Regisztráld a bringádat! BikeSafe Hír

Regisztráld a bringádat! BikeSafe Hír

Simon Ádám
Simon Ádám
2013/12/03
Fejér megyében úgy néz ki elindult valami.
Hirdetés

Pár éve már fel-fel röppennek a hírek olyan kerékpár-jelölő (mikropont) rendszerekről, amelyek egy esetleges eltulajdonítás esetén egyértelműen beazonosíthatóvá teszik a kerékpárt. Erre azért lehet szükség, mert a gyári alvázszám nem minden esetben egyedi, mivel azt a kerékpárgyártók saját, belső rendszere alapján állítják össze, nincs semmilyen egységesség, sőt egyes márkáknál egy adott széria valamennyi darabja ugyanazt a számot kapja.

A bűnüldözési rendszernek a megjelölés jelenti tehát a testét, a lelkét viszont az az adatbázis adja (vagy adná), amiben rögzítve vannak a kerékpárok adatai és (a legfontosabb) ami adatbázist a bűnüldöző szervek használnak is.

Na és ez az a pont, ahol általában elhaltak ezek a kezdeményezések, a test megvolt, de még hálni se járt belé a lélek... legalábbis eddig.

 

BikeSafe
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság éppen a lelki oldalról közelíti meg a dolgot, vagyis saját maguknak hoztak létre egy olyan országos(!) kerékpár nyilvántartó adatbázist, amiben pontosan és egyértelműen rögzíteni lehet a kerékpárokat és tulajdonosukat.

Ez azért jó, mert:
- ha ellopják a bringádat, az online rendszeren keresztül rögtön be is jelentheted az eltulajdonítás tényét, minden, a beazonosításhoz szükséges adat eleve rendelkezésre áll
- ha találnak egy rakat lopott bringát, az adatbázis alapján beazonosítható annak tulajdonosa, könnyebben haza talál a járgány
- az online hirdetési felületeket is ellenőrzik gyanús bringák után kutatva
- a rendszer létezésének elrettentő ereje bűnmegelőző hatást is kiválthat

Így működik:
- regisztrálsz a BikeSafe oldalon
- regisztrálod a kerékpárodat, amihez számos paramétert megadhatsz (márka, típus, évjárat, színek, mintázat, alvázszám, vásárlás helye, ideje, alkatrészek, felszereltség, igazoláshoz szükséges dokumentumok, stb.)
- előfizetsz a szolgáltatásra (két évre 1975 Ft): ezzel bekerül a rendőrségi adatbázisba, online feljelentést tehetsz

 

BikeSafe
BikeSafe

 

Aggályok és konklúzió
Persze jár az agyunk és eszünkbe jutnak a rendszer árnyoldalai is, pontosabban az abban rejlő kiskapuk. Biztosan benned is felmerül, hogy "mi van, ha a lopott bringát regisztrálja valaki sajátjaként?" és hasonlók. Mi is megrágtuk és körbejártuk a dolgot sokszor, de arra jutottunk, hogy túlságosan izzadságszagú és egyáltalán nem garantált a visszaélés eredményessége. A regisztráció egyrészt pénzbe kerül - nem sokba, de a visszaélés eredményességi esélyét figyelembe véve, már nem megérős. Másrészt a regisztrációs procedúrán személyi adatokat is kérnek, amit valószínűleg nem szívesen adna meg egyik jómadár sem, ha vaj van a füle mögött.

Fontos hangsúlyozni azt, hogy a regisztráció NEM IGAZOL TULAJDONVISZONYT, csupán a birtoklás tényét! Attól, hogy xy nevén van egy adott kerékpár az adatbázisban, a rendőrség nem veszi készpénznek, hogy az a bringa tulaja, aki regisztrálta. Erre továbbra is az adásvételi szerződés, számla, stb. a garancia. A regisztrálással egy esetleges eltűnés esetén gyorsabban és hatékonyabban jelezheted a rendőrség felé a lopás tényét, gyorsabban megkezdődhet a keresés és jóval könnyebb lesz a beazonosítás is. 

 

Vagyis minden rendszertől függetlenül minimum javasolt, hogy legyen adásvételi szerződésed a bringára vonatkozóan, és/vagy legyen meg a vásárlást igazoló blokk, továbbá az sem baj, ha időnként fotózkodsz és nyilvános helyen mutatkozol a bringáddal, hogy minél könnyebben bebizonyíthasd: Te vagy a jogos tulajdonos.

Mindezeken felül, ha regisztrálsz a rendőrség által használt adatbázisba, tovább növelheted az esélyedet arra, hogy ha ellopják a bringádat, gyorsabban, hatékonyabban beazonosítsák a tulajdonodban lévő bringát.

Hirdetés