teljesít nyíltabb mintázata és remek öntisztuló képessége miatt. Murván és gyökeres terepen nem érezték magukat otthon.
A sűrű mintázat miatt nem érezhetőek a bütykök, könnyedén fut terepen és aszfalton is.
Kapaszkodásnál nehezen lehet kipörgetni, maximum extrán köves, vagy gyökeres emelkedőn - persze ha kifejezetten el akartam volna kerülni, kis technikával ment volna.

Defektállóság
A rövid tesztidőszak alatt egy defektet sem kaptunk, ami persze nem kellően reprezentatív.

Ár/érték arány
Összehasonlítva a többi márka kínálatával, ár/érték arányát tekintve kitűnőek a Rubena külsői.

 

Charybdis
Charybdis

Charybdis

 

Bővebb infók, forgalmazók: Klikk ide!

Hirdetés
Hirdetés